Skip to content

Ali je britanski sev zajel obalno-kraško regijo?

Te dni je vsekakor v ospredju obalno-kraška regija, ki jo je vlada zaradi slabče epidemiološke slike uvrstila v rdečo fazo. Prav hitro pa se lahko zgodi, saj je po sedemdnevni incidenci zelo blizu mejniku, ki jo bo uvrstil še za korak nazaj, da se bo v naslednjih dneh znašla že v črni fazi.

Blizu mejnika za korak nazaj sta trenutno še primorsko-notranjska regija in gorenjska regija.

Preberite tudi:

Brazilski sev že v Evropi, kaj to pomeni za spopadanje s covidom

Britanski znanstveniki ugotavljajo, da je angleški sev verjetno smrtonosnejši

Res je, da število hospitaliziranih pada, a število novookuženih žal narašča. Že v preteklosti je bilo jasno povedano, da število hospitaliziranih narašča običajno z zamikom 14 dni. Slabih 14 dni se je na veliko protestiralo za odprtje šol, zadnjih 14 dni pa so bile počitnice, hkrati pa so se sprostili mnogi ukrepi.

Upravičeno lahko pričakujemo ponovitev scenarija iz obdobja po novem letu, ko se je epidemiološka slika drastično poslabšala.

V obalni-kraški regiji mogoče prisoten tudi britanski sev

Minister Aleš Hojs je danes na novinarski konferenci podrobno obrazložil, katere omejitve veljajo od jutri dalje v edini rdeči regiji v državi. A če povzamemo njegove besede, je razen za izjeme prepovedano prehajanje v regijo in iz nje, hkrati je iz izjem črtano dovoljenje, da se sme v drugo občino v trgovino, če v občini stalnega bivališča oz. začasnega ni tovrstne trgovine.

Hkrati pa se kot bivališče šteje tisto bivališče, kjer posameznik dejansko živi, in ni več mogoča prijava začasnega bivališča z namenom, da se gre letovat oziroma na počitnice.

Minister Hojs upa, da se bo v prihajajočem tednu situacija toliko umirila, da se bo obalno-kraška regija vrnila v oranžno fazo. Hkrati pa je omenil, da je vlada naročila šolnikom, naj pripravijo plan, kako bi se izvajalo šolanje za vse otroke, torej, da bi se lahko v šolske klopi vrnili še ostali dijaki in študenti.

Tisto, kar ob tem vzbuja skrb, so besede direktorja NIJZ dr. Milana Kreka: »Najslabše stanje je v obalno-kraški regiji, ki meji na Furlanijo-Julijsko krajino, kjer imajo po včerajšnjih podatkih 25 % britanskega seva, kar je krepko več kot pri nas. Hipotetično je britanski sev lahko prešel tudi na obalno območje.«

Krek je še izpostavil, da imamo trenutno v Sloveniji potrjenih 35 primerov, sprva naj bi bila le dva primera, slab teden za tem naj bi zbolelo že osem oseb, sedaj že 35, kar pomeni, da se virus širi eksponentno, kar pa vzbuja skrb. Koliko britanskega seva je dejansko med populacijo obalno-kraške regije, bomo vedeli šele čez sedem dni.

Meje med Furlanijo-Julijsko krajino in obalno-kraško regijo ni, vsak dan pa med tema območjema prehaja ogromno ljudi. Zato le upamo, da bo »zaprtje« obalno-kraške regije pripomoglo k zajezitvi eksponentne rasti novih okužb.

Krek ob tem ni tako optimističen, saj meni, da je velik problem tudi dejstvo, da ostale regije ne prehajajo iz oranžne v rumeno fazo. Situacija se tudi v ostalih regijah počasi slabša, kar pa je zelo težko opaziti, če se stanja ne spremlja z občutljivimi instrumenti. Dnevne številke tega ne pokažejo jasno.

Napačna razlaga smrtnosti in okužb v Sloveniji ni nikomur v korist

Zadnje čase smo dostikrat lahko po različnih medijih ter objavah na socialnih omrežjih brali, da je Slovenija po številu mrtvih na prvem mestu v Evropi in celo na svetu, čeravno podatki sledilnika covida-19 rišejo drugačno sliko. Od 6. decembra dalje število umrlih zaradi covida strmo pada.

Medtem ko smo na vrhu največje umrljivosti imeli povprečno dnevno 53,1 umrlih, je trenutno ta številka 8,3. V letu dni je torej zaradi covida umrlo 3823 oseb, kar pomeni dvoodstotno umrljivost.

Krek zato poudarja, da podatki jasno kažejo, da po številu smrti Slovenija nikakor ni na vrhu. V predzadnjem tednu smo imeli 30 umrlih razlike v primerjavi s številom smrti v istem časovnem obdobju lansko leto. Prav tako umrljivost v domovih starejših občanov pada, kar je predvsem posledica intenzivne precepljenosti.

Po deležu smrti med odkritimi covid-19 obolenji smo boljši od marsikatere države. Po številu mrtvih na milijon prebivalcev so za nami Italija, Poljska, Črna gora, Bosna in Hercegovina … Vse te države imajo v tem trenutku bistveno več mrtvih in nas bodo kmalu prehitele.

Trenutno je Slovenija po presežni umrljivosti med državami, kjer je presežna umrljivost nizka.

Po mnenju državnega sekretarja Andreja Šterna so tovrstne napačne informacije, ki se širijo tudi izven meja, dostikrat osnova za to, da nas druge države obravnavajo strožje. Hkrati pa poziva, da naj ljudje ne potujejo, če to ni resnično nujno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice