Skip to content

Če bo potrebno, se bodo testirali tudi otroci, saj imamo že potrjen prvi primer angleškega seva

V sredo smo bili deležni vesele novice, da se bodo v devetih regijah končno odpirala vrata šol in vrtcev. A kot kaže, je bilo to veselje kratkotrajno. Že dopoldan, ko je bila napovedana novinarska konferenca predsednika vlade in ministra za zdravje Janeza Janše, je bilo slutiti, da je nekaj narobe.

Po besedah premierja sta bila razloga za novinarsko konferenco dva:

  1. poslabšana epidemiološka slika,
  2. potrjen prvi primer angleškega seva v Sloveniji.

Poslabšanje epidemiološke slike v zadnji dneh

Še v sredo smo bili deležni optimistične napovedi za v prihodnje, a se je od srede do danes epidemiološka slika poslabšala. Zato bo vlada, potem ko bo v sredo odločala, kako dalje, resno premislila o spremembah in upravičeno lahko pričakujemo, da bodo nekatere »ugodnosti« ukinjene.

V sredo smo imeli devet regij, ki so bile v rdečem območju, danes jih imamo le šest.

RegijaStanje danesStanje, potrebno za rdeče območjeStanje, potrebno za oranžno območje
Osrednjeslovenska281,9362268
Podravska170,7213158
Savinjska145,9168125
Gorenjska112,1136100
Primorsko-notranjska31,93526
Koroška274634
Jugovzhodna Slovenija105,49570
Goriška97,17757
Obalno-kraška76,97656
Pomurska76,97555
Posavska62,95037
Zasavska42,93728
Vir slike: Gov.si

Kot že slišano velikokrat do sedaj, bodo naslednji dnevi odločilni, posebej zato, ker se v šole in vrtce, vsaj zaenkrat, vračajo otroci po vladnem načrtu, a bo nujna skrajna previdnost in dosledno držanje priporočil vlade in NIJZ.

Jasno je že, da bodo v sredo spremembe, kakšne, pa je v prvi vrsti odvisno od nas.

V sredo je bil angleški sev potrjen tudi v Sloveniji

Vlada je bila včeraj na Svetu Evropske unije seznanjena z resnostjo situacije zaradi angleškega seva. V sredo pa je Belgija obvestila slovenske pristojne organe, da so potrdili prisotnost angleškega seva pri državljanu iz Kosova, ki ima urejo bivališče v Sloveniji in dela v Belgiji. V Sloveniji naj bi bila ta oseba šele v sredo, pozitivnost na angleški sev pa mu je bila potrjena že 16. januarja.

Kosovski državljan naj bi se po potrditvi odpravil v Slovenijo, ob sebi je imel dva testa – pozitivnega in negativnega – ter je zdaj v izolaciji. V vsem tem času naj ne bi bil v stiku z nikomer. Ker pa je kar nekaj neznank v tem primeru, ustrezni organi primer preiskujejo.

Ker obstaja velika verjetnost, da je bil sev v Sloveniji že prej in nekako sovpada s hitro rastjo okužb v preteklih mesecih, ter za do decembra lahko zagotovo rečejo, da seva ni bilo, so se po besedah premierja odločili, da prisotnost angleškega seva preverijo tudi za nazaj. Obstaja sum pri vsaj še dveh osebah, a bo kaj več znano v prihodnjih dneh.

V Slovencu smo že v decembru pisali o angleškem sevu – Kaj vse vemo o mutirani različici covida v Veliki Britaniji – in na kar nekaj novinarskih konferencah spraševali o resnosti seva, kot kaže, je bila naša skrb upravičena.

Angleški sev se širi bistveno hitreje kot »navaden« covid, tisto, kar pa ob tem zbuja posebno skrb, je to, da ena izmed mutacij angleškega seva omogoča hitro širjenje med otroki – kar za 76 odstotkov hitrejše. Janša je napovedal, da če bo treba za to, da se otroci vrnejo v šolske klopi, testirati tudi otroke, jih bodo testirali. Vsekakor se bodo o tem predhodno posvetovali v strokovni skupini. Sicer ne z obstoječimi testi, ampak z bolj prijazno različico, ki jo še čakajo.

Vlada je od Slovaške dobila nekaj tisoč testov, ki zaznajo ravno angleški sev.

Je pa pri tem sevu »pozitivno« to, da kljub temu, da se širi hitreje, do sedaj niso zabeležili težjih primerov prebolevanja ali da bi puščal resne posledice.

Ne glede na sev bomo morali, če bomo želeli kmalu imeti vsaj delno normalno življenje, ponotranjiti, da so ukrepi uvedeni z razlogom, pa naj bodo še tako neumni na prvi pogled, ter da sta v sklopu tega tudi testiranje in kasneje cepljenje. Ni pomembno, kaj bo vlada naredila, zase smo odgovorni sami.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice