Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti  je Slovenec poročal o odločni zmagi Slovenske ljudske stranke na lokalnih volitvah, kar je zaprlo usta tistim, ki so proglašali, da je klerikalizem mrtev. Tej zmagi je sledil poskus potvarjanja rezultatov volitev s strani okrajnih glavarstev. Izvoljene so obiskovali orožniki in jih na dolgo in široko zasliševali o politični pripadnosti.

Slovenec je poročal tudi o odklonilnem odnosu ljudstva do podržavljanja šol in napovedal, da v kolikor minister za šolstvo ne bo pokazal razuma, sledi bojkot šolanja tako s strani staršev kot s strani učiteljev. V Slovencu lahko beremo tudi o družinskem nasilju v družini in navodilu sodnika očetu, da naj se gre o tem, kako je treba skrbeti za mlade, učit k živalim.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu

Pred 100 leti v Slovencu

Odločna zmaga SLS na lokalnih volitvah

10. maja 1921 je Slovenec poročal o tem, da je slovensko ljudstvo na  občinskih volitvah izreklo svojo uničujočo sodbo nad »centralizmom, policajdemokratizmom in samostojno demagogijo«.

V Beogradu so bili vladni krogi zelo vznemirjeni nad rezultatom občinskih volitev. Tudi časopisa Jutro in Narod, ki sta še do pred nekaj dnevi pisala o smrti klerikalizma, sta utihnila. Razlog za to so bili rezultati občinskih volitev, ki sicer še niso bile zaključene, bilo pa je znano, da je SLS dobila 1179 odbornikov od 1922 ali 61,34 %. Jugoslovanska  demokratska  stranka ni dobila večine niti  v  enem večjem mestu.

»Ta  »klerikalizem«  pa  ima na  vsak  način to čudovito  lastnost, da  vselej oživi  prav takrat,  kadar  ga   nasprotniki  proglasijo  že  za  popolnoma  mrtvega,« so zapisali.

Slovenec poroča, da so po lokalnih volitvah v Slovenskem narodu pisali, da bo treba volilni sistem za občinske volitve temeljito revidirati, saj sicer grozi, da bo nastal nevaren zastoj v večini občinskih uprav v Sloveniji, kar pa ni v narodnem, še manj pa v državnem interesu. Zanimivo je, se pošali pisec v Slovencu, da so se tega spomnili šele sedaj, ko so bili demokrati na lokalnih volitvah močno premagani.

Čeprav je bila leta 1920 Koroščeva SLS na Slovenskem na volitvah v vlado poražena, je dosegla dober rezultat na lokalnih volitvah 1921. Leta 1924 je tudi na državni ravni ponovno zmagala in Korošec je postal podpredsednik vlade. Vir slike: Svobodnaslovenija.
Čeprav je bila leta 1920 Koroščeva SLS na Slovenskem na volitvah v vlado poražena, je dosegla dober rezultat na lokalnih volitvah 1921. Leta 1924 je tudi na državni ravni ponovno zmagala in Korošec je postal podpredsednik vlade.
Vir slike: Svobodnaslovenija.

Poskus potvorbe rezultatov občinskih volitev

Slovenec je 13. maja 1921 poročal, da po volitvah, na katerih so centralisti pogoreli, kot še nikoli nobena stranka na volitvah, okrajna glavarstva pošiljajo orožnike k posameznim izvoljenim odbornikom iz vrst SLS.

Orožniki pogosto surovo nastopajo in skušajo prisiliti izvoljene, da izjavijo, da niso vpisali pri SLS. Po izpraševanju o politični pripadnosti vse tiste, ki naravnost ne izjavijo, da so pri SLS, vpišejo med SKS (Samostojna kmetijska stranka – liberalna kmečka stranka, ki je nastala ob podpori Jugoslovanske demokratske stranke) ali Jugoslovansko demokratsko strank (JDS).

Po nalogu deželne vlade s tem hočejo umetno potvoriti resnične izide občinskih volitev v prid SKS in JDS. Tako je na primer ptujsko okrajno glavarstvo že vpisalo v seznam, da so vsi odborniki občine Sveti Lovrenc v Slovenskih goricah pripadniki SKS, čeprav jih je izmed šestnajstih deset SLS. Poleg tega, da ponarejajo rezultate volitev, ljudem delajo povzročajo nepotrebne stroške, poti in skrbi.

Ljudstvo v Sloveniji je odklonilo podržavljanje šole in napovedalo bojkot

Ljudstvo v Sloveniji je jasno in odločno odklonilo podržavljanje šole rekoč, da je šole samo zgradilo in se vzdržujejo z davki, ki jih plačujejo. Zato si ne bodo dali vzeti vpliva na šolstvo in ga ne bodo pustili birokratizirati.

Volja ljudstva, volja davkoplačevalcev je tista, preko katere vlada, v kolikor ima le trohico demokratičnega čuta, ne sme iti, je zapisal Slovenec. Le absolutistične vlade lahko zanikajo voljo ljudstva, a tak absolutizem se po svetovni vojni ne more več obdržati, so zapisali in označili ministra prosvete Svetozara  Pribičeviča za absolutista v najhujšem pomenu besede. 

Osnovna šola v Oplotnici, okoli 1920. Vir slike: Novice.
Osnovna šola v Oplotnici, okoli 1920.
Vir slike: Novice.

Minister je namreč sklical komisijo in ji naročil, da mimo volje ljudstva sestavi načrt šolstva za vso državo. Ta komisija pa je sklenila, da je vse šolstvo državno, da se mora povsod, tudi v najmanjših šolah pouk izvajati v državnem jeziku in da vse do takrat zasebne ljudske in meščanske šole prevzame država. S tem je tudi odrečena pravica cerkvi in vernikom ustanavljati lastne in privatne šole, ki so bile v tistem času dovoljene v Ameriki in drugih svobodnih deželah, čeprav je cerkev skoraj tisoč let sama vodila šole, ki jih je tudi prva ustanavljala.

»Našo državo je doletela žalostna usoda, da jo v njeni najvažnejši in odločilni  fazi razvoja vodijo puhloglavci, ki nimajo ne samo potrebne znanstvene  izobrazbe, pa tudi nimajo okoli sebe znanstveno dovolj izobraženih mož,« so zapisali. Napovedali so tudi, da se zna zgoditi, tako kot se je že v Nemčiji, da bodo krščansko misleči starši izvedli bojkot in otrok ne bodo pošiljali v šolo, učitelji pa ne bodo poučevali. Ljudstvo je po svojih zastopnikih že izjavilo, da se bo tega orožja poslužilo, če bo treba.

Za butanje z glavo otroka ob zid je oče dobil ukor

11. maja 1921 je Slovenec poročal o družinskem nasilju. V Ljubljani, na Tržaški cesti, je oče otroka pretepel otroka. S palico ga je udarjal po rokah in nogah, nato ga je z glavo butal ob zid. Potem je pretepel še otrokovo sestro, svojo hči Marijo, ker je zagrozila, da bo šla po policaja.

Prijateljica pokojne mamice, ki je na prošnjo pokojne očetu otrok pomagala skrbeti zanje, je povedala, da so otroci zelo pridni, saj jih je lepo vzgojila. Je pa oče nagle jeze, odkar se je vrnil od vojakov domov. Sodnik je očeta posvaril in mu svetoval, da naj se gre učit k živalim, kako ljubijo in skrbijo za svoje mladiče. Izrekel mu je ukor in dejal, da če prideta še kdaj skupaj zaradi istega prekrška, bo ostro kaznovan.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Drago
Drago
3 years ago

Zgodovina se ponavlja. Sem moral 2x preveriti, da so povzete novice stare 100 let ?

Prijava na e-novice