Naprej na vsebino

Kaj se zgodi, ko sistem Windows zaustavite ali se iz njega odjavite?

Ko računalniku sporočite, naj se ugasne ali znova zažene, Windows najprej preveri, ali je aktiven še kakšen drug uporabniški račun. To se zgodi, ko zaklenete sejo sistema Windows in se prijavite z drugim uporabniškim računom.

Če sistem Windows ugotovi, da še niso pravilno odjavljeni vsi uporabniški računi, vas bo opozoril s sporočilom »Nekdo drug še uporablja ta računalnik«. Ta drugi uporabnik lahko izgubi vse neshranjene podatke v odprtih aplikacijah, če boste sistem prisilno zaustavili ali ponovno zagnali. Zato je dobro, da se tu ustavite in počakate, da se drugi uporabnik prijavi, shrani svoje podatke in se odjavi, preden zaustavite računalnik.

Preberite tudi:

Kako odstraniti računalniški virus

HTTPS: Zakaj internet še vedno ni varen?

Windows vam omogoča, da vseeno kliknete na »Zaustavitev«, če ste prepričani, da drugemu uporabniku ni treba shraniti odprtih datotek. Sistem bo nato prisilno odjavil drug uporabniški račun ter zaprl vse odprte aplikacije. Vsi neshranjeni podatki bodo »izgubljeni«.

Če ste edini prijavljeni uporabnik, tega sporočila ne boste dobili, Windows pa bo takoj prešel na naslednji korak.

Windows deluje v ozadju računalnika.
Windows deluje v ozadju računalnika.
Vir slike: Pixabay

Windows sporoči programom, naj shranijo podatke in se zaprejo

Preden se računalnik zaustavi ali ugasne, Windows sporoči vsem vašim odprtim programom, naj shranijo svoje podatke in se zaprejo. To se zgodi tudi, ko računalnik znova zaženete.

Windows pošlje sporočilo WM_QUERYENDSESSION na vsako odprto okno. Programi naj bi shranili svoje trenutne podatke in se zaprli, kar lahko traja nekaj trenutkov. To je razlog, zakaj lahko včasih traja kar nekaj časa, preden se računalnik zaustavi ali preden se odjavite iz računalnika.

Programi lahko »blokirajo« ta proces tako, da vas opozorijo, da potrebujejo uporabnikovo potrditev. Program ima lahko na primer odprte datoteke, ki jih morate shraniti sami. Če aplikacija zahteva tak postopek, se prikaže sporočilo »Ta aplikacija preprečuje zaustavitev«. Aplikacija lahko tukaj prikaže tudi sporočilo po meri s funkcijo ShutdownBlockReasonCreate.

Če vidite to sporočilo, kliknite »Prekliči«, preverite aplikacijo, shranite podatke in jo zaprite sami. Če podatke zavržete, lahko nadaljujete s klikom na »Vseeno zapri« ali »Odjava«.

Upoštevajte, da Windows zapre druge aplikacije, ko so te pripravljene. Če imate odprtih deset aplikacij in samo ena preprečuje zaustavitev, se bo pokazala samo ta aplikacija, ko boste kliknili na »Prekliči«. Windows bo že zaprl preostalih devet aplikacij.

V operacijskem sistemu Windows 10 si bo Windows prav tako zapomnil, katera okna aplikacij ste odprli, in jih bo poskušal znova odpreti, ko se naslednjič prijavite v računalnik.

Windows vas odjavi

Ko so vsi podatki shranjeni in programi zaprti, vas Windows odjavi. Celotna »seja« operacijskega sistema Windows, ki pripada vašemu uporabniškemu računu, je končana in noben odprt program se ne bo več izvajal.

Veliko dejanj Windows opravi samodejno. Na primer, vsebina registra uporabniškega računa Windows je običajno shranjena v pomnilniku. Ko se odjavite, se shrani na disk. Ko se naslednjič prijavite, pa bo naložena nazaj v pomnilnik.

Če se odjavljate, vas Windows vrne na zaslon za prijavo, da se lahko prijavite kot drug uporabnik. Če zaustavite ali znova zaženete sistem, Windows nadaljuje postopek zaustavitve.

Windows se zaustavi

Ko Windows konča z odjavljanjem vseh uporabnikov, se lahko samo izklopi. Windows sporoči sistemskim storitvam in lastnim procesom, da se izklopijo in shranijo vse potrebne podatke na disk. Natančneje, Windows sporočilo SERVICE_ACCEPT_PRESHUTDOWN pošlje vsem izvajanim storitvam. Ko so storitve opozorjene, prejmejo sporočilo SERVICE_ACCEPT_SHUTDOWN. Storitev ima potem 20 sekund časa za »čiščenje« in zaustavitev, preden jo Windows izklopi.

Windows 10 bo na disk, kot delno hibernacijo, shranil tudi stanje vašega jedra operacijskega sistema Windows. Naslednjič, ko zaženete računalnik, lahko Windows znova naloži shranjeno jedro in se hitreje zažene ter preskoči počasnejši proces inicializacije strojne opreme. Ta funkcija se imenuje »Hitri zagon«.

Windows bo med zadnjimi deli postopka zaustavitve izvedel tudi vse razpoložljive posodobitve za Windows. Windows izvede različne postopke posodobitve ob zaustavitvi, preden se računalnik zažene, in v ozadju, ko je računalnik vklopljen.

Ko bodo vsi postopki končani, bo Windows dokončno izklopil vaš SSD-pogon ali trdi disk, pri čemer bo čakal na signal »vse čisto«, ki kaže, da so bili vsi podatki sistema shranjeni na fizičnem disku. To pomeni, da je bila vsa programska oprema zaprta in vsi vaši podatki shranjeni na disku.

Windows poskrbi za komunikacijo v ozadju.
Windows poskrbi za komunikacijo v ozadju.
Vir slike: Gerd Altmann, Pixabay

Windows izklopi računalnik

Nazadnje Windows obvesti ACPI (napredni vmesnik za konfiguracijo in napajanje). Ta vašemu računalniku prenese ukaz, naj se fizično izklopi. Postopek zaustavitve je končan.

Če ste že kdaj uporabljali Windows 95, se boste spominjali dni, ko so bili aktualni signali za zaustavitev ACPI. Windows je v tem koraku prikazal sporočilo »Zdaj lahko varno izklopite računalnik« in morali ste sami pritisniti na gumb za fizični izklop. Standard ACPI, ki je bil prvič izdan leta 1996, pa omogoča, da Windows sam izklopi računalnik.

Izklop deluje drugače kot stanje spanja ali mirovanja računalnika. Med spanjem bo računalnik ostal vklopljen v načinu zelo nizke porabe baterije. Z mirovanjem vaš računalnik shrani celotno stanje sistema na disk in ga obnovi, ko ga ponovno vklopite.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice