Skip to content

Kam na izlet v Jugovzhodni regiji?

Če bi si radi po dolgem času privoščili kosilo ali kavo na terasah in vrtovih lokalov in gostiln, se lahko podate v Jugovzhodno Slovenijo. Ta se namreč skupaj še z dvema regijama trenutno nahaja v rumeni fazi, kar pomeni, da je omejitev tam najmanj.

Jugovzhodna regija je po površini največja med slovenskimi regijami. Povezuje štiri pokrajine; deželo suhe robe, deželo kočevskega medveda, deželo cvička in deželo zelenega Jurija. Na tem območju se nahajajo Ribnica, Metlika, Kočevje, Novo mesto, Kostel, Črnomelj … Ob lepem vremenu se je smiselno podati na raziskovanje številnih naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih ta regija ponuja.

Preberite tudi:

Kriza pokaže vse najslabše, pa tudi najboljše

Pohorje je odlična izbira tako za resne pohodnike kot za družinske izlete.

Slovenski divji cvet in čebelji raj – Kam na izlet?

Rudniško oziroma Kočevsko jezero je nastalo na opuščenem dnevnem kopu kočevskega rudnika.
Rudniško oziroma Kočevsko jezero je nastalo na opuščenem dnevnem kopu kočevskega rudnika.
Vir slike: Manca Korelc

Izlet na Kočevsko – v deželo medvedov

Ljubitelji narave boste svoj raj našli na območju zelenih Kočevskih gozdov. Kočevsko je z gozdom najbolj bogata pokrajina v Sloveniji, saj gozd pokriva kar 91 odstotkov kočevske regije. Na Kočevskem najdemo tudi pragozdova Rajhenavski Rog in Krokar, ki sta se skozi čas razvijala brez človekovega poseganja. Kaj vse si lahko ogledate na tem območju?

Priporočamo vam sprehod po mestnem središču Kočevja, skozi katerega teče reka Rinža. V slikoviti okolici izstopa cerkev cvetega Jerneja z dvema zvonikoma. V Mestni kavarni naproti cerkve si lahko privoščite kavo in sladico.

Rudniško oziroma Kočevsko jezero je nastalo na opuščenem dnevnem kopu kočevskega rudnika. Sodi med najbolj čista jezera v Sloveniji. Jezero je poleti priljubljena točka za čolnarjenje, jadranje, supanje in plavanje. Okoli njega je speljana tri kilometre dolga naravoslovna učna pot.

Roška pešpot je krožna gozdna pot, ki poteka skozi Kočevski Rog. Začne in konča se v Kočevju, vodi pa mimo Velikega Roga, ki je s 1099 m nadmorske višine najvišja točka v okolici. Celotna dolžina poti znaša 64 km in jo je možno prehoditi v treh dneh. Seveda pa se lahko odločite, da boste prehodili le del nje. Pot je dobro označena s simbolom medvedove šape v zeleni in beli barvi.

Če radi kolesarite, potem vam priporočamo, da se podate po Risovi poti. Na tej kolesarski poti boste spoznali številne znamenitosti območja, kot so Rudniško jezero, Željnske jame, grobišče pod Krenom, pragozd Rajhenavski Rog in Kraljico Roga. Kraljica Roga je jelka, ki v višino meri 55 metrov, njen obseg pa znaša 500 cm.

Reško jezero se nahaja v bližini Kočevske Reke. Gre za umetno jezero, ki je danes pomemben habitat za števile vrste rib in ptic. V njegovi neposredni bližini se nahaja učna Orlova pot, ki ponuja številne informacije o orlu belorepcu, ki domuje na tem območju.

Grad Kostel se nahaja 23 km južno od Kočevja pri meji s Hrvaško. V preteklosti je predstavljal pomembno trdnjavo kot obrambo pred Turki. Zgrajen je bil v 13. stoletju. Nekaj časa so si ga lastili Celjski grofi, kasneje pa Habsburžani. Grad je sicer trenutno zaprt, v običajnih razmerah pa si lahko v njem ogledate stalno razstavo. Nudi pa tudi odlično razgledno točko po pokrajini doline Kolpe.

Grad Otočec je edini vodni grad v Sloveniji. Obdaja ga slikovit grajski park, v katerem rastejo črna jelša, bela vrba, topol in nekatera eksotična drevesa.
Grad Otočec je edini vodni grad v Sloveniji. Obdaja ga slikovit grajski park, v katerem rastejo črna jelša, bela vrba, topol in nekatera eksotična drevesa.
Vir slike: Grad Otočec

Novo mesto in okolica

Le slabo uro vožnje iz Ljubljane in že prispemo v dolenjsko prestolnico, Novo mesto, skozi katerega teče reka Krka. Novo mesto je glede na število prebivalcev sedmo največje mesto v Sloveniji. Skupaj z okolico pa nudi odlično izhodišče za eno- ali večdnevni izlet. Katerih točk ne smete izpustiti s seznama?

Kettejev drevored je zagotovo najlepša sprehajalna pot v Novem mestu, ki je dolga nekaj več kot en kilometer. Ime je dobila po slovenskem pesniku. Vije se ob reki Krki in je z obeh strani obdana z drevesi. Z vzpetine Marof se odpira lep razgled na reko in mestno središče.

Trdinov vrh je najvišja točka dolenjskega pogorja Gorjanci, ki se vije po meji med Hrvaško in Slovenijo. Na vrh se lahko podate iz Gabrja ali od planinskega doma pri Gospodični. V prvem primeru boste do cilja hodili dve uri, v drugem pa 50 minut. Gre za lažjo pohodniško pot.

Obožujete gradove? Potem boste navdušeni nad gradom Otočec, ki je edini vodni grad v Sloveniji. Obdaja ga slikovit grajski park, v katerem rastejo črna jelša, bela vrba, topol in nekatera eksotična drevesa.

Že Janez Vajkard Valvasor je v svojem delu Slava vojvodine Kranjske omenjal naravno toplico Klevevž. Na desnem bregu potoka Radulja se nahaja naravni bazen, v katerem je voda s konstantno temperaturo okoli 22 stopinj. Klevevž je tako za namakanje primeren tudi v zimskem času.

Grad Žužemberg je eden izmed najbolj tipičnih srednjeveških trdnjav v Sloveniji. Nahaja se na strmem skalovju nad reko Krko. Nekaj časa je bil v lasti Celjskih grofov.

Ljubitelji čokolade boste na svoj račun prišli v destilarni in čokoladnici Berryshka, ki se nahaja pri Dolenjskih Toplicah. Družina Kenda se je konec devetdesetih let odločila, da ponovno vzpostavi destilarno. Ponaša se z bogato tradicijo izdelave eteričnih olj, ponuja pa tudi žganice, likerje in čokoladne izdelke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice