Skip to content

Se bodo šolniki začeli cepiti naslednji teden?

Realno pričakovano, glede na pojav novih sevov, ki so intenzivnejši ter se hitreje širijo, se število novookuženih zvišuje ter se po tiho pričakuje tretji val. Vlada se na prihajajočo situacijo pripravlja in vidi rešitev v čim hitrejši precepljenosti.

V Sloveniji se je že cepilo 125.494 oseb. Kako uspešni pa bomo v prihodnosti, je v prvi vrsti odvisno od dobave cepiva. V februarju so bile napovedane dobave cepiva izpolnjene. V marcu se predvideva dobava 246.000 odmerkov cepiva.

Preberite tudi:

Britanski znanstveniki ugotavljajo, da je angleški sev verjetno smrtonosnejši

Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19

S cepljenjem šolnikom bi razbremenili zdravstvo in ohranili šolanje otrok

Nacionalna cepilna strategija sicer predvideva, da se najprej precepijo starostniki in kronično bolni, a vlada si je za cilj zadala, da v čim krajšem času pocepi vse šolnike. Razloga za to sta dva. Prvi je ta, da želijo razbremeniti zdravstveno osebje, saj že tri tedne po prejetem prvem odmerku cepiva cepljenih šolnikov ne bo treba testirati.

Drugi razlog pa je, da če se bodo precepili šolniki, bodo šole lahko ostale odprte kljub prihajajočemu tretjemu valu.

Danes popoldan se bodo z zdravstvenim ministrom Janezom Poklukarjem sestali direktorji zdravstvenih domov in pretehtali, kako cepljenje izvesti. Namreč, za šolnike je trenutno namenjenih 15.000 odmerkov cepiva AstraZenece. Jutri dobijo še 24.000 odmerkov tega cepiva. Z vsem imajo namen najprej cepiti šolnike.

V Sloveniji je okoli 50.000 vzgojiteljev, učiteljev in profesorjev, cepiva bi zadoščalo za več kot polovico le-teh. O sami strategiji cepljenja in vrstnem redu bodo odločali ZD glede na situacijo v posamezni občini. Toliko kot bo povpraševanja, toliko cepiv bo tudi razdeljenih.

Načeloma naj bi se s cepljenjem šolnikov začelo naslednji teden, a natančne smernice bodo ravnatelji dobili danes, po sestanku direktorjev ZD in zdravstvenega ministra.

V Evropo in Slovenijo prihaja tudi cepivo Janssen (Johnson&Johnson)

Trenutno imamo v Sloveniji tri cepiva, ki jih je potrdila EMA, in sicer AstraZeneco, Moderno in Pfizer. Žal niti eno izmed teh cepiv ne prepreči okužbe z novimi sevi, je pa sam potek bolezni milejši. Trenutno se na nove seve najbolje odzivata cepivi Novavax in Janssen. Slednje bo EMA v teh dneh tudi potrdila, kar pomeni, da bo na voljo tudi v Evropi.

Jelko Kacin predvideva, da bomo prve odmerke tega cepiva dobili že v mesecu aprilu. Hkrati pa dodaja, da si vlada želi vsak mesec povečati število cepljenih vsaj za 100.000. Konec koncev je to edini način, da bomo lahko zaživeli »normalno«.

Trenutna prioriteta vlade in ministrstva za zdravje je cepljenje, saj so prepričani, da bomo le na takšen način lahko zagotovili pogoje za dokaj normalno življenje. Zavedajo se, da se trenutno v zdravstvu daje na stran marsikaj, da je težava s kadrom, da ga primanjkuje ali pa je že pregorelo. A če bodo ohranili trenutni tempo, bi po besedah Kacina lahko do konca junija cepili že 50 % prebivalstva.

Slovenija ima še vedno namen cepivo naročati prek EU. Glede ideje o tem, da bi Slovenija po vzoru naših južni sosedov prek EU naročila cepivo Sputnik V, pa Kacin pojasnjuje, da je omenjenega cepiva bistveno premalo za distribucijo in da gre predvsem za medijsko zgodbo. Ali je podobno s cepivi Kitajcev, pa ni povedal.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice