Skip to content

Predstavitev zbornika Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi

Slovenija in Evropa se soočata s hitrim staranjem prebivalstva. Le-to je posledica tako manjšega števila rojstev in izseljevanja mladih kot tudi podaljševanja življenjske dobe. Spremembe v starostni strukturi imajo že danes vpliv na vse ravni našega življenja: od vzdržnosti pokojninskega sistema do kapacitet v zdravstvu, nujnosti vzpostavitve sistema dolgotrajne oskrbe, konkurenčnosti našega gospodarstva in mnoge druge.

Staranje prebivalstva zahteva ne le hitro in učinkovito prilaganje trenutni situaciji na kratek rok, temveč tudi učinkovito planiranje politik na področju socialnega varstva, zaposlovanja ter na številnih drugih področjih (kot je npr. prilagoditev okolja in storitev starejšim) pa tudi ustrezno urejanje družinske ter stanovanjske politike, sicer nam trendov staranja prebivalstva nikoli ne bo uspelo obrniti.

Da je demografija pereča problematika, priča tudi dejstvo, da je Evropska komisija konec januarja letos predstavila zeleno knjigo o staranju prebivalstva, ki je odziv na poročilo Evropske komisije o vplivu demografskih sprememb iz junija 2020. Poročilo je pokazalo, da se je pričakovana življenjska doba ob rojstvu v zadnjih 50 letih podaljšala za približno 10 let tako za moške kot za ženske.

Tudi na Inštitutu dr. Antona Korošca že dlje časa z vso resnostjo spremljamo skrb vzbujajoče demografske trende. Zato smo leta 2020 v sodelovanju z Wilfried Martens Centre for European Studies izpeljali projekt, katerega rezultat je tudi zbornik.

Ob izidu zbornika Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi Inštitut dr. Antona Korošca in Wilfried Martens Centre for European Studies vabita na njegovo spletno predstavitev, ki bo v ponedeljek, 22. februarja 2021, ob 16. uri.

O izzivih starajočega se prebivalstva bosta pregovorila visoka predstavnika obeh inštitutov:

  • Tomi Huhtanen, izvršni direktor Wilfried Martens Centre for European Studies,
  • Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca,

ter avtorji prispevkov:

  • Franc Bogovič, evropski poslanec SLS/EPP,
  • mag. Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko,
  • Sandra Pasarić, strokovna sodelavka, Wilfried Martens Centre for European Studies,
  • Marjan Podobnik, predsednik SLS,
  • prof. dr. Andrej Umek, predsednik sveta INAK.

Predstavitev boste lahko spremljali v živo prek našega Facebook kanala Časopis Slovenec. Če boste imeli za govorce kakšno vprašanje, boste lahko le-tega napisali v komentar pod objavo neposrednega predvajanja.

Posnetek bo z zamikom dostopen tudi na našem YouTube kanalu Časopis Slovenec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice