Skip to content

[NAPOVED] Okrogla miza »Šola na daljavo – Česa smo se naučili o šolskem sistemu?«

Že veliko pred epidemijo covida-19 so tako starši, učenci, dijaki kot strokovnjaki opozarjali na to, da ima Slovenija v bistvu zelo slab šolski sistem in da je nujna reforma. Pisale so se Bele knjige, delale raziskave, kozmetični popravki, ki pa žal niso prinesli zadostnih rezultatov. Kako nujna je reforma, je dejansko pokazal ravno covid-19.

Čas epidemije je bil in ostaja čas preverjanja naše prilagodljivosti, potrpežljivosti in iznajdljivosti na vseh področjih. Že drugo šolsko leto epidemija vpliva tudi na izobraževanje, že drugo šolsko leto daje na preizkušnjo tako starše in otroke kot pedagoge. Polemika pa ni enoznačna, temveč je ustvarila dva nasprotujoča si pola – na eni strani so tisti, ki težijo k temu, da se otroci čim prej vrnejo v šolske klopi, na drugi pa tisti, ki jim takšen način ustreza. Kdo ima prav?

Dejstvo je, da oboji, a razlog ni epidemija, ampak zastarel in neokreten šolski sistem, epidemija je le odgrnila tančico in pokazala, da je nujna sprememba na več področjih.

Veliko se govori o apatičnosti, travmah, ki naj bi jih povzročili ukrepi, povezani s covidom-19, skoraj nič pa o dejanskih težavah otrok, staršev in pedagogov ter o tem, kaj se iz nastale situacije lahko naučimo za prihodnje generacije vseh vključenih v izobraževalni sistem.

Na mladih svet stoji in nujno je, da pravi čas zarišemo smernice, ki bodo pokazale rešitev za nastalo situacijo, ter se s prenovo šolskega sistema začnemo ukvarjati danes. Inštitut dr. Antona Korošca se pomembnosti ustreznega izobraževalnega sistema zaveda, zato bo 4. februarja 2021 ob 16. uri organiziral okroglo mizo z naslovom »Šola na daljavo – Česa smo se naučili o šolskem sistemu?«.

Ker želijo, da je okrogla miza konstruktivna in da se naslovi problematiko tako šolskega sistema kot tudi težav, ki jih je v ospredje postavilo šolanje na daljavo, ter da pri tem sodelujejo vsi glavni akterji – otroci, starši, učitelji, ravnatelji, direktorji na različnih ravneh, psihologi ter predstavniki Evropskega parlamenta, so bili k sodelovanju povabljeni:

  • prof. dr. Anton Meden (predsednik ZASSS),
  • Nina Jelen (učiteljica na OŠ Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi, zmagovalka evropskega natečaja spletne varnosti),
  • doc. dr. Andreja Poljanec (psihologinja, vodja študijskega programa Psihologija na SFU),
  • Maja Kalin (predsednica Dijaške organizacije Slovenija),
  • Tone Hrovat (državni svetnik, direktor Centra biotehnike in turizma – Grm Novo mesto),
  • prof. dr. Ludvik Toplak (predsednik Alma Mater Europaea),
  • Franc Bogovič (poslanec Evropskega parlamenta SLS/EPP).

Okroglo mizo boste lahko spremljali v živo preko našega Facebook kanala Časopis Slovenec. Če boste imeli za govorce kakšno vprašanje, boste lahko le-tega napisali v komentar pod objavo neposrednega predvajanja.

Posnetek bo z zamikom dostopen tudi na našem YouTube kanalu Časopis Slovenec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice