Naprej na vsebino

Vplivneži na socialnih omrežjih so postali »bankirji« za mlade

Vplivneži na socialnih omrežjih mlade poučujejo o tem, kar jim je šolski sistem zamolčal.

Vse več mladih razbija tabuje o finančnih trgih in se podaja v svet delnic, ETF-jev (skladi, s katerimi se trguje na borzi) ali kriptovalut. Informacije dobijo na Instagramu in Youtubu, trgujejo pa prek aplikacije za pametne telefone. Slednje pa je postalo za nekatere celo življenjski slog.

Preberite tudi:

Obdavčitev kriptovalut v Sloveniji

Investiranje za začetnike

Samo v Nemčiji je denimo Deutsches Aktieninstitut v koronskem letu zabeležil približno 600.000 novih vlagateljev v delnice, mlajših od 30 let. Glede na število državljanov je to še vedno malo, vendar v tej starostni skupini v primerjavi s predhodnim letom, predstavlja kar 67-odstotno povečanje.

Glede na nizke obrestne mere in nadaljnje višanje cen delnic, priložnost za investicije dobiva vse več interesentov. Toda v nobeni drugi starostni skupini se število delničarjev ni tako močno povečalo. Kako je to mogoče?

Če pregledate Instagram, Youtube, Tiktok ali Twitch boste našli neskončno veliko informacij.
Če pregledate Instagram, Youtube, Tiktok ali Twitch boste našli neskončno veliko informacij. Vir slike: Shutterstock

»Bankirji« na socialnih omrežjih

Če pregledate Instagram, Youtube, Tiktok ali Twitch boste našli neskončno veliko informacij. Številni vplivneži, včasih s sto tisoč privrženci, razlagajo osnove vlaganja, delijo enostavne nasvete o odpiranju računov na borzah, svetujejo glede varčevalnih načrtov, ali analizirajo posamezne delnice oziroma kripto projekte.

Zaradi pomanjkanja finančnega izobraževanja v šolah, se je potreba odrazila na trgu, med ljudmi, na socialnih omrežjih. V suhem, prašnem kotu, je posvetila luč, bi lahko rekli, če malo karikiramo. Ker je finančno izobraževanje zunaj šolskega sistema v zadnjem obdobju doživelo razcvet, in je danes na voljo povsod, si veliko več ljudi upa vzeti osebne finance v svoje roke.

Na splošno se je informacijska vrzel med zasebnimi vlagatelji in institucionalnimi akterji zaradi takšnih formatov zmanjšala. A ločiti je treba med resnimi informacijami in nekaterimi »pajki« na trgu, ki posamezne delnice oziroma kriptovalute, promovirajo predvsem zato, ker jih imajo v svojem portfelju in bi se jih radi znebili po dobri ceni.

Ne samo, da je postal dostop do informacij lažji. Tudi dostop do borze je lažji kot kadarkoli prej. Z mobilnimi aplikacijami lahko na primer začnete trgovati po nekaj kliki in video identifikaciji. Vse skupaj ima igriv značaj, tako privlači vedno več mladih.

Glede na številke različnih poročil, so sicer mnogi »novi člani« na trgu sprva začeli z nekoliko manj tveganimi ETF skladi.
Glede na številke različnih poročil, so sicer mnogi »novi člani« na trgu sprva začeli z nekoliko manj tveganimi ETF skladi.
Vir slike: Shutterstock

Kaj si mladi pravzaprav želijo?

Nazadnje so rasti cen delnic Gamestopa in drugih podobnih podjetij osvetlile mlado trgovsko sceno. Tudi norija okoli kriptovalut, kot je dogecoin, ne vodi do domneve, da so vpleteni zainteresirani za dolgoročne naložbe. Gre bolj za špekulacije in zoperstavljanje velikim akterjem na trgu. Najverjetneje si v procesu želi vsak zaslužiti, a je bolj pomembna pozornost in vpletenost v sodelovanje širše ekipe. Torej preko »igre«, iščejo pripadnost, ki se je v korona času razblinila.

Glede na številke različnih poročil, so sicer mnogi »novi člani« na trgu sprva začeli z nekoliko manj tveganimi ETF skladi. V zadnjem času pa narašča tudi zanimanje za posamezne delnice in kriptovalute.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
enLahka
5 months ago

Gre za pomanjkanje finančnih mojstrov v SLO izobraževalnem sistemu. Finančne mojstre izobrazi finančni trg. Slovenski profesorji pa so daleč od finančnega trga. Njih dodana vrednost je vezana na javni (pro)račun. Njih vednost je na finančnem trgu ogromna, a koristna natanko minus nič.

Prijava na e-novice