Naprej na vsebino

Družinske aktivnosti v lockdownu

Čas popolnega zaprtja javnega življenja lahko izkoristite tudi za različne družinske aktivnosti, ki so lahko nekoliko drugačne, zabavne in koristne.

Ker so naši socialni stiki ponovno omejeni na ožji družinski krog, je pomembno, da čas z bližnjimi preživljamo na prijeten in zabaven način. Družinsko druženje je lahko pestro in zabavno za vse člane, če znamo izkoristiti okoliščine in stvari, ki so nam na razpolago. Da bo lockdown hitreje minil, si olepšajte pomladne dni z zanimivimi dejavnostmi, ki vas bodo povezale in navdušile.

Preberite tudi:

Zakaj, kaj in na kak način brati – za bralce in nebralce

Telovadba doma za začetnike – kako ostati motiviran

1. Odpadne steklenice in plastenke predelajte v nove vaze

Plastenke, ki bi jih sicer vrgli vstran, napolnite z zemljo iz narave in vanje posadite zelišča, kot so na primer sivka, meta in limonska trava. Postavite jih lahko na vrt ali na dvorišče, kjer bodo zelišča pomagala pri odganjanju komarjev. Vaze lahko poljubno okrasite.

Plastenke, ki bi jih sicer vrgli vstran, napolnite z zemljo iz narave in vanje posadite zelišča.
Plastenke, ki bi jih sicer vrgli vstran, napolnite z zemljo iz narave in vanje posadite zelišča. Vir slike: Feltmagnet.com

2. Postanite kuharji ali peki in izdelajte družinsko knjigo receptov

Pobrskajte po shrambi in po internetu, ali po spominu. Ali lahko pripravite kakšno sladico ali jed le iz sestavin, ki so vam že na voljo? Se lahko domislite kakšne izvirne, improvizirane jedi? Ustvarite svojo družinsko specialiteto (ali več specialitet) in recept zanjo zapišite v zvezek, v katerem boste odslej shranjevali nove recepte. Dodajte fotografijo končne jedi ali vas, ko jo pripravljajte.

3. Poslikava kamnov

Pojdite na sprehod v naravo in najdite lepe, ploščate kamne. Doma jih lahko porišete in okrasite ali nanje kaj napišete. Lepi in porisani kamni so lahko prikupno darilce, lahko pa tudi nadomestijo sveče na grobovih.

4. Umetniška olimpijada

Vsi družinski člani naj se »pomerijo« v različnih umetniških disciplinah, kot je na primer risanje, kiparjenje s plastelinom, ples, karaoke, pisanje zgodbice ali pesmi, igranje na instrument ali izdelovanje iz papirja. Tisti, ki zmaga v največ kategorijah, naj prejme majhno nagrado, ki jo določite sami.

5. Izdelava lutk iz odpadnih materialov

Izdelajte izvirne lutke iz materialov, ki bi jih sicer zavrgli. Uporabite zamaške, embalaže, star papir, žice, koščke blaga in druge materiale, ki so vam na voljo. Ko bodo vaše edinstvene lutke dokončane, lahko pripravite lutkovno predstavo.

Izdelajte izvirne lutke iz materialov, ki bi jih sicer zavrgli.
Izdelajte izvirne lutke iz materialov, ki bi jih sicer zavrgli.
Vir slike: Brinjeblossom.weebly.com

6. Napišite pismo

Presenetite stare starše, sorodnike ali prijatelje in jim napišite pismo. Naj vsak družinski član napiše kaj zanimivega.

7. Izdelajte herbarij

Pomlad je pravi čas za izdelavo herbarija. Koliko cvetlic lahko najdete v vaši okolici in koliko jih lahko prepoznate? Posušite jih, prilepite jih v herbarij in se o njih kaj naučite.

8. Kako dobro se poznamo?

Tudi najbližji družinski člani drug o drugem marsičesa ne vedo. Pripravite si posebni kviz: vsak član naj zastavi vprašanje o sebi – Katera je moja najljubša barva? Kaj najraje jem? Kdo je moj najboljši prijatelj? Zmagovalec je tisti družinski član, ki največkrat prvi pravilno odgovori na zastavljena vprašanja.

9. Izdelajte zemljevid

Izdelate lahko zemljevid vaše hiše in posesti, ulice ali cele vasi oz. mesta. Raziščite vse poti, ki jih še nikoli niste ubrali, in označite tiste, ki jih uporabljate najpogosteje. Označite vse svoje najljubše kotičke, preverite, ali veste, kje so vse pomembne reči (npr. zdravstveni dom, šola, trgovina …) in kako se imenujejo ulice, po katerih hodite vsak dan.

10. Športno tekmovanje iz disciplin, ki vključujejo odpadne materiale

Skakljanje v odpadnih vrečah ali v žakljih za krompir, podiranje kegljev iz praznih plastenk, dirka v čevljih iz škatel in plazenje med »laserji« iz vrvi so le nekatere izmed mnogih idej za zabavne športne aktivnosti, ki vključujejo le preprost material, ki je običajno zmeraj na voljo.

Skakljanje v odpadnih vrečah ali v žakljih za krompir, podiranje kegljev iz praznih plastenk, dirka v čevljih iz škatel in plazenje med »laserji« iz vrvi ...
Skakljanje v odpadnih vrečah ali v žakljih za krompir, podiranje kegljev iz praznih plastenk, dirka v čevljih iz škatel in plazenje med »laserji« iz vrvi …
Vir slike: Pinterest.com
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments