Naprej na vsebino

Srebro narašča – eden izmed načinov investiranja.

Srebro je ena izmed plemenitih kovin, ki se lahko uporablja kot investicija. Že več kot 4.000 let srebro velja za obliko denarja in dragocenost, ki se jo lahko hrani, čeprav je izgubilo vlogo zakonitega plačilnega sredstva v razvitih državah, ko se je leta 1935 uporaba srebrnega standarda dokončno končala.

Nekatere države še danes kujejo ploščice in zbirateljske kovance, kot je na primer ameriški srebrni orel z nominalnimi vrednostmi. Deset let nazaj je bilo največ povpraševanja po srebru za industrijske namene (40%), nakitu, kovanih kovancih in izdelkih, s katerimi se trguje na borzi. Leta 2011 so svetovne rezerve srebra znašale 530.000 ton.

Vsako leto se za namene investicije odkupijo milijoni kanadskih kovancev Silver Maple Leaf in American Silver Eagle. Kanadski Silver Maple Leaf je zakonito plačilno sredstvo po svoji nominalni vrednosti 5 CA$, ameriški Silver Eagle ima nominalno vrednost 1 USD in Britannia ima nominalno vrednost med 0,20 £ in 10 £.

Kljub temu, da se ti kovanci štejejo za zakonito plačilno sredstvo, jih trgovine redko sprejemajo in jih običajno ne najdemo v obtoku. V nasprotju s predčasnimi »junk« ali »ustavnimi« srebrniki, ki se občasno še vedno pojavljajo v obtoku.

Borza je bila leta 2020 izjemno nestanovitna, v zimskih mesecih je padala, a od marca nato prepričljivo naraščala. Vendar pa je ena od naložb, ki je do zdaj precej naraščala, srebro. V samo zadnjih nekaj tednih je srebro narastlo na svoje najboljše ravni. Številni vlagatelji pa vidijo še večji potencial v cenejših plemenitih kovinah.

Obstaja več različnih načinov kako lahko investirate v srebro. Vsi načini nimajo enakih naložbenih lastnosti, in čeprav imajo vsi koristi, ko cene srebra rastejo, se specifični načini dviga cene srebra močno razlikujejo.

Srebrne palice, kovanci in druge naložbe v srebro

Za nekatere vlagatelje je edina racionalna možnost investicije v srebro, da posedujejo dejansko fizično srebro. Obstaja veliko spletnih trgovcev s kovanci in srebrnimi palicami, ki vam bodo prodali srebro v količinah, ki segajo od ene unče (28,35 g) do 1.000 unč. Osebno lahko obiščete tudi lokalne prodajalne kovancev, saj mnoge izmed njih ponujajo tudi različne načine nakupa in prodaje srebra. Obstaja veliko različnih srebrnikov v različnih težah, pa tudi palice različnih velikosti.

Srebro v zbirateljskih kovancih.
Srebro v zbirateljskih kovancih. Vir slike: Jimmy Chan, Pexels

Lastništvo fizičnega srebra zagotavlja, da boste neposredno sodelovali pri premikih srebra. Vendar boste odgovorni za stroške pošiljanja, da vam srebro priskrbijo, in morali boste skrbeti za varno shranjevanje. Poleg tega ima večina trgovcev dokaj velik razkorak med ceno, po kateri vam bodo prodali srebro, in ceno, ki jo boste plačali za vrnitev. Ta metoda je zato najboljša za tiste, ki pričakujejo, da bodo svoje srebro obdržali za daljše časovno obdobje.

Terminske pogodbe za srebro

Prav tako lahko investirate v srebro, ne da bi vam bilo treba fizično lastiti dejansko kovino. Terminske pogodbe za srebro vam omogočajo, da v prihodnosti prejmete dostavo na določen datum po določeni ceni, ki običajno niha s ceno srebra. Če cene srebra narastejo, se bo vrednost vaše terminske pogodbe običajno zvišala skupaj z njim. Če ne želite prevzeti dostave, morate naročilo prodati nazaj pred njegovim potekom.

Terminske pogodbe za srebro navadno dokaj tesno trgujejo s promptno ceno palic srebra, vendar še vedno obstaja nekaj tveganj zaradi nepravilnosti na terminskih trgih, ki lahko ustvarijo neskladja med spot cenami (cena nerafiniranega srebra) in cenami terminskih pogodb.

Prav tako se boste morali pogovoriti s svojim posrednikom, da preverite, ali imate na svojem računu možnost trgovanja s terminskimi pogodbami. Če ni, boste morali sprejeti korake za dodajanje trgovanja s terminskimi pogodbami na račun ali pridobiti ločen račun pri drugem posredniku. Poleg tega se lahko kompleksnosti terminskih pogodb zapletejo, zato mnogi vlagatelji raje izberejo druge možnosti.

Srebrni ETF skladi

Trg skladov, s katerimi se trguje na borzi, oskrbuje tudi vlagatelje srebra s sredstvi, ki spremljajo ceno bele kovine. ETF-ji omogočajo nakup in prodajo delnic kadar koli je trg odprt. Običajno so na voljo tudi brez provizije, s čimer boste prihranili pri pribitkih, ki bi vam jih zaračunal lokalni prodajalec kovancev. Vendar nekateri vlagatelji ne marajo srebrnih ETF-jev toliko, ker ni zakonske pravice, da bi od sklada zahtevali dejanske srebrne palice.

Delnice rudarjev srebra

Množica podjetij rudari srebro. Ko se srebro podraži, dobiček običajno narašča. Večina rudarjev srebra dejansko igra na cene srebra, saj fiksni stroški vplivajo na dobiček večji od zvišanja cene srebra. Kot osnovni primer, če ima podjetje za rudarjenje srebra 10 dolarjev za unčo in cena skoči s 15 na 20 dolarjev, se bo dobiček rudarja podvojil s 5 na unčo na 10 dolarjev. To lahko ustvari velik premik delnic, čeprav se je cena srebra podražila le za 33%.

Srebro v palicah.
Srebro v palicah. Vir slike: tookapic, Pixabay

Vendar povezava med katerim koli rudarjem in trgom srebra ni popolna, saj lahko pride do nekaterih težav, povezanih s podjetjem. Na primer, če ima rudarsko podjetje nesrečo v enem od svojih rudnikov, bo morda moralo zaustaviti rudnik in ustaviti proizvodnjo. Delnice rudniškega staleža bodo nižje, tudi če cene srebra naraščajo.

Podjetja za pretakanje srebra

Obstaja še en sklop podjetij, ki ponuja srebro. Podjetja za pretakanje srebra niso rudarji, vendar z rudarji sodelujejo pri financiranju rudarskih projektov. V zameno bodo pri teh projektih pridobili pravico do nakupa nekaj ali celotne proizvodnje srebra, pogosto po fiksni ceni, ki je precej nižja od trenutne tržne cene.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice