Skip to content

Osnovnošolci se končno vračajo v šolske klopi

Le nekaj dni pred začetkom počitnic otrok vzhodne Slovenije je vlada sporočila, da smo uradno tudi v ORANŽNI fazi. A ob tem opozarja, da kljub hitremu padcu številke na epidemiološki sliki zadnje dni naraščajo. Še vedno smo v vrhu lestvice okuženih in umrlih na 100.000 prebivalcev, pred nami so zgolj Španija, Češka in Portugalska. A hkrati je bil včeraj, po dolgem času, dan, ko so v bolnišnice sprejeli zelo malo oseb.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji aktivnih še 13.803 primerov covida, umrlo je žal že 3677 oseb, a številke v zadnjem času padajo. Covid je prebolelo že 159.657 oseb, cepljenih pa jih je bilo že 57.595. V grobem bi lahko rekli, da je približno 10 odstotkov Slovencev že »varnih« vsaj za nekaj mesecev.

Torej, kljub navidezni svobodi še vedno velja previdnost.

Sproščanja na področju infrastrukture

Odlok, predstavljen in sprejet, velja do nedelje, tako da vse, kar je vlada sprejela danes, velja od ponedeljka, 15. februarja 2021, dalje.

Kot pomembna novost se uvaja možnost, da namesto negativnega testa predložite dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na covid-19, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev.

Od ponedeljka dalje lahko smučate v vseh regijah, ob sebi pa morate imeti negativen test, ki ne sme biti starejši od sedmih dni, ali cepilno knjižico, s katero boste dokazovali, da ste dobili oba odmerka cepiva, ali dokazilo, da ste že preboleli covid-19.

Glede na to, da se v šolske klopi vračajo tudi učenci, nekateri dijaki in študentje, zaenkrat zaradi počitnic le zahodne regije, bo poskrbljeno tudi za potniški promet zanje. Seveda bodo ob tem veljali običajni ukrepi – maska, razdalja in razkuževanje.

Novost je vsekakor ta, da bodo po novem morali imeti vsi taksisti opravljen test za covid-19, ki ga bodo morali ponavljati na vsake tri dni.

Če je moral do zdaj udeleženec vožnje pri avtošoli imeti ob sebi negativen test, ki ni bil starejši od 24 ur, velja po novem, da ne sme biti starejši od treh dni.

Ob tem še enkrat poudarjamo, da se ni treba testirati prebolelim za covidom-19 in tistim, ki so se že cepili z drugim odmerkom.

Sproščanja na področju gospodarstva

Prav tako na področju gospodarstva velja podobno, da če se za posebno dejavnost uslužbenci morajo testirati, se jim ni treba, če so že preboleli covid ali če so bili že cepljeni z obema odmerkoma.

Od ponedeljka dalje se bodo končno lahko odprle vse trgovine in večina dejavnosti. Trgovcem, ki so smeli imeti odprte svoje trgovine že v črni fazi, ter ponudnikom storitev, ki so se lahko opravljale, razen kozmetičark in frizerjev, se ni treba testirati. Zaposleni v trgovinah, ki so se odprle prejšnji teden in se odpirajo v ponedeljek, pa se morajo tedensko testirati, razen če niso že preboleli covida ali bili cepljeni.

Po novem pa se omeji strokovna in poslovna izobraževanja na 10 oseb. Hkrati je ob tem treba povedati, da je na današnji novinarski konferenci prišlo do kar nekaj zapletov, ravno zaradi naših postavljenih vprašanj, kajti sprva je državna sekretarka Ajda Cuderman povedala: »Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja je skladno z odpravo omejitve zbiranja določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb.« V nadaljevanju pa je pojasnjevala, da so kljub temu omejitve, namreč na 30 m2 je lahko le ena oseba.

Slednje je za trgovine logično, za poslovna in strokovna izobraževanja pa ravno ne, ker bi v večini pomenilo, da se sploh ne morejo izvajati. Žal bo za natančnost tega treba počakati na zapis v uradnem listu.

Sproščanja na področju šolstva

Sproščanja na področju šolstva se bodo vsekakor bolj razveselili starši kot otroci. Od ponedeljka dalje se v šolske klopi vračajo otroci zahodne Slovenije. Otroci bodo v svojih »mehurčkih« in mešanje razredov ni zaželeno in dovoljeno, vendar število znotraj mehurčka ni omejeno. MIZŠ prosi starše otrok 4. in 5. razredov, da za svoje otroke poskrbijo tako, da ne bodo potrebovali OPB, ter s tem olajšajo delo v šoli.

Prav tako se v prostore srednjih šol naslednji teden vrača 11.000 dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja ter 655 vključenih v izobraževalne programe nižjega poklicnega izobraževanja.

Do delnega sproščanja ukrepov prihaja tudi na področju višjih strokovnih in v visokošolskih zavodih, kjer so s spremembo odloka dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 udeležencev.

V umetniških gimnazijah in v glasbenih šolah je dovoljena individualna izvedba pouka.

Na področju športa bo od ponedeljka dalje tudi za preostale registrirane športnike, ki doslej niso bili opredeljeni med izjemami, ponovno dovoljena brezkontaktna športna vadba. Ponovno je tudi dovoljena brezkontaktna športnorekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset vadečih ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Odpirajo se regijske meje

Od ponedeljka dalje bodo omejitve zgolj še pri prehajanju državnih meja, ne pa pri prehajanju občinskih in regijskih meja. Ostaja pa še t. i. policijska ura med 21. in 6. uro.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice