Skip to content

Vlada bo naredila vse, da otroci šolsko leto zaključijo v šoli

Le še vprašanje časa je, kdaj bomo poročali o tretjem valu oziroma ponovnem porastu števila okuženih. V Sloveniji smo trenutno v »mirovanju«, medtem ko po vsem svetu število okuženih ponovno narašča. Predvsem zaradi novih sevov. Največji porast novookuženih je v Evropi, izpostaviti gre Češko, Slovaško, Francijo, Italijo, Poljsko, zato je razumljivo, da medtem ko pri nas sproščamo ukrepe, jih v drugih evropskih državah zaostrujejo.

V Sloveniji je R še vedno 1, žal pa je v 12 evropskih državah le-ta nad ena. Slednje pa nakazuje trend, da prehajamo v novo epidemično fazo. Trenutno imamo v povprečju pet okuženih na 1000 prebivalcev, če bomo ta trend ohranili ali ga celo izboljšali, bomo krivuljo končno obrnili navzdol. Drugače bomo ponavljali do sedaj znani vzorec, ko po času mirovanja število okuženih eksponentno narašča.

Meje za rdečo, oranžno in rdečo fazo

Trenutno imamo v Sloveniji 10.468 aktivnih primerov, več kot 180.000 ljudi je covid že prebolelo, žal pa je umrlo 3918 oseb ali 2 odstotka zaključenih primerov, kar je skoraj odstotek manj kot na svetovni ravni.

Čeravno se epidemiološka slika v Evropi slabša, pa je vlada odločila, da za 30 dni podaljša epidemijo ter da ohrani ukrepe prejšnjega tedna, na seznam izjem, ki smejo opravljati svoje delo, pa je dodala gradbeništvo. Tako lahko kavo še vedno spijete v Posavju in jugozahodni regiji, hkrati pa obalno-kraška regija ostaja rdeča. Po vladnem semaforju bi morala jugozahodna regija preiti korak nazaj, v rumeno regijo, obalno-kraška pa iz rdeče v oranžno. Kot je pojasnil dr. Milan Krek, se je vlada odločila, da tega ne spreminja. Namreč, ko so se odločili, da poskusno dovolijo v dveh regijah odprtje gostinskih teras, so se dogovorili, da bo to veljalo 14 dni. V tem času naj bi bilo jasno, kakšne so posledice takšne odločitve.

Končno pa so razkrite meje za prehode med vsemi fazami.

RegijaStanje na današnji danMeja za rdečo fazoMeja za oranžno fazoMeja za rumeno fazoMeja za zeleno fazo
Pomurska3575553216
Podravska1002131589346
Koroška3246342012
Savinjska911681257437
Zasavska183728168
JV Slovenija4495704221
Posavska1250372211
Osrednjeslovenska17736226815979
Gorenjska851361005930
Obalno-kraška4776563317
Primorsko-notranjska163526158
Goriška4877563317

Strateški cilj vlade je, da otroci končajo šolsko leto v razredih

Do konca šolskega leta je še slabih 70 dni, zato vlada želi, da bi vsi otroci šolsko leto zaključili v šolskih klopeh. Po besedah dr. Kreka je to eden izmed strateških ciljev vlade, zato so se odločili tudi, da precepijo čim več in čim hitreje vse šolnike, saj bi na ta način naredili odločilen korak k zastavljenemu cilju.

Vlada bo zaradi tega posamezne dejavnosti pazljivo sproščala. Ne glede na ukrepe pa je nujno, da se v šolah dosledno držijo navodil, četudi gre za nošenje mask pri športni vzgoji. Le z vzpostavitvijo mehurčkov, nošenjem mask, previdnostjo pri prevozih, zračenjem prostorov vsako uro, higieno rok in kašlja se bo dalo zagotoviti, da trenutno pričakovani porast okuženih v šolstvu ne bo presegel meje, ki bo pomenila ponovno zaprtje šol.

V Sloveniji imamo trenutno štiri seve

Ne glede na to, da se lahko »pohvalimo« z vsemi štirimi agresivnimi sevi (angleški/britanski, južnoafriški, brazilski in nigerijski), je še vedno najboljša zaščita pred njimi ta, da se zmanjša število stikov. Res se hitreje širijo ter so odporni na cepivo, ampak noben virus se ne more širiti sam od sebe. Kot je že bilo nekoč rečeno, virus nima nog, za širjenje potrebuje ljudi.

Po zadnjih podatkih imamo tako 238 primerov angleškega/britanskega seva,  prejšnji teden jih je bilo le 83, 16 primerov nigerijskega seva, 10 primerov južnoafriškega seva in en primer brazilskega seva. Žal v trenutku, ko je nekdo potrjeno okužen s covidom, še epidemiologi ne vedo, s katerim sevom se je okužil. Do tega pridejo s sekvenciranjem virusa, kar pa traja sedem dni. Zato lahko potem sevu sledijo le za nazaj, kar pa vedno ne obrodi sadov, saj ljudje še vedno v 30 odstotkih ne vedo ali ne želijo povedati, kje so se okužili, prav tako pa ne podajo vseh stikov. Naloga epidemiologa pa tudi ni, da raziskuje verodostojnost povedanega.

VirusPotrjeni primeriDelež v CeljuDelež v KopruDelež v KranjuDelež v LjubljaniDelež v MariboruDelež v Novem mestu
Angleški/britanski sev2385,94,72,5/3,33,8
Nigerijski sev16//0,5/0,10,4
Južnoafriški sev10////0,1/
Brazilski sev1////0,1/

V Slovencu smo že pred mesecem dni poročali o tem, kako nevaren je angleški/britanski sev (Britanski znanstveniki ugotavljajo, da je angleški sev verjetno smrtonosnejši), kar pa so danes potrdili naši strokovnjaki.

Kakšna bo naša usoda in ali bomo imeli normalno poletje, je odvisno od nas. Vsak lahko pripomore svoj delež, a ne na način, da dokazuje, zakaj maske v šoli povzročajo »čustveno in telesno nepopravljivo škodo« otrokom in da iščemo teorije zarote, ko manjše občine, npr. Hrastnik ali Kočevje, uspejo precepiti svoje zainteresirane prebivalce pred npr. Ljubljano.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice