Skip to content

V redu fant si, a s pijancem pa ne bom

Star sem 35 let in sem alkoholik, zadnjih pet let pa se lahko pohvalim, da zdravljen. Kot mnogi moji sotrpini prihajam iz popolnoma disfunkcionalne družine. Moj oče pije, hkrati pa smo družina, ki ji je uspelo nanizati vse mogoče zlorabe.

Preden sem se odločil za zdravljenje, sem pil skoraj vsak večer. Ko sem sedel pred televizijo, sem običajno spil četvorčka. Le kadar sem bil v nočni izmeni, nisem pil, ker sem se trudil, da tam tega ne bi počel. Načeloma sem raje pil sam, a vedno kadar sem bil v družbi, sem moral najprej nekaj spiti, da sem upal kaj reči.

Ko sem bil s prijatelji na veselicah, sem najprej pil, da sem sploh upal katero ogovoriti, potem pa, ker sem največkrat dobil košarico. Saj ne, da bi bil grd, ampak pri 18 sem imel prvo punco, ki sem jo imel neizmerno rad. Prepričan sem bil, da je ona tista, ki bo mati mojih otrok. Skupaj sva že gradila hišo, ko se je ona po šestih letih in noseča odločila, da me zapusti.

To me je strlo, še bolj pa, ko se je preselila k sosedu, s katerim me je že nekaj časa varala in je bil tudi otrokov oče. Ko sem bil pijan, sem to vsem razlagal in pa, kako je še nisem prebolel, kako bi jo vzel nazaj, saj ni važno, če otrok ni moj. Mislim, da nobena normalna ženska ne bi bila vesela pijanca, ki je še obseden z bivšo.

Moje prekomerno pitje se je dejansko začelo takrat, saj mi bolečina ni dala spati in sem potreboval nekaj, da zaspim, zato se mi je sprva zdela to odlična rešitev. Ne glede na to, da sem imel zjutraj močnega mačka, da sem zaradi nerodnosti, ki jo je spremljal alkohol, pristal v komi, sem bil prepričan, da je vse v redu, da nimam težav.

Po drugi strani pa je bilo to moje početje nekaj čisto običajnega za našo družino. Ker je oče večino časa pil ter je mama večino časa kričala, zmerjala in razbijala, sem bil prepričan, da to, da jaz samo pijem, pomeni boljše življenje.

Mama je kmalu opazila, da pijem preveč, in je v svojem slogu kričala, me zmerjala, mi govorila, da sem takšen kreten kot foter in da iz mene nič ne bo. Na očeta pa se je drla, če vidi, kaj mi je naredil. Nekaj časa sva jo poslušala, potem pa družno odšla v najbližjo gostilno.

Mogoče bi tole moje pitje trajalo še dlje, če na neki točki ne bi opazil, da so vsi moji prijatelji že poročeni, imajo otroka, jaz pa sem en klošar, ki si niti punce ne more dobiti. Vedel sem, da moram nekaj spremeniti, nisem pa vedel, kaj.

Začel sem hoditi na hitre zmenke, se prijavil v vsem mogoče aplikacije in spletne strani za zmenke. Spoznal sem kar nekaj deklet, a skoraj vse je zmotilo moje pitje. Sprva sem obtoževal ženske, a ko ti že deseta reče, da si ful v redu, ampak pijanca pa noče, potem se zamisliš.

Ponovno je bil čas za strateško spremembo, pa sem zmenkarije zamenjal za bogoslužja, ker mi je kolega rekel, da tja hodi kar nekaj samskih deklet, celo kdaj moram priti, a se je zgodba ponovila. Pa sem cerkev zamenjal za hribe, ponovno sem bil v redu fant, a pijanca pa ne bodo imele.

Ne, nisem pomislil, da bi jaz imel težave, one so jih imele. Vseeno pa je to načelo mojo samopodobo, pa sem po spletu okoliščin pristal na neki delavnici za motivacijo ali nekaj takšnega ter tam spoznal ženo. Bila je tiha miška v kotu, ki je plašno gledala na dogajanje okoli nas, a lepa kot boginja.

Po nekaj zmenkih sem spet slišal tisti nesrečni stavek »ti su ful v redu fant, ampak pijanca pa nočem«. Vendar se tukaj najin pogovor ni zaključil. Povedala mi je, da je odraščala ob očetu pijancu in da je na delavnici pristala, ker se nikakor ni mogla pobrati po njegovi smrti. Kljub temu da je pil, je ni zapustil kot mama, ampak je skrbel zanjo, jo spravil h kruhu. Rada ga je imela.

Prepričana je bila, da sva se srečala z razlogom, in postal sem njen projekt. Ni trajalo dolgo, da me je prepričala v zdravljenje, stala mi je ob strani, me podpirala. Poročila sva se in že dvakrat sem oče. Oba si želiva veliko družino.

Kljub temu da abstiniram, se zavedam, da moja pot še ni končana. Veliko stvari bom moral predelati, a ob ženski, kot jo imam, je to prej blagoslov kot pekel.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice