Naprej na vsebino

O hitrem testiranju: kdo, kje in za koliko denarja

Namen množičnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi je v čim večji meri odkriti vse tiste okužene osebe, ki nimajo značilnih znakov okužbe in bi zato nevede širile okužbo na druge zdrave osebe v bližini. »Vse, ki imajo pozitiven rezultat hitrega antigenskega testa, se obravnava kot pozitivne na novi koronavirus,« lahko preberemo na spletni strani Vlade Republike Slovenije.

Preberite tudi:

Sme delavec, učitelj zavrniti testiranje na covid-19?

V zadnjem času so se sicer pojavili posamezni primeri lažno pozitivnih testov v gručah, razloge za to pa je po besedah direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano mag. Tjaše Žohar Čretnik mogoče iskati tudi v samem načinu izvedbe testiranja, pogojih hranjenja testov in slabši stabilnosti reagentov, ki se uporabljajo pri hitrih antigenskih testih.

Ko bo epidemiološka slika v Sloveniji dobra, je predvideno tudi potrjevanje rezultatov hitrih testov z bolj zanesljivimi PCR-testi. Ne glede na vse, virus ostaja med nami, zato so zaščitni ukrepi še naprej pomembni in ob negativnem testu ne smemo dobiti občutka lažne varnosti. Če v tem trenutku nismo okuženi, to še ne pomeni, da bo tako tudi ostalo.

Pomembno je tudi, da ne nasedamo lažnim novicam in propagandi in da se o tem, kar slišimo, tudi prepričamo. V videoprispevku Učenje biologije od šeste minute naprej Nejc Urbanija s preprostimi besedami razloži delovanje virusa in cepiva za covid-19.

Kdo vse se mora testirati

Poleg tega, da se morajo enkrat na teden testirati vsi šolniki, se morajo v skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 6. februarja 2021 do vključno 12. februarja 2021, testirati tudi vsi zaposleni v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalnah z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, kmetijskih prodajalnah, specializiranih prodajalnah z otroškim programom, prodajalnah s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga, na tržnicah in v drugih servisnih delavnicah s površino do 400 m2 ter v storitvah izdelave, vzdrževanja in montaže.

Posplošeno: vsi, ki želijo ponujati kakršnokoli blago, tako v trgovinah kot tudi na tržnicah, morajo enkrat tedensko opraviti hitri antigenski ali PCR-test. Brez negativnega testa dela ne smejo opravljati.

Pri nekaterih dejavnostih pa poleg tega, da se testirajo zaposleni (enkrat tedensko), morajo negativni test prisotnosti na SARS-CoV-2 po metodi HAGT ali PCR, ki ni starejši od 24 ur, predložiti tudi stranke. To velja za storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure, individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice) ter storitve salonov za nego živali.

Ko greste na hitri test, s seboj potrebujete zdravstveno izkaznico in mobilni telefon. Vir slike: Primorske novice. Foto: Tomaž Primožič/FPA.

V Avstriji se morajo testirati vsi, ki želijo storitev osebne nege

8. februarja so v Avstriji sprejeli ukrepe sproščanja, v skladu s katerimi so se lahko odprle dodatne trgovine, šole in muzeji, vendar z upoštevanjem strogih zaščitnih ukrepov. Tudi ponudniki storitev, povezanih z nego telesa, kot so frizerji, maserji, kozmetični saloni in pedikerji, lahko svoje storitve ponovno ponudijo, vendar le strankam, ki predložijo negativni PCR ali antigenski test, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Izjemoma se ni treba testirati posameznikom, ki so v zadnjih šestih mesecih bili okuženi z virusom SARS-CoV-2  in so preboleli covid-19. Od 8. februarja naprej storitev brezplačnega hitrega antigenskega testiranja ponuja 450 lekarn po vsej Avstriji.

Zapleti s testiranjem v Sloveniji

Poleg tega, da antigenski testi niso tako zanesljivi kot PCR-testi, se (tudi zaradi velike množice ljudi, ki se morajo redno testirati za namen opravljanja svojega poklica ali ker želijo koristiti katero izmed storitev, pri kateri se morajo z negativnim testom izkazati tudi stranke) pojavljajo zapleti. Ponekod je zaradi množične udeležbe na testiranju prišlo tudi do prometnih zastojev.

V zadnjem času smo priča precej govora o tem, da so ljudje precej zmedeni, kam in kdaj lahko gredo na testiranje. Na spletni stani Vlade RS sicer lahko najdemo seznam krajev izvajanja hitrih testiranj, ki je pripravljen na podlagi informacij, ki jih ministrstvu za zdravje sporočajo lokalne skupnosti oziroma jih objavijo na svojih spletnih straneh. Že hitri pregled nam pove, da so časi testiranja po posameznih lokacijah zelo različni. V nekaterih krajih, ki sicer pokrivajo velik del populacije, se je mogoče testirati le nekaj ur na dan, medtem ko je to v drugih krajih bolje urejeno.

Čas testiranja po posameznih zdravstvenih domovih različen, prav tako tudi cena testiranja

Zanimalo nas je, ali se morda razmišlja o načinu poenotenja časa testiranja za zdravstvene domove ali to še naprej ostaja v domeni posameznih županov in zdravstvenih domov in ali se v prihodnje načrtuje kakršenkoli širše dostopen način ažurnega obveščanja o času in kraju cepljenja.

Vprašanje smo na vladni novinarski konferenci naslovili na namestnico predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ  gospo Nuško Čakš Jager, ki je pojasnila, da urejanje testiranja ni v domeni NIJZ, in nas napotila, da vprašanje zastavimo ministrstvu za zdravje. Z ministrstva so nam odgovorili, da posebne spremembe v tem trenutku niso predvidene. Množično testiranje organizira lokalna skupnost v sodelovanju z zdravstvenim izvajalcem, saj: »gre za organizacijsko tako obsežen projekt, da je nujno sodelovanje lokalne skupnosti in zdravstvenih domov«.

Posebni presejalni programi (brezplačni) so namenjeni zaposlenim v zdravstveni dejavnosti, dejavnosti vzgoje in izobraževanja ter zaposlenim, ki izvajajo varstvene storitve in programe. V ostalih primerih se morajo delodajalci sami odločiti, pri katerem izvajalcu zdravstvene dejavnosti bodo organizirali hitro testiranje – cene pa so pri posameznih izvajalcih zelo različne. Vir slike: Pixabay.

Cene samoplačniškega hitrega testiranja za zaposlene v dejavnostih, ki zahtevajo negativni izkaz testa, in za delavce migrante so pri posameznih ponudnikih storitve testiranja različne. 16 EUR boste na primer odšteli v ZD Ljutomer, 20 EUR v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru in v Ravnah na Koroškem, 25 EUR v trboveljskem zdravstvenem domu. V nekaterih samoplačniških ambulantah, ki tudi izvajajo Roche SARS-CoV-2 Ag, boste odšteli tudi do 35 EUR za test in dodatnih 10 EUR za potrdilo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice