Naprej na vsebino

Zakaj analitik M. Čirič napoveduje listi Povežimo Slovenijo 20 odstotkov na parlamentarnih volitvah?

Zadnje javnomnenjske ankete kažejo vedno večjo podporo strankam gibanja Povežimo Slovenijo (PoS). Javnomnenjska anketa, ki jo je za Delo izvedla Mediana med 3. in 5. majem, je stranki SLS pripisala 5 poslancev, gibanju Povežimo Slovenijo pa bi pripadlo devet do deset poslancev.

Okoli 10 poslanskih mandatov pa je strankam gibanja Povežimo Slovenijo izmerila tudi anketa, ki jo je za medijsko hišo Nova24TV med 10. in 13. majem izvedla agencija za merjenje javnega mnenja Parsifal.

Politični analitiki ocenjujejo, da bodo volivci na volitvah nagradili tiste stranke, ki skušajo povezovati

Po mnenju političnega analitika Miloša Čiriča se vse bolj odražajo vedno večje iniciative, ki skušajo Slovenijo povezati, za razliko od tistih, katerih politika je razdiralna.

Miloš Čirič je v oddaji Planet 18 dejal, da ima gibanje Povežimo Slovenijo možnost, da na volitvah pride čez 20 %. Vir slike: Posnetek zaslona Planet TV.
Miloš Čirič je v oddaji Planet 18 dejal, da ima gibanje Povežimo Slovenijo (PoS) možnost, da na volitvah pride čez 20 %.
Vir slike: Posnetek zaslona Planet TV.

Prav tako je Čirič namignil, da sedanji rezultati javnomnenjskih rezultat še ne zajemajo v celoti potenciala, ki ga ima to gibanje, glede na močno lokalno podporo in razvejano infrastrukturo strank in županskih list, ki jih gibanje PoS povezuje.

V soboto, 24. aprila 2021, je v oddaji Planet 18 med drugim dejal: »Kjer koli boste pogledali detajlno, je gibanje Povežimo Slovenijo (PoS) mnogo bolje postavljeno, ker imajo močno lokalno podporo in če naredite posebej natančno raziskavo, ugotovite, da imajo več kot 50 županov. Najprej imajo možnost na parlamentarnih volitvah, da pridejo čez 20 %, nato pa še na lokalnih. Zakaj sem govoril, da ima gibanje PoS dovolj možnosti? Ker lahko vodijo terensko kampanjo in delajo na terenu in predvsem imajo dovolj izkušenj ter priznajo, da so se nekaj naučili. Počasi boste videli, da ljudje cenijo, veste ljudje smo zelo kruti do drugih ljudi, pa vendarle mi cenimo ljudi, ki so pripravljeni priznati napako in se nekaj naučiti.«

Tudi v spletnem mediju Domovina ugotavljajo, da ankete potrjujejo, da so politična obzorja odprta projektu Povežimo Slovenijo. »Do volitev se sicer še lahko zgodi marsikaj, a že zdaj je bolj ali manj jasno, da nove desnosredinske vlade brez Povežimo Slovenijo ne bo mogoče sestaviti,« so zapisali v komentarju uredništva in še: »Kakorkoli, tovrstne špekulacije so vendarle še preuranjene, jasno pa je, kaj katera politična stran potrebuje, oziroma česa ne potrebuje, da se ji povolilna enačba lahko razvije. Zaradi tega lahko pričakujemo medijsko ignoranco ali celo negativno kampanjo proti projektu Povežimo Slovenijo, saj je to spremenljivka na katero se bo dalo vplivati, za razliko od (vsaj) četrtinske podpore SDS-u in (vsaj) 7 odstotne podpore NSi-ju, ki sta na medijske viharje neobčutljivi.«

Predsednik SLS Marjan Podobnik sprejema stave

Predsednik SLS Marjan Podobnik je na novinarski konferenci pred 33. obletnico ustanovitve stranke napovedal, da bo gibanje Povežimo Slovenijo vodilo prihodnje dogajanje v slovenski politiki. Prepričan je, da bo gibanje Povežimo Slovenijo na prihodnjih volitvah v DZ RS dobilo več kot 15 poslancev, predstavili pa bodo tudi kandidata za mandatarja.

Gibanje je po njegovih besedah odprto za vse, k sodelovanju vabijo najuglednejše, najuspešnejše in najbolj kompetentne ljudi, s kandidati na skupni listi pa si obeta več kot dober rezultat na prihodnjih parlamentarnih volitvah. »Mirno sprejmem stavo, da bomo dobili več kot 15 poslancev,« je dejal.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je tako prepričan, da bo gibanje PoS dobilo več kot 15 poslancev, da sprejema stave. Vir slike: Delo, foto: Aleš Černivec.
Predsednik SLS Marjan Podobnik je tako prepričan, da bo gibanje PoS dobilo več kot 15 poslancev, da sprejema stave.
Vir slike: Delo, foto: Aleš Černivec.

V prispevku 30-obletnica Slovenije: Bomo praznovali spoštljivo drug do drugega ali na bojišču?, ki je bil objavljen na Portalu Plus 14. maja, je med drugim zapisal: »Kaj lahko naredimo za to, da bi se Slovenija še naprej uspešno borila z epidemijo, uspešno izpeljala vodenje Sveta EU in se nato mirno pripravila na največji praznik demokracije, na volitve? Veliko. Vsak na svoj način. SLS, Zeleni Slovenije, NLS in številne druge stranke, skupine in ugledni posamezniki si za to prizadevamo z ustanovitvijo gibanja Povežimo Slovenijo (PoS), preko katerega sodelujoče stranke in skupine dajemo na razpolago svojo močno infrastrukturo, da bi na volitvah lahko uspešno nastopili tudi najuspešnejši, najboljši, najbolj kompetentni posamezniki, ne da bi jim bilo potrebno postati “janšisti”, “antijanšisti” ali člani katerekoli stranke. Kot neodvisne osebnosti s svojo človeško in strokovno integriteto bodo lahko kandidirali na listi gibanja PoS. In po uspešni kandidaturi bodo lahko svoje znanje, izkušnje in dokazno sposobnost uporabili za vzpostavljanje Slovenije kot gospodarsko čim bolj uspešne države in socialno čim bolj pravične družbe«.

Zakaj je pomembno preseči razklanost politike?

Trenutna politična situacija v Sloveniji je precej alarmantna. Že dlje časa se zdi, da se bližamo vrelišču, kar bi lahko imelo pogubne posledice tako za državo kot za državljane. Na eni strani imamo vladno koalicijo, ki se že od nastopa marca 2019 bori z epidemijo covida-19. In ko se dozdeva, da je boj s tretjim valom epidemije dobljen, saj bomo kmalu v zeleni fazi, epidemiološke napovedi za jesen kljub temu niso rožnate. Prav tako pa nas ne glede na trenutno gospodarsko rast v prihodnosti še čakajo težki časi.

Na drugi strani imamo opozicijo, ki na vse, kar sprejme vlada in koalicija, burno odreagira. Ni bilo malo ukrepov, ki so bili prav zaradi povzročene zmede manj učinkoviti, kot bi bili sicer. Tam nekje na sredini teh bojev, nič krivi in vsega dolžni, pa smo državljani, ki več ne vemo, kaj je prav in kaj ne. Vemo pa (in to še kako dobro), da smo že siti večnih sporov in ukvarjanja s preteklostjo. Da smo siti tega, da živimo v času, v katerem je bolj pomembno, kdo je predlog prinesel na mizo kot to, kako dober predlog v resnici je.

Politične stranke, gibanja in posamezniki, ki tvorijo projekt Povežimo Slovenijo, želijo biti povezovalni člen med tema dvema poloma in s tem zgraditi most, po katerem bo možno izmenjavati različne ideje, predloge, projekte ipd., ki bodo naravnani v dobro Slovenije in njenih državljanov. Gibanje Povežimo Slovenijo tako ponuja znotraj slovenskega političnega prostora alternativo, kot je že dolgo (zagotovo pa ne od Demosa naprej) ni bilo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice