Skip to content

Ali se še vedno izplača investirati v zlato?

Od vseh plemenitih kovin je zlato najbolj priljubljena naložba. Vlagatelji običajno kupujejo zlato kot način diverzifikacije tveganja, zlasti z uporabo terminskih pogodb in izvedenih finančnih inštrumentov. V financah je izvedeni finančni inštrument pogodba, ki svojo vrednost pridobiva iz uspešnosti osnovnega podjetja.

Trg zlata je podvržen špekulacijam in nestanovitnosti tako kot drugi trgi. V primerjavi z drugimi plemenitimi kovinami, ki se uporabljajo za naložbe, je zlato najbolj varno v številnih državah. Vlagatelji lahko vlagajo v zlato s sredstvi, s katerimi se trguje na borzi, z nakupom delnic rudarjev zlata in z njimi povezanimi podjetji ter z nakupom fizičnih izdelkov.

Nekateri trdijo, da je zlato barbarska relikvija, ki ne drži več denarnih lastnosti preteklosti. V sodobnem gospodarskem okolju je denarna izbira papirnata valuta. Prav tako trdijo, da je edina korist zlata dejstvo, da je material, ki se uporablja v nakitu. Na drugem koncu spektra so tisti, ki trdijo, da je zlato dobrina z različnimi lastnostmi, zaradi katerih je za vlagatelje zlato edinstveno in nujno potrebno za investicije.

Zlato in njegova kratka zgodovina

Da bi v celoti razumeli namen zlata, se je treba ozreti na začetek trga z zlatom. Medtem ko se je zgodovina zlata začela leta 2000 pred našim štetjem, ko so stari Egipčani začeli oblikovati nakit, je bilo šele leta 560 pred našim štetjem, ko je zlato postalo valuta. Takrat so trgovci želeli ustvariti standardizirano in enostavno prenosljivo obliko denarja, ki bi poenostavila trgovino. Ustvarjanje zlatega kovanca, odtisnjenega s pečatom, se je zdelo kot prava izbira, saj je bil zlati nakit že splošno sprejet in prepoznaven po različnih krajih na svetu.

Po prihodu zlata kot denarja se je njegov pomen še naprej povečeval po vsej Evropi in Veliki Britaniji, relikvije grškega in rimskega imperija pa so vidno razstavljene v muzejih po vsem svetu. Velika Britanija je leta 775 razvijala svojo valuto na osnovi kovin. Britanski funt, šilingi in pence so temeljili na količini zlata (ali srebra), ki jo je predstavljal. Sčasoma je zlato simboliziralo bogastvo po vsej Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki.

Zlato.
Zlato. Vir slike: Public Domain Pictures, Pixabay

Kakšen pomen ima zlato v sodobni ekonomiji

Čeprav zlato ne podpira več ameriškega dolarja ali katere druge svetovne valute, ima še vedno pomen v današnji družbi. Še vedno je pomemben za svetovno gospodarstvo. Da bi to točko potrdili, ni treba pogledati dlje od bilanc stanja centralnih bank in drugih finančnih organizacij, kot je Mednarodni denarni sklad.

Trenutno so te organizacije odgovorne za skoraj petino svetovne oskrbe z nadzemnim zlatom. Poleg tega je več centralnih bank dodalo svoje sedanje rezerve zlata, kar izraža pomisleke glede dolgoročne svetovne ekonomije.

Zlato ohranja bogastvo

Razlogi za pomembnost zlata v sodobnem gospodarstvu temeljijo na dejstvu, da je uspešno ohranil bogastvo v tisočih generacijah. Vendar pa istega ni mogoče reči o valutah, denominiranih na papirju.

V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je ena unča (28,35 g) zlata znašala 30,20 evrov. Recimo, da ste takrat imeli možnost bodisi imeti unčo zlata bodisi preprosto imeti 30 evrov. Oba bi vam kupila iste stvari. Če pa bi imeli danes unčo zlata in jo preračunali za današnje cene, bi bilo vseeno dovolj, da kupite povsem novo obleko, vendar tega ne morete reči za 30 evrov. Skratka, izgubili bi precejšen del svojega bogastva, če bi se odločili, da boste obdržali 30 evrov v nasprotju z eno unčo zlata, ker se je vrednost zlata povečala, vrednost evra pa je oslabila inflacija.

Zlato kot varno zatočišče

Ne glede na to, ali gre za napetosti na Bližnjem vzhodu, v Afriki ali drugod, postaja vse bolj očitno, da je politična in gospodarska negotovost druga resničnost našega sodobnega gospodarskega okolja. Zaradi tega vlagatelji zlato običajno vidijo kot varno zatočišče v času politične in gospodarske negotovosti. Zakaj? No, zgodovina je polna propadajočih imperijev, političnih udarov in propada valut. V takih časih so vlagatelji, ki so imeli zlato, lahko uspešno zaščitili svoje bogastvo in v nekaterih primerih celo uporabili to blago za pobeg pred vsemi nemiri. Posledično bodo vlagatelji pogosto kupovali zlato kot varno zatočišče, kadar pridejo novice, ki namigujejo na nekakšno svetovno gospodarsko negotovost.

Zlato kot raznovrstna naložba ali kot sredstvo za izplačilo dividend

Na splošno je zlato videti kot diverzifikacijska naložba. Jasno je, da je zlato v preteklosti služilo kot naložba, ki lahko doda vašemu portfelju raznoliko komponento, ne glede na to, ali vas skrbi inflacija, padajoča papirnata valuta ali celo ščiti vaše bogastvo. Če je vaša pozornost preprosto diverzifikacija, zlato ni povezano z zalogami, obveznicami in nepremičninami.

Zaloge zlata so običajno bolj privlačne investitorjem za rast, kot pa za dohodke. Delnice zlata na splošno naraščajo in padajo s ceno zlata, vendar obstajajo dobro upravljana rudarska podjetja, ki so donosna tudi, ko se cena zlata niža. Povišanja cen zlata se pogosto poveča v vrednosti delnic zlata. Sorazmerno majhno zvišanje cene zlata lahko privede do pomembnih dobičkov pri najboljših delnicah zlata in lastniki delnic običajno dobijo precej višjo donosnost naložbe kot lastniki fizičnega zlata.

Naložbe v zlato.
Naložbe v zlato. Vir slike: Michael Steinberg, Pexels

Celo tisti vlagatelji, ki so bili osredotočeni predvsem na rast, ne pa na enakomeren dohodek, imajo lahko koristi od izbire delnic zlata, ki kažejo na resnično visoko dividendno uspešnost. Delnice, ki izplačujejo dividende, kažejo večje dobičke, ko se sektor dvigne in se bolje gibljejo (v povprečju skoraj dvakrat več) kot delnice, ki ne izplačujejo dividend, ko celotni sektor upada.

Vsaka naložba ima prednosti in slabosti. Če nasprotujete hrambi fizičnega zlata, je nakup delnic v podjetju za pridobivanje zlata lahko varnejša alternativa. Če verjamete, da je zlato lahko varna investicija pred inflacijo, so naložbe v kovance, sponke ali nakit poti, ki vas lahko popeljejo do blaginje, ki temelji na zlatu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice