Naprej na vsebino

Investiranje za začetnike

Večina ljudje hrepeni po finančni svobodi. Dejstvo pa je, da jo le redki dosežejo. Najpogostejši razlogi za to so v pomanjkanju profesionalnega znanja in v sprejemanju neracionalnih odločitev na finančnem področju.

Investiranje je lahko učinkovit način za povečanje kupčka denarja, vendar pa je treba za ugodne rezultate to področje najprej dobro spoznati. Z znanjem in pridobljenimi izkušnjami se možnosti za uspeh povečajo. Če je bilo investiranje še pred časom domena ozkega kroga ljudi, pa se v zadnjih letih to spreminja.

Preberite tudi:

Ali se še vedno izplača investirati v zlato?

Srebro narašča – eden izmed načinov investiranja.

Kaj dobrega je prinesla kriza?

Zaradi porasta številnih platform za investiranje in enostavnega postopka se delež ljudi, ki se odločijo za investiranje svojih prihrankov, povečuje.

Pet let zmernega investiranja v mladosti nam lahko prinese milijon evrov

Naj najprej podamo primer, kako se lahko investiranje, sploh na dolgi rok, izplača. Recimo, da se študent pri svojih 20 letih odloči, da bo dal vsak mesec 300 evrov na stran in ga investiral v delnice. Tega se drži pet let, nato pa z investiranjem preneha. To pomeni, da je v vsem tem času vložil znesek v skupni višini 18.000 evrov. Če predpostavimo 10-odstotno letno donosnost (kot sicer znaša povprečje na delniških trgih), in bo vlagatelj denar na trgu pustil naslednjih 40 let, bo imel ob upokojitvi pri 65 letih na računu milijon evrov.

Luka Gubo, finančni analitik, investitor in podjetnik, je podal tistim, ki šele začenjajo z investiranjem, nekaj praktičnih napotkov. Med drugim je svetoval, naj si mladi privoščijo bolj tvegane naložbe, medtem ko je s starostjo smiselno vlagati v tiste, ki so varnejše.

Pet let zmernega investiranja v mladosti nam lahko prinese milijon evrov.
Pet let zmernega investiranja v mladosti nam lahko prinese milijon evrov.
Vir slike: Pixabay

Preden se lotite investiranja, se morate najprej vprašati, kolikšen delež prihodkov ste pripravljeni vložiti v to. Hkrati je smiselno narediti vse, kar je v vaši moči, da bi čim bolj povišali vaše prihodke. Tako se bo povečal tudi znesek, ki ga boste lahko vložili. Vložiti je smiselno le tolikšen znesek, kot ste ga pripravljeni izgubiti. Določeno tveganje je namreč vedno prisotno.

Znana platforma, prek katere lahko dostopate do trga z delnicami, obveznicami in surovinami, je Revolut.

Vlaganje v delnice

Delnica je finančni instrument, ki ga izda podjetje z namenom, da zbere potreben kapital. Če je podjetje ustanovil en ustanovitelj, ima ta 100-odstotni delež v podjetju. Če sta ustanovitelja dva, ima lahko vsak polovični delež (50 odstotkov). Podjetje si lahko na neki točki želi doseči hitrejšo rast in pridobiti dodatna sredstva. Zato izda delnice.

Imetnik delnice pridobi pravico do izplačila dobička, ki ga podjetje ustvari. Večja kot je rast podjetja in višji kot je dobiček, več dobi v zameno imetnik delnice.

Pri vlaganju je možno izbrati bolj ali manj tvegane naložbe. Med bolj tvegane naložbe štejemo startup podjetja. Gre za podjetja, ki še niso dolgo na trgu. Več kot 90 odstotkov startupov po nekaj letih delovanja propade, kar je velik delež. Vendar pa se lahko investiranje v uspešni startup bogato poplača, saj se lahko njegova vrednost v krajšem času izjemno poveča.

O manj tveganih naložbah govorimo v primeru že uveljavljenih, stabilnih podjetij. Ta skoraj gotovo ne bodo propadla čez noč, vendar pa tudi neke bistvene rasti ni realno pričakovati, saj se je poslovanje že stabiliziralo.

Varna naložba je naložba v podjetja modrih čipov. Gre za uveljavljena, priznana in finančno stabilna podjetja, ki beležijo stalne zaslužke in izplačila dividend delničarjem. Dividenda je udeležba pri dobičku podjetja, ki pripada lastnikom delniške družbe. Običajno se jih izdaja enkrat letno.

Če ste torej pripravljeni več tvegati, se je smiselno odločiti za investiranje v startupe. Vendar je glede na majhne možnosti njihovega preživetja znesek smiselno razpršiti na več takšnih podjetij. Tudi če investirate v 10 startupov, pa propadejo vsi, razen enega, lahko na račun uspelega startupa pokrijete vse izgube in hkrati še dobro zaslužite. Najbolj perspektivni so hitrorastoči tehnološki startupi.

Kako izbrati podjetje, ki bo najverjetneje uspelo? To je dostikrat težko predvideti. Vseeno pa obstajajo določeni kriteriji, ki vam lahko olajšajo izbiro. Veliko je odvisno od podjetniške ekipe. Bolj kot je ta izkušena, zagnana in vztrajna, večje so možnosti, da bo podjetje uspelo. Načeloma imajo boljše možnosti za uspeh podjetja, ki se ukvarjajo s programsko opremo (software).

Preden se lotite investiranja, je vsekakor smiselno spoznati osnove računovodstva in se priučiti branja bilanc. Pregledovanje bilanc podjetja namreč lahko da precej informacij o dosedanjem poslovanju. Smiselno je investirati v podjetja, pri katerih so variabilni stroški čim nižji ali pa jih sploh ni. Tudi s tega vidika so software podjetja v prednosti.

Vlaganje v obveznice

Podjetje ali država izda obveznice, ko se zadolži. Obveznica je tako nekakšen kredit na papirju, ki ga je možno kupiti. V primerjavi z delnicami obveznice predstavljajo precej manjše tveganje. Nenapisano pravilo naj bi bilo, da je s starostjo, ko je človek pripravljen manj tvegati, bolj smiselno večji delež sredstev vložiti v obveznice, manjši pa v delnice. So pa po drugi strani donosi na obveznice precej nižji kot donosi na delnice.

Donos na povprečno evropsko obveznico znaša 0 odstotkov. Obveznice je najbolj smiselno pridobiti prek obvezniških skladov, saj je v tem primeru denar možno takoj dvigniti.

Državne obveznice veljajo za varne pred tveganjem neplačil, medtem ko je tveganje v primeru podjetniških obveznic odvisno od kreditne sposobnosti posameznega podjetja. Donos obveznice je njen donos na podlagi kuponske stopnje, ki je izplačana imetnikom, in njene cene na trgu. Na trgu se donos in cena gibljeta v nasprotni smeri. Ko se cene dvignejo, donos pade in obratno.

Zaradi porasta številnih platform za investiranje in enostavnega postopka se delež ljudi, ki se odločijo za investiranje svojih prihrankov, povečuje.
Zaradi porasta številnih platform za investiranje in enostavnega postopka se delež ljudi, ki se odločijo za investiranje svojih prihrankov, povečuje.
Vir slike: Pixabay

Vlaganje v surovine

Na blagovnih borzah je možno trgovati z naslednjimi vrstami surovin: kmetijske surovine, energetske surovine, kovine in živinorejsko blago. Tovrstno investiranje se izplača predvsem v primeru pričakovanja inflacije, ko se cene na kratek rok povišajo. Vlagatelj se namreč s tem zavaruje pred višanjem cen. Vrednost zlata se je v zadnjih dveh letih povečala za kar 30 do 40 odstotkov (kombinacija obrestnih mer in inflacije).

Vlaganje v kriptovalute

Kriptovalutam bi lahko rekli tudi digitalno zlato. Povpraševanje po njih skozi čas stabilno narašča. Gre pa na teh trgih za igro verjetnosti, pri čemer nihče ne ve točno, kaj se bo v prihodnje zgodilo. Ker so tveganja zelo velika, je smiselno vanje vložiti le manjši del sredstev, ki jih ne boste pogrešali. Še vedno lahko v primeru večjih skokov, ki na tem trgu niti niso redkost, tudi z manjšim vložkom veliko zaslužite. Vrednost se lahko poveča tudi za stokrat in več.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice