Naprej na vsebino

Podobnik vabi Janšo in Čeferina v PoS

Tokrat smo v našo družbo – portal eMaribor (op. ur. Slovenca) povabili prvo ime stranke SLS Marjana Podobnika, človeka, ki je v preteklosti že krojil usodo Slovenije v parlamentu, danes pa zaseda stolček največje zunaj parlamentarne stranke in z volitvami smelo napoveduje prihod v parlament.

Najprej pa iskrena hvala, da ste si vzeli čas za naš portal. Mislim, da vas ni treba posebej predstavljati. A vseeno, kod je sedaj v bistvu Marjan Podobnik?

Sem predsednik Slovenske ljudske stranke, katere vodenje sem prevzel pred slabimi tremi leti. Za ponoven vstop v aktivno politiko sem se po 18. letih odločil na prošnjo številnih članov SLS po dveh zaporednih neuspehih na parlamentarnih volitvah 2014 in 2018, ko SLS ni prestopila parlamentarnega praga.

V politiko ste bili vpeti že zelo zgodaj. Zakaj v bistvu slovenska politika?

V času študija na BTF smo študentje skupaj z našim profesorjem dr. Francem Zagožnom na problemski konferenci o kmetijstvu 29. 2. 1988 v Žalcu ustanovili iniciativni odbor Zveze slovenske kmečke mladine. Čeprav niti sam niti večina kolegov po mojem vedenju prej ni razmišljala o političnem delovanju kot nekem življenjskem izzivu, nas je omenjeni dogodek in nato ustanovitev Slovenske kmečke zveze 12. maja 1988 v Ljubljani, pod vodstvom karizmatičnega Ivana Omana, postavila v prve vrste aktivistov za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije. Tako se je začelo. Vsaj na videz naključno, čeprav verjamem, da se nič ne zgodi slučajno.

Kaj za vas pomeni domovina Slovenija?

Domovina Slovenija je zame tisti čudoviti košček našega planeta, kjer je naša država in kjer rad živim. Tu so moje korenine, moji mladostni spomini, moja srečna leta pa tudi neizsanjane sanje. Rad živim v deželi, kjer je na majhnem koščku zemlje toliko lepot, ki božajo oči in dvigajo duha. Čeprav pogosto poslušamo, beremo in si sporočamo predvsem o slabem, celo sovražnem o ljudeh, je v slovenskem človeku veliko dobrote, kar se pokaže še posebno v darežljivi solidarnosti, ko smo nagovorjeni za pomoč ob naravnih in drugih nesrečah doma in po svetu. V Sloveniji rad živim tudi zato, ker verjamem, da bo zaradi rodov naših prednikov, ki so živeli sveto, nekoč na tej s krvjo nedolžnih prepojeni zemlji, zrastel rod pričevalcev miru, prijateljstva in odrešenja.

SLS je preživela precej turbulentnih časov. Leta 1996 je stranka imela kar 19 poslancev. Zadnja leta pa ni presegla 4 % praga vstopa v parlament. Zakaj?

Številni razlogi so botrovali tem rezultatom SLS. Ker nam je na spravnem kongresu v Novem mestu 2018 uspelo ponovno povezati praktično vse nekdanje skupno delujoče, nato pa medsebojno sprte posameznike in skupine, ki sedaj tvorimo tudi jedro gibanja Povežimo Slovenijo (PoS), se ne bi spuščal v ocenjevanje, kdo je bil bolj in kdo manj kriv za to, da je stranka prišla dobesedno do roba obstanka oziroma preživetja. Gotovo vsak izmed nas nosi določeno krivdo. Hkrati pa verjamem, da je kljub različnim pogledom velika večina nosilcev SLS vedno delovala z dobrimi, pozitivnimi nameni, ki pa so se kasneje marsikdaj pokazali kot napačni. V nekaterih najuspešnejših državah sveta velja, da človek ni zrel za prevzemanje najpomembnejših in najodgovornejših pozicij, če ni pred tem vsaj enkrat doživel popolnega padca in se je po tem padcu uspešno pobral. Po teh kriterijih je danes SLS s svojimi izpostavljenimi posamezniki in partnerji v gibanju PoS usposobljena tudi za prevzemanje najodgovornejših in najpomembnejših vlog v slovenski družbi in državi.

Kot pravite SLS se ponovno pripravlja na volitve. Tokrat napovedujete kar 11 poslanskih mest. Kako vam bi to uspelo?

Napovedujem, da bo izvoljenih najmanj 15 poslancev. Na osnovi vrhunskih kandidatov za poslance v večini okrajev in tudi kandidata za mandatarja, sem v to svojo napoved tako prepričan, da sem pred kratkim na vprašanje novinarja, ali bomo sploh prišli v parlament povedal, da sem s komerkoli pripravljen staviti, da bomo dobili več kot 15 poslancev. Prvi je sprejel stavo Ivan Gale in nato še nekaj njegovih podpornikov. Po objavi, da bo eden od nosilcev gibanja PoS dr. Ernest Petrič kandidiral v Ljubljani, da bo kandidiralo 11 močnih in uglednih županov in poleg nosilcev sodelujočih strank tudi številne neodvisne ugledne osebnosti najrazličnejših vrednostnih in političnih umeritev, se je vnema za sprejemanje stave z menoj povsem ohladila. Popolnoma suvereno si upam trditi, da brez liste gibanja PoS ne bo možno sestaviti nobene stabilne prihodnje vlade.

Povezovalna pobuda Povežimo Slovenijo združuje med seboj enako misleče stranke. Torej bo SLS na volitvah nastopila s tem projektom in ne samostojno?

Tako je. SLS bo na volitvah nastopila na skupni listi gibanja PoS. Sicer pa to gibanje ne povezuje samo enako mislečih strank, pač pa tudi zelo različno misleče stranke, skupine in ugledne posameznike. Možnost sodelovanja vrednostno različnih, uglednih, neodvisnih osebnosti na naši skupni listi je naša največja primerjalna prednost. Nimamo ambicije, da bi v parlament pripeljali še eno stranko ali listo. Naša skupna ambicija je mnogo višja. Želimo spremeniti strukturo slovenskega parlamenta. Če bo 15, 20 ali 30 uglednih posameznikov, kredibilnih osebnosti, na naši listi pa tudi na drugih listah, tvorilo jedro prihodnje sestave Državnega zbora RS, verjamem, da bo to spodbudilo tudi druge najboljše, najuspešnejše in najbolj kompetentne posameznike, da se bodo odzvali povabilu in prevzeli ključna mesta odločanja v naši državi.

Katere stranke združuje pobuda povežimo Slovenijo in ali se vam bo pridružila tudi Aleksandra Pivec s svojo stranko, ter Zdravko Počivalšek s stranko SMC.

Glavno okostje in platformo za skupno listo gibanja PoS trenutno dajejo SLS, Zeleni Slovenije in Kanglerjeva NLS, tako ali drugače pa bomo sodelovali tudi s SMC. V pogovoru smo še z nekaj državnimi in regionalnimi strankami in listami, predvsem pa z velikim število uglednih neodvisnih posameznikov. Povabljena je tudi dr. Aleksandra Pivec s svojo stranko Naša dežela.

Imate tudi ime za morebitnega mandatarja vlade, v kolikor vam uspe zmagati na naslednjih volitvah. Nam lahko zaupate ime?

Ponudili bomo uglednega kandidata za mandatarja iz vrst najbolj kompetentnih in izkušenih ljudi za vodenje Slovenije. Kandidat bo predstavljen pred volitvami. Po volitvah pa bo k oblikovanju povezovalne slovenske vlade povabil vse stranke, ki bodo vstopile v parlament, podobno kot je to v Švici.

Ste politik z dolgoletno prakso. Kako bi vi opisali razliko med Šarčevo in Janševo vlado?

Temeljna razlika je po mojem mnenju v usposobljenosti, kompetentnosti in odločnosti pri vodenju države, še posebno v času izrednih razmer zaradi covida. Šarčeva vlada, ki je sicer imela številne kompetentne posameznike, je bila glede zgoraj navedenih vrlin po mojem mnenju neprimerno manj pripravljena za vodenje države. Predvsem pa se je poznalo pri predsedniku prejšnje vlade pomanjkanje političnih in vodstvenih izkušenj, kar je izjemno pomembno za to pozicijo. Sedanja vlada ima kljub izjemno nenaklonjenemu spremljanju njenega dela s strani večine medijev zelo jasno začrtano smer delovanja, kar je velika prednost. Žal pa so v okviru tega delovanja tudi primeri nepotrebnega odpiranja front na nekaterih področjih, kjer bi bilo vsaj po mojem mnenju stvari možno voditi drugače.

Bo po vašem mnenju vlada zdržala do konca svojega mandata?

Menim, da bo kljub stalnim poskusom, da se tudi v času predsedovanja Svetu EU zruši vlado, kar je milo rečeno neodgovorno, vlada zdržala do zaključka predsedovanja. Po tem pa bodo hitro volitve. Tej možnosti bi dal 50 % verjetnosti, 25 % bi dal možnosti, da bo vlada delala do konca mandata, 25 % pa da bo prišlo zamenjave ali predčasnih volitev pred zaključka predsedovanja Svetu EU, ki traja do decembra 2021.

Z Marjanom Podobnikom se je pogovarjal Mitja Grmovšek. Intervju je bil objavljen na portalu eMaribor.

Mi pa smo si dovolili in Marjanu Podobniku zastavili še dve pomembni vprašanji, na kateri nam je z veseljem odgovoril, zato intervju Mitja Grmovška dopolnjujemo z njima.

Pred dnevi smo lahko prebrali, da za vašo kandidaturo na listi gibanja Povežimo Slovenijo morda sploh ne bo prostora. Kako naj si to razlagamo, saj ste vendar predsednik najmočnejše stranke gibanja PoS?

Res je. Glede na kakovost in ugled potencialnih kandidatk in kandidatov za poslance na listi PoS se povsem realno lahko zgodi, da za mojo kandidaturo ne bo prostega okraja. Končni kriterij za kandidate, ki spoštujejo pogoje – spoštovanje slovenske ustave, bo podpora kandidatu v volilnem okraju, izmerjena s kredibilno javno mnenjsko raziskavo, ali raziskavami s strani skupno dogovorjene agencije. Čeprav bi si želel biti poslanec in morda tudi vodja poslanske skupine, si bom štel za izjemen uspeh, če bomo v vseh okrajih imeli take kandidate, da zame ne bo mesta.

Nekatere, posebno iz bolj desnega dela SLS in gibanja Povežimo Slovenijo so zmotile mavrične barve na plakatu gibanja PoS, češ da so skoraj enake plakatom LGBTQ, in so se spraševali ali PoS podpira homoseksualce.

Mavrica in mavrične barve je prvi uporabil Bog, ko je po vesoljskem potopu z njo sporočil Noetu, da je vzpostavljen mir med zemljo in nebesi. Če je nekaj lepo, npr. Mavrica je tudi lepa otroška krščanska revija, je prav, da to brez predsodkov uporabljajo vsi, ki se jim to zdi lepo. Tudi rdeča barva je lepa in bi bilo več kot neumno, da je ne bi uporabljali samo zato, ker ima tudi svojo komunistično zgodovino in sedanjost. Ima tudi kardinalsko zgodovino. Doma imam lepo rdečo čepico radia Ognjišče.

Sicer pa, mi smo gibanje Povežimo Slovenijo. Povezati želimo vse, ki spoštujejo vsebino slovenske ustave. Desne in leve, konservativne in liberalne, partizane in domobrance, heteroseksualce in homoseksualce, podpornike cepljenja in nasprotnike … Najbolj bi bil vesel, če bi v sedaj razdeljenem volilnem okraju Grosuplje na dva dela kandidirala na listi PoS, vsak v svojem okraju, dva v svetu najbolj prepoznavna Slovenca in Grosupeljčana – če odštejemo športnike- Janez Janša in Aleksander Čeferin. Če bi onadva nastopila skupaj, bi takoj odpadlo vsaj polovico slovenskih konfliktov. Vsaka rešitev, ki bi jo predlagala, pa bi verjetno dobila vsaj 70 % podporo. To pa je to, kar Slovenija potrebuje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice