Skip to content

Britanski znanstveniki ugotavljajo, da je angleški sev verjetno smrtonosnejši

S covidom-19 živimo že leto dni in še vedno je okrog njega še kar veliko neznank. Vsaka nova raziskava ponuja drugačen vpogled v razumevanje tega smrtonosnega virusa. Do nedavnega je veljalo, da trenutne seve, ki so najbolj na udaru – angleški, afriški in brazilski – združuje predvsem to, da se za 70 odstotkov hitreje širijo.

Preberite tudi:

Brazilski sev že v Evropi, kaj to pomeni za spopadanje s covidom

Kaj vse vemo o mutirani različici covida v Veliki Britaniji

Za brazilskega se je sicer že vedelo, da je zaradi svoje izvirne mutacije odporen na do sedaj znana cepiva in na protitelesa že prebolelih za covidom. Veljalo pa je, da niti en od teh sevov ni smrtonosnejši kot prvotni virus. Žal pa je v petek britanska vlada na svoji spletni strani objavila študijo, ki dokazuje, da je angleški sev verjetno smrtonosnejši. Vseh ugotovitev raziskovalcev pa britanska vlada še ni želela objaviti. Čemu tako, bo treba še počakati, a le upamo, da ne bo takrat že prepozno.

Strokovnjaki so sprva menili, da bolezen zaradi angleškega seva poteka milo, sedaj pa ugotavljajo, da je 58 odstotkov smrti za covidom zaradi angleškega seva.
Strokovnjaki so sprva menili, da bolezen zaradi angleškega seva poteka milo, sedaj pa ugotavljajo, da je 58 odstotkov smrti za covidom zaradi angleškega seva.
Vir slike: Pixabay

Britanski znanstveniki prišli do šokantnih ugotovitev

Nove raziskave so namreč pokazale, da je angleška različica verjetno povezana z večjim tveganjem za hospitalizacijo in posledično smrt. Kar je sicer logično, a vendar je še do nedavnega veljalo, da angleški sev povzroča blage simptome, nikakor pa ne hujših.

Britanski vladni znanstveniki tako vse bolj ugotavljajo, da je angleški sev povezan z večjim tveganjem za smrt kot druge različice virusa. Kar pa epidemijo postavlja na čisto novo raven ter odpira premnoga nova vprašanja, predvsem pa povečuje strah, saj, kot kaže, se »sovražnik« prilagaja in povzroča nove, neobvladljive težave.

Res je, da so znanstveniki že prejšnji mesec dejali, da obstaja realna možnost, da nova različica seva ni le bolj nalezljiva od drugih, ampak tudi bolj smrtonosna. V novih raziskavah so svoje domneve iz tega, da gre za realne možnosti, spremenili v oceno, da je to verjetno. Ob tem ne smemo pozabiti, da je igra z besednimi izrazi nepomembna, da so rezultati raziskave in številke, ki so bile objavljene, tisto, kar nas mora skrbeti.

Razlogi za povišano stopnjo smrtnosti trenutno še niso povsem jasni. Nekateri dokazi kažejo, da imajo ljudje, okuženi z angleškim sevom, težji potek bolezni, kar se sprva ni kazalo. Zato je sedaj vprašljiva tudi učinkovitost cepiva.

Raziskovalci sicer to dejstvo skušajo razložiti s tem, da se angleški sev širi hitreje in se zato pač širi med domovi starejših in med starejšo populacijo, ki že v sami osnovi težje prenaša virus. A vendar jih je veliko med njimi cepljenih in prav tako takšnih, ki so virus že preboleli, tako da ne bi smelo prihajati do tolikšnih odstopanj.

Zaradi tega ocenjujejo, da angleški sev pomeni nevarnost tako za britansko vlado in državljane kot za celotno Evropo in svet, če se širitev ne bo zajezila.

Angleški sev potrdili že v vsaj 82 državah

Po zadnjih ocenah raziskovalcev covida-19 naj bi se angleški sev razširil v najmanj 82 držav, kjer se od 35 do 45 odstotkov lažje in hitreje prenaša kot druge različice. Ocenjuje se, da bi lahko bil ta sev v vseh državah, kjer se je že pojavil, že v mesecu marcu glavni vir okužbe.

Neil Ferguson, epidemiolog in znanstveni svetovalec britanske vlade, meni, da je pri tistih, ki so okuženi z angleškim sevom, kar 40 do 60 odstotkov večje tveganje za hospitalizacijo in smrt. Poudarja pa tudi, da so se vsi zanašali na prvotne raziskave, ki so pokazale, da sev ni nevaren, povzročal naj bi celo zgolj blage simptome, zaradi česar so sproščali ukrepe. Britanska vlada bo v prihodnjih dneh resno premislila o ponovni zaostritvi, saj nove raziskave napovedujejo večje število mrtvih in hospitaliziranih.

Prav tako se je za napačno pokazala domneva, da so domovi za ostarele varni, saj tam novega seva niso zaznali. Sedaj pa so ugotovili, da nekateri prvotni testi sploh niso prepoznali angleške različice seva, zato so prvotne raziskave temeljile na napačnih predpostavkah.

Nova ocena britanskih vladnih znanstvenikov je kar srhljiva, saj ocenjujejo, da je angleški sev verjetno povezan z večjim tveganjem za smrt, le-to naj bi bilo od 55- do 75-odstotno.

Muge Cevik, strokovnjak za nalezljive bolezni na univerzi St. Andrews na Škotskem in znanstveni svetovalec britanske vlade, opozarja, da je situacija bistveno resnejša, kot so sprva mislili. Meni, da sicer še obstaja verjetnost, da pri novem raziskovanju niso upoštevani vsi dejavniki za smrt, a vendar je jasno, da se virus širi do 70 odstotkov hitreje, kar bi statistično pomenilo več smrti. A vendar so znanstveniki sprva menili, da novi sev povzroča le lažjo obliko covida, pa se je sedaj pokazalo, da ni tako.

Angleški sev so prvič zaznali v septembru na jugu Velike Britanije, sedaj pa je z njim okuženih več kot 90 odstotkov obolelih. Velika Britanija s trenutno 1.784.867 aktivnimi primeri zaseda tretje mesto na svetovni lestvici po številu okuženih. Več kot 1.606.380 oseb je pri njih trenutno okuženih z angleškim sevom. Če ocene britanskih strokovnjakov držijo, bodo v prihodnji dneh imeli povečano število mrtvih. Po ocenah naj bi torej umrlo vsaj 800.000 oseb. Le upamo lahko, da so ocene ponovno napačne.

V Veliki Britaniji je za covidom umrlo približno 117.000 oseb, od tega polovica od konca novembra, ko se je angleški sev razširil.

Virus je prisoten tudi po domovih za ostarele, ter se hitro širi med starejši populacijo.
Virus je prisoten tudi po domovih za ostarele, ter se hitro širi med starejši populacijo.
Vir slike: New York Times

Študija pokazala 58-odstotno smrtnost okuženih z angleškim sevom

Da ocene britanskih vladnih strokovnjakov držijo, je žal potrdila nedavna študija Londonske šole za higieno in tropsko medicino.

Preučili so 3382 smrtnih primerov, od tega se je pri 1722 osebah pokazalo, da so bile okužene z angleškim sevom. Torej je 58 odstotkov smrti povzročil ravno ta novi, hitro razširjajoči se sev.

Na osnovi študije so ocenili, da imajo moški, stari med 55 in 69 let, ki se okužijo z angleškim sevom, kar 60 do 90 odstotkov večje možnosti, da bodo umrli. Ženske pod enakimi pogoji pa 20 do 30 odstotkov.

Vsekakor so nove ugotovitve iz raziskave strah zbujajoče in terjajo dodatno previdnost. Čeravno so se ukrepi pri nas sprostili ter smo potrdili le nekaj primerov angleškega seva, pa je nujna previdnost, saj bomo le tako kljub vsemu imeli dokaj normalno življenje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice