Naprej na vsebino

Pismo bralca: Kdo je ustavil hitro testiranje v ZD Ljubljana?

Oddaja Tarča na RTV je namreč pokazala, da so se vsi tisti, ki so v tem poslu videli veliko goljufijo slovenskih dobaviteljev, mladih podjetnikov, ušteli in v Tarči niso zvedeli, kdo je pravzaprav odgovoren.

V Odmevih RTV, ki so Tarči sledili, je voditelj novinar Igor E. Bergant javnosti sporočil, da je bila oddaja RTV Tarča uspešna, dejansko pa je bila neuspešna. Vsi namigi in sumi so se izkazali za neutemeljene.

Medijski pritiski na dobavitelje so bili zgrešeni. Ugotovljeno je bilo namreč, da je dobavitelj »hitrih testov za covid-19« izpolnil vse zahteve pogodbe. Neutemeljen je bil sum pobudnikov Tarče, da se je dobavitelj s tem poslom okoristil in je potem že na račun plačila države prirejal zabave.

Resnica pa je, da mu država za vso dobavljeno robo ni še nič plačala. Tudi prikazane razkošne zabave, ki naj bi si jih privoščili že na račun plačila(?) države, niso bile zabave, temveč posnetki iz njihove dejavnosti. Menim, da je nekdanji predsednik KPK-ja Boris Štefanec zopet imel prav, ko je opozarjal, da se taki javni posli v EU odvijajo za vse centralno in imajo dobre rezultate.

Nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je pogodbo podpisal, je ocenil, da je bil posel dober. Verjame, da je komisija ministrstva svoje delo dobro opravila. Po njegovih informacijah kakovost testov ni vprašljiva. Kar se pa tiče palčk, sta bili na voljo dve vrsti. Ena, ki je bila v osnovi priložena vsem kompletom, je opremljena z vsemi dokazili. »Druga, ki je bila po mojem mnenju bolj stvar dobre volje, da se jo je dodalo, je pa sporna.«

Direktor ljubljanskega zdravstvenega doma Rudi Dolšak je poudaril, da je bilo za ustanovo, to je, ZD Ljubljana, zelo neprijetno, ko je bila primorana ustaviti javno testiranje sredi Ljubljane, za katero je bilo namenjenega precej denarja, časa in kadrov.

Pozval je kupca, naj naslednjič preveri nabavljeno blago, da se »takšni spodrsljaji« ne bodo več pojavljali. Direktor Dolšak pravi: »Zdravstveni dom Ljubljana je uporabljal prave paličice za jemanje brisov, torej nosne. Prišla pa je inšpekcija ministrstva in videla tudi paličice za grlo. Z začasno odločbo je ustavila naše delo, z obrazložitvijo, da vodi postopek inšpekcijskega nadzora nad proizvajalcem(?).

Testiranje z ustreznimi paličicami za nos smo morali ustaviti, kar me neizmerno jezi”. Menim, da bi moral kupec, torej ministrstvo, preveriti, kaj je kupilo. Ne bom kritiziral dobavitelja. Kritiziram tistega, ki mi vrže na hodnik material, potem pa pošlje nekoga drugega, ki mi ta material prepove uporabljati.«

Direktor Dolšak torej meni, da hoče ministrstvo ustaviti hitro testiranje. Najprej je poslalo inšpektorja tja, kjer je vse najbolj urejeno; v ZD Ljubljana. Dobavitelj je dobro opravil svoj posel, je torej pokazala Tarča, enako ZD Ljubljana, kjer je brez problemov potekalo hitro testiranje z ustreznimi paličicami za nos, ki jih še imajo za nadaljevanje hitrega testiranja!

Zakaj je Ministrstvo za zdravje z inšpekcijskimi nadzori torej ustavilo hitro testiranje v ZD Ljubljana? Ali je to storilo zgolj zaradi pritiskov medijev? Bo odgovorni minister za zdravje oz. v. d. ministra, to je premier Janez Janša, le pojasnil, zakaj je ministrstvo za zdravje ustavilo hitro testiranje v Ljubljani? Kdo vse je za to odgovoren?

Franc Mihič

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice