Skip to content

Zaradi izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije spremenjene cene mobilnih storitev

Do dokončnega izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije in območja EEA je prišlo 31. 12. 2020. S tem datumom se je zaključilo prehodno obdobje in Združeno kraljestvo ni več ena izmed članic Evropske unije. Zdaj se uradno uvršča med tretje države. Skladno s tem se na podlagi Uredbe EU o gostovanju promet, ki ga uporabniki mobilnih storitev od vključno 1. januarja 2021 opravijo v Združenem kraljestvu, obravnava ločeno od prometa, ki ga uporabniki opravijo v državah območja evrotarife.

Preberite tudi:

Z novim letom bo ukinjeno prosto gibanje med ZK in EU

Brexit: Dan po 31. januarju

Od 1. 4. 2021 dalje bo Združeno kraljestvo za naročnike mobilnih storitev uvrščeno v novo, tako imenovano območje UK. To pomeni, da za mobilne storitve ob gostovanju naročnikov in predplačniških storitev v Združenem kraljestvu ne bodo več veljale cene gostovanja, ki veljajo v državah evrotarife, ampak bodo začele veljati nove cene storitev.

Kakšno ponudbo je pripravil Telekom?

Za uporabnike storitev Telekoma Slovenije bo gostovanje v Združenem kraljestvu še vedno veliko ugodnejše kot v katerikoli drugi državi zunaj evrotarife. V svoj cenik gostovanja so namreč vključili novo tarifno območje UK.

Cena odhodnega klica iz UK v EU (torej tudi v Slovenijo) bo od 1. 4. dalje znašala 15 centov na minuto, cena odhodnega klica v UK prav tako 15 centov na minuto, cena poslanega SMS-a pa bo 5 centov. Treba bo odšteti 4,99 evra za en gigabajt prenosa podatkov. Dohodni klic bo brezplačen.

Če cene za območje UK primerjamo s cenami storitev za druge države izven Evropske unije, lahko ugotovimo, da znaša vsaka začetna minuta odhodnega klica v Švici ali Bosni in Hercegovini kar 2,65 evra, kar je bistveno več.

Velika razlika je razvidna tudi pri cenah SMS-sporočil. Cena sporočila z območja UK znaša 5 centov, iz Švice, Albanije, Andore, ki prav tako ne spadajo pod Evropsko unijo, pa kar desetkrat več.

Telekom Slovenije je dogovor o gostovanju sklenil s štirimi operaterji. Tako bodo na območju Združenega kraljestva na voljo EE, H3G, Telefonica in Vodafone UK. LTE gostovanje je na voljo pri operaterju H3G.

Preverite cenik gostovanja v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske za mobilne naročnike na tej povezavi.

Preverite cenik gostovanja v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske za uporabnike Mobi na tej povezavi.

Do dokončnega izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije in območja EEA je prišlo 31. 12. 2020.
Do dokončnega izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije in območja EEA je prišlo 31. 12. 2020.
Vir slike: Pixabay

Kaj lahko pričakujejo uporabniki storitev A1?

A1 Slovenije v izogib neprijetnim presenečenjem, ki lahko nastanejo ob veliki porabi, svetujejo izbiro enega od paketov za gostovanje zunaj območja evrotarife. Poudarili so, da že zdaj velika večina mobilnega podatkovnega prenosa zunaj tega območja poteka prek vnaprejšnjih zakupov.

Pri A1 Slovenija so pojasnili, da se bo po 1. 4. 2021 uporabnikom paketov A1 Go! ob začetku uporabe mobilnih storitev v Združenem kraljestvu samodejno vklopila možnost gostovanja v izbranih državah zunaj območja evrotarife.

Z njo bodo lahko uporabniki do konca mesečnega obračunskega obdobja za 9,99 evra v Združenem kraljestvu in še drugih 38 državah porabili en gigabajt prenosa podatkov. Naročnine v tem primeru ni. To pomeni, da na račun te tarife ni stroška, ko se prenos podatkov v teh državah ne izvaja.

Tistim, ki bodo na območju Združenega kraljestva opravljali več klicev ali pošiljali več kratkih sporočil, bodo ponudili tarifo, ki za 4,99 evra dnevno omogoča pošiljanje in prejemanje klicev ter pošiljanje kratkih sporočil v okviru načel pravične rabe. Zraven bodo prejeli še 500 megabajtov prenosa podatkov.

S 1. 4. 2021 bo za storitve gostovanja v ZK in za mednarodne storitve iz omrežja A1 Slovenije v ZK veljal ta cenik.

Oziroma cenik starih paketov za obstoječe uporabnike na tej povezavi.

A1 z namenom zaščite uporabnikov pred visokimi stroški gostovanja s 1. 4. 2021 uvaja poleg trenutnega limita 50 evrov še dodaten finančni limit pri 200 evrih. Uporabniku, ki bo nadaljeval z uporabo mobilnih podatkov tudi po omejitvi pri 50 evrih oz. si bo le-to odstranil, se bo prenos podatkov v gostovanju ponovno zaustavil pri doseženem znesku 200 evrov, pri čemer bo prejel tudi opozorilni SMS. Ta limit je možno trajno ali začasno odstraniti s klicem na brezplačno številko 040 40 40 40 (+38640404040 iz tujine). Uporabnikom, ki bodo imeli 1. 4. 2020 privzet limit 50 evrov onemogočen ali povišan na 150 evrov ali več, dodatnega limita pri 200 evrih ne bodo vključili samodejno, lahko pa naročnik zahteva vklop s klicem na brezplačno številko 040 40 40 40. Vsi navedeni zneski ne vsebujejo DDV.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice