Skip to content

Kaj storiti, če srečamo medveda ali druge divje živali

Izlet v naravo vam lahko včasih postreže tudi z neprijetnimi presenečenji. Med te spada tudi bližnje srečanje z divjimi živalmi. V Sloveniji obstaja največja verjetnost, da boste srečali kačo. Lahko pa srečate tudi medveda, divjega prašiča in volka.

Preberite tudi:

Kdo komu krade zemljo? Mi zverem, ali zveri nam?

Napadi zveri vse pogostejši, ARSO brez sredstev za povračilo škode, NVO pa blokirajo vsak odvzem zveri

Ne vznemirjajte živali

Srečanje z omenjenimi živalmi mnogim poženejo strah v kosti, čeprav so lahko nevarne tudi druge živali. Če srečate npr. razdraženega jelena, je najbolje, da se mu v velikem loku izognete. Za vsa srečanja z živalmi pa velja enako pravilo, da se z njimi ne ukvarjate, saj je bistvo v tem, da živali ne motite in jih ne vznemirjate.

Priporočljivo je, da živali ne ocenjujete s človeškega vidika. Človek je namreč od vseh vrst na svetu najbolj nepredvidljiv, saj je edino živo bitje, ki je zmožno izbire med dobrim in zlim. V primeru, da se človek odloči za zlobno življenje, potem je lahko srečanje, še bolj pa skupno življenje z njim zelo nevarno.

Smrtnih primerov zaradi kačjega ugriza že dolgo ni bilo, tako da lahko rečemo, da naše kače niso ravno smrtno nevarne.
Smrtnih primerov zaradi kačjega ugriza že dolgo ni bilo, tako da lahko rečemo, da naše kače niso ravno smrtno nevarne.
Vir slike: Pixabay

Žival napade človeka, če se počuti ogroženo

Živali te sposobnosti nimajo, ampak so same po sebi dobra bitja, ki drugemu ne želijo nič slabega. Če žival ubije drugo žival, jo nikoli ne ubije zaradi sovraštva, ampak zaradi potrebe po prehranjevanju, ali zaradi branjenja življenjskega prostora. Človek ne spada med prehrano za divje živali, zato se vam ni treba bati, da bi vas katera izmed živali pojedla.

Praviloma edini razlog, ki ga lahko ima žival za napad na človeka je, da se počuti ogroženo. Če boste divjo žival zagledali na daleč, bo ta odšla svojo pot in se ne bo zmenila za vas. Najbolj pomembno je, da se znate ustrezno vesti, če se žival naenkrat pojavi v vaši bližini in, da niste panični.

Strah pred kačami je pretiran

Med ljudmi prevladuje največji strah pred kačami. V Sloveniji je enajst vrst kač, od tega so le tri vrste strupene. Smrtnih primerov zaradi kačjega ugriza že dolgo ni bilo, tako da lahko rečemo, da naše kače niso ravno smrtno nevarne. Če pa vas že ugrizne, je potrebno čimprej poiskati zdravniško pomoč. Pred kačami se lahko zaščitite tudi s primerno obutvijo in primerno obleko.

Zapomnite si, da kača praviloma človeka prej začuti, kot jo on zagleda. Zato se že pred srečanjem umaknejo. Tudi, če se srečate z njo, vam ne bo nič storila, razen če jo boste skušali odgnati ali če boste nanjo stopili. Skratka, strah pred kačami je med ljudmi pretiran in je zato občutno nesorazmeren z njihovo nevarnostjo.

Če ste na območju medveda, je boljše, če vas je v skupini več in se med seboj pogovarjate.
Če ste na območju medveda, je boljše, če vas je v skupini več in se med seboj pogovarjate.
Vir slike: Pixabay

V zadnjih letih se je prisotnost medveda povečala

V zadnjih letih je opaziti precejšno povečanje prisotnosti medveda. Pred desetletji je bila njihovo območje omejeno predvsem na kočevsko in notranjsko območje, danes pa ga lahko srečate kjerkoli. Porast prisotnosti medveda je opazen od začetka vojne na Balkanu, ko se je le-ta umaknil iz gozdov zaradi vojnega stanja.

Tudi za medveda velja, da vas bo praviloma opazil veliko prej, kot pa vi njega. Če ste na območju medveda, je boljše, če vas je v skupini več in se med seboj pogovarjate. V primeru, da ste sami in tiho, obstaja večja verjetnost, da vas medved ne bo opazil.

Nevarnost predstavlja medvedka z mladiči in vaš pes

Najbolj nevarno srečanje z medvedom predstavlja srečanje z medvedko in mladiči. Če se zgodi, da boste v položaju med medvedko in mladičem, potem obstaja velika verjetnost, da vas bo napadla. Zato pazite, da bo imela medvedka vedno neposreden dostop do mladičev.

Nevarnost predstavljajo tudi psi, ki niso na povodcu. Ob srečanju z medvedom, bo pes želel zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil, pritekel nazaj k lastniku, kar bo medved izkoristil za napad na lastnika.

Osnovna pravila pri srečanju z medvedom

Pravila, ki veljajo za preventivo pred medvedi so, da ste v gozdu glasni, tudi če ste sami prepevajte ali ropotajte s pohodnimi palicami. Če zagledate medveda na daleč, še preden on zagleda vas glasno opozorite nase in se bo zagotovo umaknil.

Če ga srečate v neposredni bližini, bodite mirni in se počasi vzvratno umikajte. Če pride do napada medveda, ne bežite, saj vas bo ob dejstvu, da lahko teče s hitrostjo 60 km/h prav gotovo ujel. V tem primeru je najbolje, če se uležete na tla. Medved se bo praviloma ustavil, še preden bo prišel do vas. V povprečju se v Sloveniji letno zgodita dva napada medveda na človek. Zadnjo smrt so zabeležili leta 1987.

Noč predstavlja možnost srečanja z divjim prašičem

Neprijetno je tudi srečanje z divjim prašičem. Tudi pri njih velja, da obstaja največja verjetnost napada v primeru, če boste srečali samico z mladički. V primeru, če bi srečali samico, le-ta zarohni, zato je prav, da se po njenem opozorilu počasi umaknete.

Tudi za divje prašiče velja, da se izogibajo ljudi. V Sloveniji so najgosteje naseljeni na Primorskem, na njih pa lahko naletite še na Kočevskem, v Zasavju, na Štajerskem in Prekmurju. So predvsem nočne živali, zato boste za lastno varnost najbolj poskrbeli, če boste v naravi podnevi.

Tudi za divje prašiče velja, da se izogibajo ljudi.
Tudi za divje prašiče velja, da se izogibajo ljudi.
Vir slike: Pixabay

Srečanja z volkom niso sorazmerna s podobami iz pravljic

Zaradi »dramatičnosti« pravljičnih zgodb se ljudje bojimo tudi volka. Pri tem gre res za izrazito pretiravanje, saj volk ne predstavlja nevarnosti za človeka. Statistike tako pri nas, kot v Evropi, ne beležijo napade volka na človeka. Celo srečanje s tropom volkov ne predstavlja nevarnosti, saj se volkovi načeloma bojijo ljudi.

Seveda ne morete na podlagi statistike jamčiti, da ni možno, da bi prišlo do napada. Nihče ne ve, kako bi se volk vedel, če bi bil stekel ali lačen. Vsekakor pa ne bi bila dobra druga skrajnost, če bi zalezovali volka ali ga celo dražili. V tem primeru napad volka ne bi bil izključen.

Tudi ris ni nevaren

Najbolj redka vrsta divjih živali je ris, ki spada med mačke. V Sloveniji jih je samo 15 in se nahajajo na Kočevskem. V načrtu je, da se v prihodnjih letih naselili 10 risov iz Slovaške in Romunije. Tudi za risa velja, da ne predstavlja nevarnosti za človeka, saj se do zdaj ni zgodil še noben napad.

V naravi smo gostje ljudje, živali pa gostiteljice

Kadar ste v naravi obstaja verjetnost, da bi srečali divjo žival, a je panika neupravičena. Prav je, da imate pred očmi dejstvo, da ste v naravi gost, živali pa gostiteljice. V kolikor se boste v naravi obnašali kot gostje, vas bodo tudi živali tako sprejele in vas bodo pustile pri miru.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice