Naprej na vsebino

Prvi marec je svetovni dan civilne zaščite

Prvega marca povsod po svetu zaznamujemo svetovni dan civilne zaščite. Letos se bo ta osredotočil na prvo pomoč v vsakem domu.

Svetovni dan civilne zaščite zaznamujemo že od leta 1990, ko ga je Mednarodna organizacija za civilno zaščito (ICDO) uveljavila na prvi marec. Namen svetovnega dneva civilne zaščite je krepitev zavesti ljudi o pomembnosti vloge civilne zaščite pri odzivanju na vsakodnevne in raznovrstne nesreče in katastrofe.

Preberite tudi:

Civilna zaščita in zaposlitev

Civilna zaščita aktivirana – ali lahko vpokličejo tudi vas?

Svetovni dan civilne zaščite praznujemo od leta 1990.
Svetovni dan civilne zaščite praznujemo od leta 1990.
Vir slike: Rtvslo.si

Mednarodna organizacija za civilno zaščito je medvladna organizacija, katere naloge so oskrba držav z zaščito, pomoč ljudstvom, zaščita lastnine in okolja pred naravnimi in od človeka povzročenimi katastrofami. Enote civilne zaščite so organizirane v sistem, ki deluje v vlogi zaščite, reševanja in pomoči. Obsegajo organe vodenja, enote in službe za zaščito, reševanje in pomoč, zaščitno in reševalno opremo ter objekte in naprave za tovrstne namene.

V Sloveniji sestavljajo del civilne zaščite tudi poklicne in prostovoljne reševalne službe, kot so gasilska društva, organizacije Rdečega križa, Gorska reševalna služba, jamarska društva, taborniške organizacije in potapljaška društva.

Državne enote za zaščito, reševanje in pomoč vključujejo tudi nacionalno enoto za hitro posredovanje, ki opravlja posebno težke reševalne naloge, za katere je potrebno izjemno hitro ukrepanje. Nacionalna enota za hitro posredovanje sodeluje s sosednjimi državami, poleg tega pa je vključena v mednarodne humanitarne reševalne akcije v okviru programov OZN, Nata in EU.

Svetovni dan civilne zaščite 2021 je posvečen prvi pomoči na vsakem domu

Letos se posebej osredotočamo na prvo pomoč na vsakem domu. Namen letošnjega svetovnega dneva civilne zaščite je torej informiranje o načinih zaščite življenj svojih najbližjih v primeru naravnih in drugih nesreč.

Poslanstvo civilne zaščite je nudenje pomoči vsem ljudem, ki so jih prizadele naravne nesreče in katastrofe.
Poslanstvo civilne zaščite je nudenje pomoči vsem ljudem, ki so jih prizadele naravne nesreče in katastrofe.
Vir slike: 24ur.com

V preteklem letu smo se tudi v Sloveniji soočili s presenetljivimi pojavi, kot so potresi, epidemija in porast nasilja, ki so pokazali, kako pomembno je, da smo sposobni nudenja prve pomoči, in kako ranljivi smo na vsakem koraku.

Svetovni dan civilne zaščite 2021 naj nam bo torej v opomin, da je treba vsake toliko časa obnoviti naše znanje nudenja prve pomoči, in da je priporočljivo, da osnovna znanja iz prve pomoči delimo tudi z najmlajšimi.

Pomembno je, da se pozanimamo o lokacijah najbližjega defibrilatorja in o njegovi uporabi, prav tako pa je pomembno, da imamo doma zmeraj nekaj najnujnejših pripomočkov za prvo pomoč, kot so na primer povoji, obliži, komprese in trakovi. Naučiti se je treba tudi pravilnega ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah, kot so na primer potresi.

Ob nudenju prve pomoči pa ne smemo pozabiti, da ta običajno ne zadostuje za popolno zaščito ogrožene osebe in da je v večini primerov treba poklicati profesionalno pomoč.

Organizatorji svetovnega dneva civilne zaščite nas obenem opominjajo na vrednote, kot so solidarnost, sodelovanje in pripravljenost na pomaganje sočloveku. Civilna zaščita in vse njene oblike so v sodobni družbi nekaj nujnega in nepogrešljivega.

Pravilno in efektivno ukrepanje ob raznovrstnih nesrečah vsako leto reši tisoče življenj, ki bi sicer bila tragično izgubljena. Z osveščanjem o pomoči in s sodelovanjem zmoremo preprečiti ali zmanjšati učinke mnogih katastrof.

S sodelovanjem in solidarnostjo lahko rešimo mnoga življenja, ki so jih ogrozile naravne in druge nesreče.
S sodelovanjem in solidarnostjo lahko rešimo mnoga življenja, ki so jih ogrozile naravne in druge nesreče.
Vir slike: Twitter.com
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice