Naprej na vsebino

Christine Lagarde: Evropska centralna banka ne bo nikoli propadla

Evrosistem bo po potrebi vedno lahko ustvaril dodatno likvidnost, pravi prva dama Evropske centralne banke (ECB).

Po mnenju Christine Lagarde običajna pravila o stečaju za ECB ne veljajo. Predvsem zato, ker je edina izdajateljica denarja, denominiranega v evrih.

Predsednica ECB je svoje pripombe podala med odgovorom na vprašanje italijanskega poslanca v Evropskem parlamentu. Po poročanju Reutersa nedvoumna prava dama ECB trdi, da so centralne banke in zlasti ECB izvzete iz ustaljenih norm.

Preberite tudi:

Ministrstvo za gospodarstvo – kako razpolaga z denarnimi sredstvi?

Kako Amerika ustvarja denar

»Evropska centralna banka ne more niti bankrotirati niti ostati brez denarja, tudi če bi utrpela izgube na več milijard evrov vrednem kupu obveznic, kupljenih v okviru njenih programov za spodbujanje gospodarstva,« je dejala Lagardejeva.

V odgovor na učinke pandemije covida-19 je ECB, tako kot druge centralne banke, v finančni sistem evroobmočja vložila na stotine milijard. Denar je namenjen za pomoč gospodarstvom, ki so jih prizadele omejitve za zajezitev covida-19, pa tudi za povečanje povpraševanja po blagu in storitvah.

Ustvarjanje denarja in zadolževanje brez primere pa sproža alarm, saj nekateri strokovnjaki že opozarjajo, da je ECB presegla svoje zmožnosti.

Vendar prva dama ECB v očitnem odzivu na takšne pomisleke, ne le brani množično zadolževanje, ampak trdi, da finančne izgube ne morejo zrušiti centralnih bank.

»Poleg tega pa kakršne koli finančne izgube, če bi se pojavile, ne bi škodile naši zmožnosti iskanja in ohranjanja stabilnosti evra,« je poudarila in dodala, da »ECB nima pravne podlage za odpoved državnega dolga, ki ga ima v lasti.«

Denar se ne razlikuje od drugih surovin in bi ga bolje oskrbovala konkurenca med zasebnimi izdajatelji kot monopol države.
Denar se ne razlikuje od drugih surovin in bi ga bolje oskrbovala konkurenca med zasebnimi izdajatelji kot monopol države.
Vir slike: Alexander Jungmann, Pixabay

Zmota nebrzdanega monopola pri ustvarjanju denarja

Trditev, da je ECB razveljavila pooblastila za ustvarjanje denarja, že dolgo vznemirja nasprotnike sistema fiat valut. Eden takih nasprotnikov, slavni avstrijski ekonomist Friedrich Hayek, je napisal knjigo z naslovom Denacionalizacija denarja, v kateri napada fiat valute.

V knjigi, ki je izšla pet let po tem, ko je svet opustil sistem zlatega standarda valut, Hayek zagovarja proste trge tudi na področju ustvarjanja denarja. V odlomku iz predgovora knjige Hayek navaja: »Denar se ne razlikuje od drugih surovin in bi ga bolje oskrbovala konkurenca med zasebnimi izdajatelji kot monopol države.«

Hayek, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo, trdi, da »denar ni nobena izjema glede pravil.«

Medtem so privrženci Hayekove šole razmišljanja, vključno s podporniki kriptovalut, ekonomistične argumente dosledno uporabljali pri utemeljevanju primerov zasebno izdanih kriptovalut. Opozarjajo na konkurenco, ki trenutno obstaja na kripto trgu, in na to, kako nekatere omagujejo, druge pa pridobivajo na vrednosti.

Lagardine zadnje pripombe in nedavna poročila, da bo svetovni dolg do konca leta 2020 dosegel zgodovinsko najvišjo raven, le krepijo argument za udeležbo zasebnega sektorja pri ustvarjanju denarja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice