Naprej na vsebino

Kje in kako lahko dobite potrdilo, da ste preboleli covid-19

Dolgo smo pričakovali dan, ko bodo naša življenja malce manj omejena. Dočakali smo ga. Včeraj je vlada sporočila, da smo končno v oranžni fazi, kar posledično prinaša nova sproščanja in vsaj delno svobodo ob določenih omejitvah. Da so maske, razdalja in higiena rok in kašlja, pa tudi aplikacija #OstaniZdrav del te svobode, smo že počasi sprejeli, z nekaj odstopanji.

Preberite tudi:

O hitrem testiranju: kdo, kje in za koliko denarja

Osnovnošolci se končno vračajo v šolske klopi

Že prejšnji teden je vlada ob sprostitvah dodala nekatere pogoje, najbolj odmeven je vsekakor bilo obvezno testiranje. Od ponedeljka do danes, ko se osnovnošolci in nekateri dijaki ter študentje vračajo v šolske klopi ter se odpirajo vse trgovine in večina storitev, so ponovno obvezna testiranja, a tokrat je dodana izjema.

Komu se ni treba testirati?

Osebe, ki so prebolele covid-19, so praviloma imune v obdobju 21 dni do šest mesecev od potrjene okužbe. Osebe to lahko dokazujejo s pozitivnim izvidom brisa na prisotnost SARS-CoV-2 s testom PCR ali hitrim antigenskim testom, od odvzema brisa pa je poteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. V tem obdobju se šteje, da oseba ni več kužna in testiranje ni potrebno.

V primeru, da je od začetka bolezni poteklo manj kot 21 dni, ali v primeru, da okužba ni bila potrjena s testiranjem, se kot dokazilo, da je oseba prebolela covid-19, šteje potrdilo zdravnika.

Kako do potrdila zdravnika?

V zadnjem letu so se načini beleženja prebolelih za covidom-19 spreminjali. Sprva so za bolne s covidom-19 šteli tudi vse tiste, ki so imeli večino simptomov, pa niso potrebovali zdravniške oskrbe. Nato so za prebolele šteli vsi družinski člani testiranega in pozitivnega. Zato je vprašanje, kako naj pridobi potrdilo nekdo, ki je prebolel covid-19, pa ni bil testiran, ker je njegov svojec imel pozitiven test, oba pa vse simptome, zelo na mestu.

NIJZ je na svoji spletni strani, pri zavihku najpogostejša vprašanja, dodal tudi obrazec, ki si ga lahko natisnete, izpolnite in daste v podpis osebnemu zdravniku. Prav tako je enak obrazec dostopen na vladni spletni strani.

Možnosti, kako vam bo spodnji obrazec potrdil osebnih zdravnik, je več. Najlažja je vsekakor ta, da obrazec izpolnite (računalniško, ali ga natisnete, izpolnite in skenirate) in ga pošljete po elektronski pošti osebnemu zdravniku. Druga pot je, da se naročite na obisk pri zdravniku in hkrati že zapišete, poveste, zakaj želite k osebnem zdravniku, ta pa vam bo razložil protokol.

Potrdilo vam osebni zdravnik lahko tudi zaračuna in boste zanj odšteli najmanj 16 evrov.

Potrdilo vam lahko osebni zdravnik tudi zaračuna.
Potrdilo vam lahko osebni zdravnik tudi zaračuna.
Vir slike: Pixabay

Zdravstvena organizacija

_______________________________

Naslov

_______________________________

_______________________________

ZDRAVNIŠKO POTRDILO

Oseba (ime in priimek)___________________________________________________________

rojena________________________,

stalno prebivališče____________________________________________________ ______________________________________________________________ 

(obkroži*):

a) ima pozitivni izvid testa PCR na prisotnost SARS-CoV-2 v brisu, ki je starejši od 10 dni in je od zadnjega simptoma bolezni COVID-19 minilo več kot 48 ur ali

b) je prebolela COVID-19 in je od zadnjega simptoma bolezni COVID-19 minilo več kot 48 ur.

Potrjujem, da je oseba prebolela COVID-19.

Ime in priimek ter podpis zdravnika 

_________________________________________

Kraj __________________, datum _________________                  Žig

a) se nanaša na osebo, ki ima potrjeno okužbo z virusom SARS-CoV-2 s testom PCR in je od dneva odvzema brisa minilo 10 dni, poleg tega je od zadnjega simptoma bolezni COVID-19 minilo več kot 48 ur. Za to osebo se šteje, da je prebolela COVID-19.

b) se nanaša na osebo, pri kateri ob pojavu simptomov ni bil opravljen test na SARS-CoV-2, poleg tega je od zadnjega simptoma bolezni COVID-19 minilo več kot 48 ur. Za to osebo se šteje, da je prebolela COVID-19.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice