Skip to content

Visoke grede – lepe in priročne

Visoke grede so vedno bolj popularne. Eden izmed razlogov za to je dejstvo, da za visoko gredo ne potrebujete veliko prostora. Postavite jo lahko tudi v atriju, na večjem balkonu ali terasi in si s tem zagotovite, da boste imeli kljub manjši površini zunanjega prostora vedno pri roki najljubšo svežo zelenjavo. Postavite jih lahko tudi na težje dostopnih predelih ali na samih obrobah vrta.

Nekateri se za visoke grede odločijo, ker imajo domače živali, za katere ne želijo, da bi kopale po gredicah s posevki, spet drugi, da si olajšajo preprečevanja dostopa nepovabljenim gostom, kot so na primer polži in voluharji.

Visoko gredo lahko postavite tudi v atriju, na večjem balkonu ali terasi. Vir slike: Visoka-greda.
Visoko gredo lahko postavite tudi v atriju, na večjem balkonu ali terasi.
Vir slike: Visoka-greda.

Visoka greda vam bo tudi olajšala delo, saj boste lahko zelenjavo pridelali brez sklanjanja, omogoča vam zgodnejšo setev in pridelek, saj so v njej tla toplejša in bolj zračna, pa tudi prepustnost vode je boljša kot pri gredi na tleh.

Visoka greda ima seveda tudi nekaj slabosti, med katerimi je na prvem mestu vložek v samo gredo in v polnilo, dejstvo, da ni trajna in da jo bo najverjetneje treba vsakih nekaj let popravljati in da boste poleti za zalivanje porabili več vode, kot bi je porabili za gredice na tleh.

Vse, kar pridelate v visoki gredi, ima v primerjavi s tistim, kar pridelate v gredi na tleh (vsaj prvo leto) – že pri upoštevanju osnovnega vložka, vrednost krat pet.

Kakšen material izbrati za visoko gredo?

Na trgu so na voljo najrazličnejše visoke grede, nekateri pa se izdelave lotijo sami. Ogrodje je lahko zbito iz lesa, prepleteno iz vej, zgrajeno iz opeke, kamnov ali celo iz umetnih materialov. Vse je odvisno od tega, koliko denarja in dela ste pripravljeni vložiti in mesta, kamor želite gredo postaviti.

Visoke grede lahko izdelate iz različnih materialov. Slika prikazuje nekaj primerov.
Visoke grede lahko izdelate iz različnih materialov. Slika prikazuje nekaj primerov.

V kolikor je lesena greda izdelana iz lesa, je pomembno, da les zaščitite s premazi za les, na notranji strani pa ga obložite s plastično ali gradbeno folijo z zračnimi mehurčki (mehurčni morajo biti usmerjeni proti lesu in ne v notranjost grede) ter tako podaljšate življenjsko dobo grede in hkrati preprečite uhajanje prsti.

Višina in širina ter lega visoke grede

Višina naj bo prilagojena tistemu, ki bo največ vrtnaril, in če se le da, naj mu sega nekje do pasu (dobro se obnese višina okoli 80 centimetrov). Pri širini pa morate paziti, da brez napora dosežete sredino grede z ene ali z druge strani. Če je greda dostopna le z ene strani, naj ne bo širša kot 60 centimetrov, če je dostopna z obeh strani, lahko to širino podvojite.

Za visoko gredo izberite sončen prostor in jo postavite tako, da bo z vseh strani dobro osvetljena, najbolje v smer sever-jug. Izbrano površino za gredo zakoličite in z nje odstranite vrhnjo plast trave in zemlje, ki je ne zavrzite, saj jo boste lahko uporabili za polnilo grede.

Pri lesenih visokih gredah je pomembno tudi, da poskrbite za to, da je les dvignjen in ne prihaja v stik z zemljo. Dobro se za podlaganje obnesejo betonski robniki, lahko pa seveda uporabite karkoli drugega – pomembno je le, da je površina kolikor se le da ravna, sicer se bo zaradi teže zemlje (še posebej po nalivih) greda prevesila.

Pred polnjenjem visoke grede ne pozabite na dno položiti goste (žičnate, jeklene) mreže proti voluharjem, nato lahko dno prekrijete še s filcem ali vrtnarsko folijo. Če jo imate na voljo, lahko nato dodate tudi ovčjo volno, ki vsebuje dušik, zadržuje vlago in odganja škodljivce.

Polnjenje visoke grede

Pri polnjenju visoke grede lahko uporabite različne materiale, pomembno je le, da poskrbite za tri osnovne plasti. Vse naštete plasti se bodo v visoki gredi pretvorile v humus.

Prikaz polnjenja visoke grede. Vir slike: Lokalno.si.
Prikaz polnjenja visoke grede.
Vir slike: Lokalno.si.

Na dnu mora biti drenažni sloj, ki bo preprečeval zastajanje vode in omogočal kroženje zraka. Priporočljivo je začeti z debelejšimi vejami, ki jih položite v obliki mreže. Nanje naložite dračje, sveže smrekove veje in druge olesenele odpadke, lahko tudi sekance. Nato jih malo pohodite, da se kasneje polnilo ne bo preveč posedalo. Ta plast naj bo visoka 20-30 centimetrov.

Drugi sloj je organski sloj. Začnite ga z vrhnjo plastjo trave, ki ste jo prej odkopali, tako, da jo obrnete na glavo (trava dol). Pokrijte z listjem, slamo, dodajte kompost in vmes koščke lepenke (lahko tudi karton od jajc), saj bo ta privabila in nahranila deževnike. Če je na voljo, dodajte še hlevski gnoj (lahko tudi konjske fige). Ta plast naj zajema tretjino visoke grede.

Zadnji sloj je sloj, v katerega boste sadili in sejali. Zajema naj vsaj dvajset centimetrov kvalitetne prsti (lahko uporabite tudi gozdni humus) oziroma zrelega komposta pomešanega s kvalitetno vrtno zemljo.

Polnjenje grede je kar zahtevna naloga, a jo na srečo morate opraviti le enkrat. Naslednje leto boste najverjetneje morali dodati le malo kvalitetne vrtne zemlje na vrhu zaradi posedanja spodnjih plasti.

Kaj lahko sadite v visoke grede?

Greda bo najbolje izkoriščena, če boste sadili mešane posevke zelenjave skupaj s koristnimi cvetlicami in dišavnicami, tako, da na manjšem prostoru pridelate več vrtnin. Na sredino grede posadite visoke rastline, ki potrebujejo oporo (paradižnik, kumare), proti robu pa nižje. Ob robu lahko namestite plazeče vrtnine (buče in bučke, kapucinke, jagode, morda tudi visok fižol).

Med vrstice solate lahko posejete mesečno redkvico, med zgodnjim zeljem pa posadite nizek fižol, špinačo, blitvo. Vsako pobrano rastlino hitro nadomestite z novo, zemljo pa samo rahlo prerahljajte. Pozorni bodite le na dobre in slabe sosede.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice