Naprej na vsebino

Telovadba doma za začetnike – kako ostati motiviran

Kar zadeva »biti fit«, vadba ne pomeni, da moramo iti ven. Prav tako vam za dobro vadbo ni treba hoditi v telovadnico. Veliko lahko dosežete, ne da bi sploh zapustili hišo. Ne glede na to, ali želite zgraditi svojo vzdržljivost, povečati svojo moč, pokuriti kalorije, da bo vaša teža pod nadzorom, ali narediti vse našteto, lahko to storite v udobju svojega doma. Pravzaprav ima telovadba doma precej impresivne prednosti.

Preberite tudi:

Hitre »diete« s takojšnimi učinki

Telovadba doma za začetnike in njene številne koristi

Življenje je lahko stresno, vendar telovadba doma omogoča enostavno prilagajanje aktivnosti v vašem vsakdanjem, zasedenem življenjskem slogu. Ni vam treba izgubljati časa in energije za iskanje opreme, pakiranje torbe za v telovadnico, vožnjo in boj za parkirno mesto. Vse, kar morate storiti, je, da si oblečete primerna oblačila, se sprehodite do določene sobe in se začnete potiti.

Telovadba doma zahteva malo opreme.
Telovadba doma zahteva malo opreme.
Vir slike: Karolina Grabowska, Pexels

Telovadba doma je zelo prilagodljiva

Vaša telovadba doma je lahko zelo prilagodljiva. Vaše možnosti za fitnes ne bodo omejene z delovnim časom telovadnice ali urnikom pouka. Telovadite lahko kadarkoli želite. Pravzaprav lahko celo prekinite vadbo in jo dokončate v izmenah, če vam to najbolj ustreza. Poleg tega se lahko zaradi številnih internetnih videoposnetkov o vadbi, ki so na voljo danes, pridružite vodeni vadbi, kadarkoli želite.

V svojem domu lahko okolje prilagodite po svoje. Izberete glasbo, dekor, temperaturo in dejavnosti. Založite hladilnik s svojimi najljubšimi prigrizki po vadbi in televizor obrnite na svoj najljubši kanal. Poleg tega lahko enostavno zaprete vrata, da preprečite moteče dejavnike, kot so tavajoči hišni ljubljenčki in nadležni otroci.

Ko je na vrsti telovadba doma, je pritisk izklopljen. Ni strahu pred obsojanjem in ne bo vam treba skrbeti, da se bo kdo smejal vašim napačnim korakom. Lahko nosite tisto, kar želite, preizkusite vaje, ki vas zanimajo, ne da bi vas skrbelo, da boste videti neumno, in naredite vse, da vam obrazi ali zvoki pomagajo, da opravite delo. Tako se lahko osredotočite na svojo telovadbo in ostanete v coni ugodja.

Prihranek denarja je ena najboljših prednosti , ki jih ima telovadba doma. Prihranili boste denar, ker ni članarine, ni potrebe po parkiranju ali bencinu in pritiska na elegantna oblačila za vadbo. Da, morali boste kupiti opremo, vendar za opremljanje osnovne domače telovadnice ni treba veliko. Začnite preprosto in postopoma dodajte opremo za fitnes, ki jo želite.

Ko se odločite, da boste fit, prevzamete odgovornost za svoje zdravje in varnost. Na vas je, da razmislite o lastnih fizičnih omejitvah, se naučite natančnejših oblik dobre forme in resnično raziščete vaje, ki vas zanimajo. Pri tem boste telovadili več kot telo, saj telovadba doma daje tudi možganom dobrodošel trening.

Telovadba doma – kako začeti?

Najprej opravite nekaj raziskav. Vsa telovadba doma ni ustrezna in na spletu je veliko slabih informacij. Prepričajte se, da izbirate zanesljive vire za svoje informacije in da ste izbrali pristop, ki vadi telo celovito, na uravnotežen način in osredotočen na dobro zdravje.

Imejte primeren tempo in začnite počasi, če ne boste zmogli narekovanega tempa. Najpogostejša napaka pri začetnikih je preveč agresivna in prehitra telovadba doma. Vzemite si čas, da si ustvarite trdno osnovo. Če greste takoj na 110%, boste verjetno na koncu škodovali sebi ali se izčrpali pred obveznostjo. Priprava kondicije zahteva čas in trdo delo. Povejte si, da je telovadba doma na dolgi rok in zato ni razloga, da bi hiteli z vadbo na način, ki ogroža vaše zdravje ali nove dobre navade.

Naj telovadba doma deluje za vas. Podobno kot pri zgornji točki se morate zavedati, da je to VAŠE potovanje. Ne glede na to, kako sposoben je nekdo drug ali kje mislite, da bi morali biti, morate biti pripravljeni začeti tam, kjer vaše telo potrebuje, da začnete, in po potrebi narediti spremembe, tako da nič ne postane ovira za napredek.

Naletite na pretežak interval vadbe? Zamenjajte s tekom na mestu, dokler se interval ne konča. Se res mučite in potrebujete odmor, čeprav interval ni končan? Vzemite si nekaj sekund za počitek in povrnitev moči, preden nadaljujete. Ne bojte se trdega dela, vedite pa tudi, da ste sami odgovorni, da vam uspe.

Telovadba doma naj bo zavezujoča. Prišli bodo dobri dnevi in tudi slabi dnevi, neuspehi in uspehi, vendar se morate zavezati, da bosta redna vadba in trdo delalo na koncu obrodila sadove. Ne bo vam vedno všeč in v redu je, da občasno zamudite vadbe, toda večinoma se želite osredotočiti na gradnjo in upoštevanje nove navade.

Telovadba doma.
Telovadba doma.
Vir slike: Elly Fairytale, Pexels

Naj bo telovadba doma pozitivna

Naj bodo cilji pozitivni in ukrepi osredotočeni. Namesto »izgubil bom 10 kg«, recite »vadil bom 30 minut štirikrat na teden«. Namesto »učvrstil bom svoje ohlapne roke«, recite »pridobil bom moč in lahko bom dvignil stvari, ki jih prej nisem mogel«. Poskusite se manj osredotočati na končni rezultat in bolj na dejanja, za katera ste odgovorni. Ta dejanja vas bodo verjetno bolj učinkovito pripeljala do cilja.

Ne delajte vaj, ki jih sovražite. Tako veliko je različne vrste vadb in toliko spremenljivk, da je lahko telovadba doma prilagojena vašim željam. Poiščite nekaj, v čemer uživate, zaradi česar se počutite dobro. Ne potrebujete modne opreme ali dodatkov, potrebujete le pametno vadbo, dobro prehrano in motivacijo.

Bodite pozorni na prehrano. Prehrana je enako pomembna kot telovadba doma. Osredotočite se na čim bolj svežo in polnovredno hrano, pri čemer se izogibajte modnim dietam in predelani hrani. Vedite, da se vsak trud za vaše zdravje vedno splača.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice