Skip to content

Kako se majhna univerza v ZDA uspešno spopada s pandemijo in omogoča študentom kvaliteten študij

Širjenje britanskega seva koronavirusa je prestrašilo veliko ljudi, saj naj bi bil bolj ogrožujoč in se še lažje in hitreje prenašal. Slovenska država je že od začetka pandemije sprejela zelo stroge ukrepe, kar je zagotovilo nižje število bolnikov in preprečilo še večjo obremenjenost zdravstvenega sistema. Vredno je pogledati, kako so se s koronavirusom do sedaj soočali tudi drugje, še posebej tam, kjer so bili uspešni.

Popolno zaprtje držav, kot se je po svetu zgodilo v začetku pandemije, ima lahko resne psihološke in finančne posledice, s katerimi se večinoma spopadajo ljudje iz nižjega ekonomskega razreda. Prav tako so finančna bremena koronavirusa bolj vplivala na manjša podjetja. Zato je vredno pisati o tem, kako je Sacred Heart University (SHU), ki je manjša univerza v ZDA, med pandemijo uspešno in normalno, kolikor se pač da v danih razmerah, omogočala študij in obštudijske dejavnosti. Hkrati pa je dobro nadzorovala in preprečevala širjenje virusa.

Kot študentka na tej univerzi želim opisati ključne ukrepe, ki jih je univerza sprejela in izvedla, da je omogočila študentom kolikor se da normalen potek študija in življenja ter s tem zmanjšala lastna in študentska finančna in socialna bremena.

V začetku pandemije, marca 2020, je bil prvi ukrep univerze ustanovitev koronavirusne načrtovalne skupine. Ta skupina nas že ves čas pandemije obvešča o aktivnih primerih virusa na univerzi, o lokacijah za možnosti testiranja ter odgovarja na vprašanja študentov in njihovih staršev. Sprejema tudi pomembne odločitve o poteku študija ter izvaja splošne zdravstvene ukrepe.

Koledar študijskega leta 2020/2021 se je spremenil, saj so bile ukinjene vse krajše počitnice med letom. Posledica tega je bila, da so študentje ostali v kampusu in niso potovali domov v druga mesta in zvezne države. Za večje praznike, kot sta v ZDA zahvalni dan ter božič, so študentje odpotovali domov in predavanja spremljali prek interneta.

Prav tako se na univerzi izvaja brezplačno testiranje študentov, profesorjev in zaposlenih. Testiranja so se in se izvajajo večkrat tedensko. Vsak teden je bilo naključno testiranih več kot tisoč študentov. Ob prihajajočem novem sevu virusa se bo testiralo vsak teden vse študente. Pri izvajanju testiranj sodelujejo študentje zdravstvenih smeri in drugi prostovoljci. Do sedaj so prek naključnih testiranj odkrili veliko asimptomatskih primerov. Okuženi študentje so morali v karanteno, prav tako pa tudi sobivajoči in vsi, s katerimi je bil pozitiven študent v stiku.

V karanteni so bili tudi posamezni študentski domovi, v katerih je bilo večje število primerov okuženih študentov. Selektivna karantena je omogočila kolikor se da normalen potek študija in zaustavila širjenje virusa na Sacred Heart University.

Fleksibilnost študija ter profesorjev je zagotovila, da so lahko študentje v karanteni spremljali predavanja prek interneta istočasno skupaj z drugimi študenti, ki so bili fizično prisotni na predavanjih in laboratorijskih vajah. Prav tako je bilo število študentov na predavanjih polovično zaradi upoštevanja socialne distance. Nošenje maske je bilo v kampusu obvezno. Poleg tega so v kampusu postavili aromatične postaje, kjer smo lahko študentje preverili, kako je z zaznavanjem vonja. Izguba vonja je eden izmed zgodnjih simptomov okuženosti s koronavirusom.

Sacred Heart University se je prav tako zavedala, da študentje potrebujemo sem in tja zadihati tudi brez maske, zato so ustvarili posebne cone, kjer mask ni bilo treba nositi. To je bilo zunaj, v naravi, kjer so bili stoli razporejeni dovolj narazen, da je bila možnost okužbe zelo nizka. Prav tako so se v kampusu izvajali razni dogodki, kot so dramske igre, bingo, dnevne maše in druge manjše aktivnosti. Odprt je bil tudi fitnes, kjer je bila obvezna nošnja maske in je bil večkrat na dan temeljito očiščen in razkužen. Na vseh dogodkih so preverjali telesno temperaturo udeležencev, hkrati pa je bilo omejeno tudi število le-teh.

Kljub temu da se je sedaj pojavil nov sev virusa, začenjamo na univerzi nov semester, ki bo potekal fizično, v kampusu. Z dobrim načrtovanjem in nadzorovanjem situacije, ki jo je Sacred Heart University pokazala do sedaj, verjamem, da bo tudi ta semester potekal kolikor se da normalno in da bomo študentje kljub pandemiji prejeli kvalitetno izobrazbo in imeli pestro študentsko življenje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice