Skip to content

Franc Bogovič: Prihodnost Slovenije in Evrope

Časi v Evropi so posebni kot že dolgo ne. Naš kontinent je, tako kot ves svet, že eno leto v primežu pandemije, zdravstvene krize, ki je vsem nam temeljito spremenila način življenja. Z rekordno hitrim razvojem cepiv proti okužbi z novim koronavirusom se nam je konec lanskega leta zazdelo, da vidimo luč na koncu tunela. Vendar je luč upanja, da se bomo lahko relativno hitro precepili in vrnili naša življenja vsaj približno nazaj v staro normalnost, po zapletih z dobavami cepiv začela bledeti.

Vsa ta koronakriza skupaj z mnogimi drugimi političnimi interesi in izzivi nezadržno vpliva tudi na odnose znotraj Evropske unije, pa tudi Evropske ljudske stranke, ki kot najmočnejša sila trenutno še vodi Evropo in je tudi najbolj zaslužna za nastanek ter razvoj Evropske unije, kot jo poznamo danes.

Poleg bitke z virusom smo priča tudi skrb vzbujajočim političnim premikom

Poleg bitke z virusom, ki je že eno leto na vrhu medijske agende in naših vsakodnevnih pogovorov, se z manj medijske pozornosti v Evropi dogajajo tudi drugi politični premiki, ki vsaj pri meni prej vzbujajo skrb kot optimizem. Na marčevskem zasedanju Evropskega parlamenta se je recimo zaradi sprejetega novega poslovnika naše Politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu (EPP Group) skupina madžarskih poslanskih kolegov iz stranke Fidesza odločila, da zapusti naše poslanske vrste. Kmalu zatem je madžarski predsednik Viktor Orban sporočil, da Fidesz zapušča tudi samo Evropsko ljudsko stranko, torej našo skupno evropsko družino.

To zelo obžalujem. Obžalujem, da smo v spolitiziranem duhu sprejeli spremembe poslovnika Politične skupine EPP Group, pri čemer sem sam sicer glasoval proti. Ta odločitev ni bila sprejeta ne ob pravem času ne na pravem mestu. Rešitev nesporazumov z Orbanom in Fideszom bi moral poiskati predsednik EPP Donald Tusk in jo predstaviti na politični skupščini EPP, ne pa, da je namesto njega predsednik Politične skupine EPP Manfred Weber prevzel pobudo pri reševanju sporov v okviru naše politične skupine v Evropskem parlamentu.

Ta odločitev bo žal imela zelo velik vpliv na stanje v EPP, v Evropskem parlamentu in bo kot takšna imela neizogibne posledice tudi za celo Evropsko unijo. V času pandemije, ki že tako sama po sebi zelo slabi EU, je izstop Fidesza tudi slabitev EPP, ki lahko kmalu izgubi večino v Evropskem parlamentu, kar bo imelo za posledico še večjo politično fragmentacijo v Evropskem parlamentu, v Evropski uniji kot taki pa krepitev ekstremnega desnega pola. Zato je zelo žalosten znak za EPP, ki je najbolj zaslužna za Evropo, kot jo imamo danes.

Resnično obžalujem, da se je mnogo premalo energije vložilo v to, da bi EPP ohranili enovito, saj bi bilo to pomembno za prihodnost same Evrope, ki naj bi bila medsebojno povezana, solidarna in sodelovalna.

V SLS si želimo povezane Evrope in ohranitev temeljnih evropskih vrednot

V Slovenski ljudski stranki, kjer si želimo še naprej povezane Evrope, v kateri se borimo za ohranitev temeljnih evropskih vrednot, v tem trenutku ne vidimo druge alternative, kot je Evropska ljudska stranka, in zato v SLS ostajamo njen trdni člen in bomo vztrajali na tej poti za razvoj in obstoj Evropske unije. Kot tudi za razvoj Slovenije v smeri sodelovanja in povezovanja, da zapolnimo trenutni globok politični prepad, ki smo mu priča po odstopu neoperativne Šarčeve vlade in po nastopu nove Janševe vlade, ki je uspešno krmarila slovensko barko v času te hude koronakrize.

SLS je ena od tistih strank, ki je spodbudila gibanje Povežimo Slovenijo, v katero se povezujejo vsi, ki si želijo razvijati Slovenijo, ne na osnovi izključevanja, temveč sodelovanja, na temelju Ustave Republike Slovenije, pa četudi imamo med seboj kakšna različna stališča. V Povežimo Slovenijo se povezujejo tudi Nova ljudska stranka Franca Kanglerja, Zeleni Slovenije s koordinatorko Nado Pavšer in predsednikom Andrejem Čušem, pogovori potekajo z Listo Bojana Šrota in še nekaterimi lokalnimi politiki, gibanje pa podpira tudi dr. Ernest Petrič.

Verjamem, da je gibanje Povežimo Slovenijo pravi odgovor in alternativa za prihodnji razvoj Slovenije, takšno sodelovanje pa tudi zgled in lekcija za prihodnji obstoj Evropske ljudske stranke in Evropske unije take, kot jo imamo danes in jo želimo imeti tudi v prihodnje.

Franc Bogovič, poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu (SLS/EPP Group), podpredsednik SLS

Naročnik objave je: Poslanska skupina EPP Group v Evropskem parlamentu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice