Skip to content

Potrdilo EU o covid-19 za lažje načrtovanje poletnih počitnic, varnejša potovanja po EU in pomoč turističnemu sektorju

Na rednem aprilskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta smo tik pred prvomajskimi prazniki evropski poslanci potrdili svoja pogajalska izhodišča in sprejeli stališče o začetku pogajanj Evropskega parlamenta s Svetom EU o uvedbi Potrdila EU o covid-19, ki bo dokazovalo, da se je oseba cepila proti covidu-19, ima negativen izid PCR testa ali je prebolela covid-19. S tem potrdilom se bo vsem državljankam in državljanom Evrope med pandemijo olajšalo gibanje v EU.

V politični skupini Evropske ljudske stranke - ELS (EPP Group) so poudarili, da moramo vzpostaviti enostaven, nediskriminatoren in varen sistem, ki ga bo mogoče uporabljati po vsej EU, ter omogočiti osebam, da izbirajo med digitalno in papirno različico potrdila.
V politični skupini Evropske ljudske stranke – ELS (EPP Group) so poudarili, da moramo vzpostaviti enostaven, nediskriminatoren in varen sistem, ki ga bo mogoče uporabljati po vsej EU, ter omogočiti osebam, da izbirajo med digitalno in papirno različico potrdila.

Smo pa v naši politični skupini Evropske ljudske stranke – ELS (EPP Group) poudarili, da moramo vzpostaviti enostaven, nediskriminatoren in varen sistem, ki ga bo mogoče uporabljati po vsej EU, ter omogočiti osebam, da izbirajo med digitalno in papirno različico potrdila. Prav tako smo vztrajali, da je na potrdilo mogoče vključiti le cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA) in cepiva s seznama Svetovne zdravstvene organizacije. 

Ne glede na to, da nam takšno potrdilo daje upanje na bolj svobodno poletje z vidika gibanja, pa so na mestu vsa opozorila zdravstvene stroke v EU, da so osebe po cepljenju teoretično še vedno lahko prenašalke virusa in tako lahko okužijo druge, čeprav je tveganje za okužbo in prenos okužbe v tem primeru veliko manj verjetno, a ta možnost vendarle obstaja. Zato se kljub temu za vse cepljene osebe še naprej priporoča nošenje mask v zaprtih prostorih, še posebej v prostorih, v katerih so tudi necepljene osebe. Pomembno je tudi, da se v največji meri izognemo le hitrim antigenskim testom (t. i. HAT testi), ki jim v primeru pozitivnega rezultata ne bi sledil še kontrolni PCR test, saj lahko HAT test včasih pokaže napačen rezultat.  

V primeru covid-19 potrdila države članice ne smejo uvajati dodatnih omejitev potovanja

Hitra uvedba enotnega potrdila EU o covid-19 je bistvenega pomena za omogočanje prehoda notranjih meja, pri čemer države članice EU ne smejo dodajati svojih lastnih dodatnih omejitev potovanja. Slednje je ključno za to, da se izognemo neštetim različnim potovalnim rešitvam in omejitvam posameznih držav članic, ki bi vodile do poletnega kaosa, za kar verjamem, da je v interesu vseh držav članic EU, kot tudi ljudi.

Predvidevam, da se bodo covid potrdila lahko uporabljala tudi znotraj države pri organizaciji množičnih prireditev. Znan je zaključek španskega preizkusa, ko so marca organizirali množičen koncert, na katerem je sodelovalo na tisoče ljudi, izpolnjevali pa so pogoje, ki bodo uporabljeni tudi v covid potrdilu – cepljenje, prebolelost ali pa PCR test. Ob upoštevanju teh pogojev ni prišlo do novih okužb, zato predvidevam, da bi lahko te izkušnje uporabili pri organiziranju množičnih športnih, kulturnih in zabavnih prireditev. Pri tem pa je ključnega pomena, da se zagotovi brezplačno testiranje za namen potrdila, da se prepreči diskriminacija

Potrdilo EU o COVID-19 naj bi do julija prejeli vsi prebivalci EU, izdajale ga bodo vse države članice in bo brezplačno. Za tehnično izvedbo in preverjanje verodostojnosti prevzema odgovornost Evropska komisija. Vir slike: Shutterstock.
Potrdilo EU o COVID-19 naj bi do julija prejeli vsi prebivalci EU, izdajale ga bodo vse države članice in bo brezplačno. Za tehnično izvedbo in preverjanje verodostojnosti prevzema odgovornost Evropska komisija.
Vir slike: Shutterstock.

Enotno covid-19 potrdilo po omogočilo ponoven zagon turizma

Enotno covid-19 potrdilo bo poleg tega, da bo omogočilo gibanje Evropejkam in Evropejcem znotraj Evrope, omogočilo tudi ponovni zagon turizma, ene izmed panog, ki so bile v času covid-19 krize najhuje prizadete. Turistična podjetja, kot so hoteli, restavracije, potovalne agencije in druga podjetja, potrebujejo dodatno finančno pomoč. V politični skupini ELS (EPP Group) smo se že pred časom zavzeli, da države članice to financiranje vključijo v svoje nacionalne načrte za oživitev gospodarstva, Evropsko komisijo pa pozvali, naj v prihodnjih letih pripravi turistično strategijo EU s konkretnim akcijskim načrtom za odziv na krizo, kajti, ne smemo izgubljati časa. 

Upad turizma in potovanj zaradi pandemije namreč vpliva na milijone življenj, družin, ki nujno potrebujejo zagon turistične dejavnosti, pa tudi dodatno finančno pomoč. Zavedati se moramo, da je turistični sektor z več kot 11 odstotki vseh delovnih mest v Evropi in približno 10-odstotnim prispevkom k bruto domačemu proizvodu EU eden izmed pomembnejših stebrov evropskega gospodarstva, ki ga je 70-odstotni padec prihodkov v letu 2020 na EU ravni zelo prizadel, slednje pa ogroža do 11 milijonov delovnih mest v EU.

Ker moramo pomagati tako slovenskemu kot evropskemu turizmu, v času, ko se tudi mnogi evropski državljani bojijo načrtovanja počitnic, verjamem, da bo potrdilo EU o covid-19 na varen in usklajen način obnovilo zaupanje v potovanja, hkrati pa zagotovilo zaposlitve ljudem v turističnem sektorju in s tem pripomoglo h gospodarskemu okrevanju. Tako v Sloveniji kot v EU.

Franc Bogovič, poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu (SLS/EPP) in podpredsednik SLS

Naročnik objave je: Poslanska skupina ELS (EPP Group) v Evropskem parlamentu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice