Naprej na vsebino

Zgodba za lepši dan: Beli kamenček … črni kamenček

Človeka, ki je bil dolžan denar, so včasih vrgli v ječo. Nekega trgovca je doletela nesreča, da je bankirju dolgoval veliko vsoto denarja. Bankir, star in grd mož, se je zagledal v mlado, lepo trgovčevo hčer. Predlagal je sporazum: trgovcu bo odpisal dolg, če v zameno dobi hčerko.

Ob tem predlogu je trgovca in njegovo hčerko navdala groza. Pretkani posojevalec denarja je predlagal, naj odloči o stvari žreb. Dejal je, da bo v torbo dal črne in bele kamne proda. Dekle bo potem izvleklo en kamenček. Če bo črn kamenček, bo postala njegova žena in očetov dolg bo izbrisan. Če pa kamenčka ne bo hotela izvleči, bo oče vržen v ječo, ona pa bo stradala, saj ne bo nihče skrbel zanjo.

Trgovec se je, sicer nerad, vdal. Stali so na delu trgovčevega vrta, ki je bil posut s prodnimi kamenčki. Ko je govoril, se je posojevalec denarja sklonil in pobral dva prodnika. Ko je to storil, ga je dekle z budnim očesom spremljalo in z grozo opazilo, da je pobral dva črna prodnika in ju spustil v torbo. Bankir je velel dekletu, naj izvleče kamenček, ki bo odločil njeno usodo in usodo njenega očeta.

Kaj bi naredili vi na dekletovem mestu? Če bi ji morali v tistem trenutku prišepniti – kaj bi ji prišepnili? Naj se upre in naj ne izvleče kamenčka?

Pokazati bi morala, da sta v torbi dva črna kamenčka, in bankirja razkrinkati kot sleparja? Izvlekla naj bi črni kamenček in se žrtvovala, da bi rešila očeta iz ječe?

Zgodba pa se konča takole: Dekle je stegnilo roko v torbo in izvleklo prodnik. Ne da bi ga pogledalo, ga je hitro spustilo na pot, polno drugih kamenčkov, kjer se je pomešal z drugimi. »Oh, kako sem nerodna,« je dejala.

»Pa nič zato. Če pogledate v torbo, boste videli, kakšne barve kamenček je ostal v njej, in iz tega bomo sklepali, kakšnega sem izvlekla.«

Ker je bil preostali kamenček črn, je sledil logičen sklep, da je potegnila belega. Seveda se bankir ni mogel upirati, ker bi s tem pokazal svojo nepoštenost.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice