Naprej na vsebino

Botoks – toksin za lepotne namene

Časi, ko so bile ženske vse samo naravne, so že davno minili. Dandanes je pravzaprav že težko najti žensko, na kateri ni nič »popravljeno«. Pa ne le žensko, lepotnih posegov se vse pogosteje poslužujejo tudi moški. Med najpogostejšimi načini pomlajevanja obraza in nenazadnje tudi najbolj cenovno dostopnimi je zagotovo pomlajevanje obraza z botulinskim toksinom, strupom, ki ga tvori bakterija Clostridium Botulinum, ali na kratko: botoksom.

Preberite tudi:

Kaj je celulit in kako se ga znebiti

Kako botoks deluje?

Botoks, ki vsebuje sestavino imenovano Botulinski toksin tipa A, je vbrizgan v živčno-mišični stik. Nato prepreči sproščanje nevromediatorja acetilholina, kar pomeni, da je mišica začasno oslabljena in se ne more krčiti. V prvi vrsti se je uporabljal za zdravljenje prekomernega krčenja mišic, predvsem pri določenih nevroloških obolenjih. V medicinske namene se uporablja tudi pri zdravljenju določenih vrst glavobola, v proktologiji, urologiji … Šele kasneje se je v bistveno nižjih odmerkih začel uporabljati v lepotne namene. Prvič sta uporabo botoksa za glajenje gub opisala ameriška zdravnika Carruthers in Carruthers leta 1992.

Obrazna mimika in krčenje mišic na obrazu tvori gubice. Nekaterim se pojavijo prej, drugim kasneje, a uide jim nihče. Z leti se v telesu tvori manj snovi, ki skrbijo za to, da je koža napeta in prožna: kolagen, elastin in hialuronska kislina. H gubam pa v veliki meri prispevajo tudi dejavniki iz okolja, kot so neprimerna prehrana, smog v zraku, stres, neprespanost, izpostavljanje UV-žarkom in podobno.

Botoks se lahko uporablja tudi za zmanjšanje prekomernega potenja dlani ali podpazduh. Vir slike: Genesisdermacare.
Botoks se lahko uporablja tudi za zmanjšanje prekomernega potenja dlani ali podpazduh.
Vir slike: Genesisdermacare.

Gubice na obrazu so lahko dinamične, kar pomeni, da so vidne le, ko uporabljamo obrazno mimiko, sčasoma pa postanejo statične, kar pomeni, da so vidne tudi, ko je obraz v mirovanju. Botoks, ki je vbrizgan v določeno mišico, na znotraj oslabi delovanje te mišice na zunaj pa je to vidno kot gladka koža.

Najpogostejše so korekcije dinamične gubice med obrvmi, gubic okoli oči, ki jim nekateri rečejo kar »zajčje tačke« in vodoravnih gub na predelu čela. Uporablja se tudi za korekcijo nasmeha ali korekcijo drobnih gubic nad zgornjo ustnico pa tudi za glajenje navpične gube na vratu in drugih obraznih mišic. Pogosto se uporablja tudi v kombinaciji z dermalnimi polnili. Nekoliko manj znano pa je, da se botoks lahko uporablja tudi za zmanjšanje prekomernega potenja dlani ali podpazduh, saj se z vbrizganjem botoksa zmanjša delovanje žlez znojnic.

Kdo lahko uporablja botoks?

Načeloma vsak, ki si to želi in si lahko privošči. Najprimernejši čas za začetek injiciranja je več ali manj individualna odločitev. Ženske se po navadi za to odločijo, ko jih začnejo gubice motiti. V povprečju pa naj bi bilo to po 30. letu starosti. Po prvi uporabi nekatere s posegi nadaljujejo, tako kot z obiski pri frizerju ali kozmetičarki. Zanimanje za botoks se povečuje tudi pri moških. Namen in cilj posega je namreč mladostnejši videz obraza – in to ni pogojeno s spolom.

Nekateri menijo, da je pravzaprav pravi čas za uporabo botoksa takrat, ko opazite moteče gube: npr. na čelu, med obrvmi ali ob očeh, kot izraz vaše mimike: ob smejanju, jeznem pogledu, dvigu obrvi itd. Ko te gube postanejo stalne pa naj bi bil idealni čas že zamujen. Zgornja meja za uporabo botoksa je pogojena s tipom kože, načinom staranja, izpostavljenostjo soncu, kajenjem … in praktično pomeni, da je stanje obraza takšno, da nekirurške tehnike pomlajevanja ne dajo več zadovoljivega rezultata.

Ženske se po navadi za prvi poseg odločijo, ko jih začnejo gubice motiti. V povprečju pa naj bi bilo to po 30. letu starosti. Vir slike: Worldstockmarket.
Ženske se po navadi za prvi poseg odločijo, ko jih začnejo gubice motiti. V povprečju pa naj bi bilo to po 30. letu starosti.
Vir slike: Worldstockmarket.

Kdaj začne botoks delovati in kako dolgo traja učinek?

Botoks prične učinkovati v štiri do sedem dni po injiciranju. Učinek je postopen in v roku dveh tednov doseže svoj vrhunec. Učinek nato traja od štirih do šest mesecev. Tako kot postopoma začenja učinkovati, tako tudi postopno popušča. Kako hitro bo popustil pa je odvisno od uporabe obrazne mimike in posledično od mesta injiciranja. Učinek okoli oči tako popusti prej kot učinek na vratu. Po popuščanju učinka naj stanje ne bi bilo slabše, kot pred prvo uporabo botoksa, prav tako pa naj bi redna uporaba botoksa preprečila poglabljanje gub.

Poseg se opravi v ambulanti in traja do 30 minut. Opravljen je s tanko iglico in postopek naj ne bi bil boleč, tako da se lahko po injiciranju mirno vrnemo na delovno mesto ali gremo po drugih opravkih. V nekaterih primerih se kot stranski učinek pojavi glavobol. Sicer pa naj bi bili zapleti pri uporabi botoksa redki (asimetrija, poševno dvignjena veka, nenaraven izgled obrvi) in v teh primerih gre za posledico nepravilnih tehnik injiciranja. Ni nepomembno, kam se odpravite na poseg. Botoks namreč ne bi smel spremeniti vaše obrazne mimike, temveč le zgladiti gubice.

Kakšne so cene posega?

Cene posega se pri ponudnikih v Sloveniji gibljejo za korekcijo enega področja (med obrvmi, okoli oči ali čela) od 130 do 160 evrov, za korekcijo dveh področij okoli 200 evrov, za korekcijo treh področij pa okoli 300 evrov. Botoks proti znojenju v predelu pazduh vas bo stal okoli 450 evrov.

Pri tem pa je treba poudariti, da gre le za enkraten poseg, ki ga je, v kolikor želite učinek ohraniti, treba ponavljati vsaj vsakih šest mesecev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice