Naprej na vsebino

Slovenska policija: maske so še zmeraj obvezne

Slovenska policija je nedavno ponovno opozorila, da nošenje zaščitnih mask ostaja obvezno kljub sprostitvi nekaterih ukrepov.

Policija Slovenije je 17. februarja na svoji spletni strani ponovno pozvala k nošenju zaščitnih mask. Po ugotovitvi, da mnogi Slovenci ne vedo, kdaj nositi maske in kdaj ne, je še enkrat razložila, kaj zakon pričakuje od državljanov.

Zapisali so, da je Vlada RS res omilila nekatere ukrepe za preprečevanja širjenje covida-19 in da je od 15. februarja dalje dovoljeno prehajanje občinskih meja, zbiranje do deset oseb, delovanje smučišč, udejstvovanje v rekreativnih in vrhunskih športih, sprostile so se storitvene in trgovske dejavnosti, a nošenje mask in upoštevanje navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje je še zmeraj obvezno.

Preberite tudi:

Kje in kako lahko dobite potrdilo, da ste preboleli covid-19

Britanski znanstveniki ugotavljajo, da je angleški sev verjetno smrtonosnejši

Uživanje hrane na javnem prostoru še vedno ni dovoljeno.
Uživanje hrane na javnem prostoru še vedno ni dovoljeno.
Vir slike: 24ur.com

V katerih primerih je nošenje mask še zmeraj obvezno?

Policisti so javnosti sporočili, da razumejo, da si ljudje želijo spet potovati, se obiskovati, si ogledovati znamenitosti, se sprehajati po promenadah, obiskati lastne počitniške objekte, hoditi na planinske izlete, obiskovati zasnežene hribe, smučišča in nakupovalna središča. Toda kljub sproščanju ukrepov je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih. Ker se pogosto pojavljajo vprašanja v zvezi z definicijo pojma »javni prostor«, so zapisali, da je zaprt javni prostor tudi javni potniški promet v vseh oblikah in da so v ta pojem vštete žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Maske so obvezne tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra. V praksi to pomeni, da je od nas zahtevano, da nosimo masko na trgih, ulicah, tržnicah, parkiriščih in drugih zunanjih površinah, kjer je običajno veliko ljudi.

Policija je posebej opozorila tudi na obvezno nošenje mask v osebnih vozilih, če se v vozilu pelje več oseb, ki niso iz istega gospodinjstva.

Policija napoveduje povečan nadzor nad nošenjem zaščitnih mask.
Policija napoveduje povečan nadzor nad nošenjem zaščitnih mask.
Vir slike: Zurnal24.si

V katerih primerih zakon dovoljuje gibanje brez maske?

Nošenje mask ni obvezno za posameznike iz skupnega gospodinjstva pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih prostorih oz. pri sprehodih na zelenih površinah in pri športnorekreacijski dejavnosti, če je možno zagotoviti najmanj tri metre medosebne razdalje.

Policija: »V zadnjih dneh je mogoče zaslediti tudi porast zbiranj ljudi /…/.«

Policija opozarja, da so zbiranja in konzumiranje hrane ter pijače na javnih krajih (predvsem pred gostinskimi lokali) še zmeraj prepovedana, a da opažajo porast prepovedanih aktivnosti. Zaradi tega je napovedala poostritev nadzora nad upoštevanjem zakonov o nošenju mask.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice