Naprej na vsebino

Kaj je celulit in kako se ga znebiti

Bliža se čas poletja in kopalk, z vseh strani smo spet bombardirane z nasveti za zdravo življenje, čudežnimi recepti za izgubljanje telesne teže in tisočimi kremicami, ki obljubljajo spremembe čez noč in gladko kožo. Vsaka je že vsaj enkrat nasedla na te limanice, a razen prazne denarnice, drugih učinkov najverjetneje ni bilo. Zakaj ni čudežnega mazila proti celulitu? Odgovor se skriva v samem razlogu za nastanek le-tega.

Da bi se lahko resnično znebile celulita, moramo najprej razumeti, kaj celulit sploh je in kako nastane. Celulit je sprememba vezivnega tkiva, ki je povezana s strukturnimi spremembami podkožja. Na kratko so za to krivi: nepravilna prehrana, premalo gibanja, previsoka raven kortizola in estrogena, premalo vitamina D in stres.

Kako in zakaj nastane celulit

Običajno je takoj pod kožo zunanje vezivno tkivo, ki se imenuje fascija. Fascije so vezne pregrade vezivnega tkiva sestavljene iz elastina in kolagena, v katerih potekajo krvni in limfni tokovi. Nato sledi maščobna plast in mišice.

Celulit nastane, ko se maščobne celice napolnijo z maščobo in se zato povečajo. To povzroči prekomerno raztezanje vaše fascije. Poenostavljeno povedano: ta »pajkova mreža«, ki naj bi vse držala skupaj, se začne pretirano raztezati in posledično ločevati. Ali z drugimi besedami: fascija ni dovolj elastična in zato nastane jamica, ki se na zunaj kaže kot pomarančasta koža.

Pod kožo so maščobne celice, ki se povečajo. Pod njimi je oslabela mišica, fascija, ki je zgrajena kot pajkova mreža, ki naj bi država vse skupaj, se raztrga - in tako nastane celulit. Vir slike: Maderoterapija.
Pod kožo so maščobne celice, ki se povečajo. Pod njimi je oslabela mišica, fascija, ki je zgrajena kot pajkova mreža, ki naj bi država vse skupaj, se raztrga – in tako nastane celulit.
Vir slike: Maderoterapija.

Za fascijo je po navadi šibka mišica. Kombinacija šibke mišice, povečanja maščobnih celic in »raztrgane« fascije povzroča celulit.

Pogost krivec za nastanek celulita je izmenično pridobivanje telesne teže in hujšanje (na primer med nosečnostjo ali hitra izguba telesne teže s strogimi dietami in pridobivanje teže nazaj po koncu diete), saj take situacije povzročajo prekomerno raztezanje fascije. Pogost razlog so tudi hormonske spremembe v menopavzi pa tudi premalo fizične aktivnosti, kar povzroči, da mišice oslabijo.

Kako se lotiti boja s celulitom?

Predvsem z veliko potrpljenja. Učinkovita metoda ne pokaže rezultatov čez noč. Starejši kot ste, dlje kot se je celulit nabiral, dlje bo trajalo, da se ga znebite. Delno zmanjšanje boste sicer lahko opazili na krajši rok, a popolna transformacija telesa bo trajala več let. Zato je priporočljivo na vsakih nekaj mesecev posneti fotografijo, da boste lahko vmesni napredek primerjali z začetkom, kar vam bo pomagalo, da ne obupate. Uspešen boj s celulitom zahteva štiri korake: zmanjšanje velikosti maščobnih celic, ojačanje fascije ter znižanje ravni kortizola in estrogena v krvi.

Zmanjšanje velikosti maščobnih kožnih celic

Boj s celulitom se začne s krčenjem maščobnih kožnih celic. Ko izgubite težo ali maščobo, se maščobnih celic ne boste znebili, temveč jih le skrčite, saj se maščobnih celic ne morete znebiti, ker so sestavni del telesa. Da se bodo maščobne celice lahko skrčile, se morate spoprijeti z glavnim hormonom, ki nadzoruje, koliko maščob vstopa v te celice, to je hormon za shranjevanje maščob.

Vse, kar vsebuje veliko sladkorja, raven hormona za shranjevanje maščob poveča. Ta hormon hkrati shranjuje maščobe in blokira izgorevanje maščob. Celulita se ne boste mogli znebiti, če ne boste najprej znižali ravni hormona, ki shranjuje maščobe. Kako se torej spopasti z njim?

Za krčenje maščobnih celic je pomembna prehrana. Zmanjšajte vnos sladkorjev in ogljikovih hidratov, povečajte vnos beljakovin, jejte veliko zelenjave in čim manj vnaprej pripravljene hrane. Vir slike: Pixabay.
Za krčenje maščobnih celic je pomembna prehrana. Zmanjšajte vnos sladkorjev in ogljikovih hidratov, povečajte vnos beljakovin, jejte veliko zelenjave in čim manj vnaprej pripravljene hrane.
Vir slike: Pixabay.

Spremenite svojo prehrano. Zmanjšajte vnos sladkorjev in ogljikovih hidratov. Povečajte vnos beljakovin. Jejte veliko zelenjave. Izločite mononatrijev glutamat (MSG) – ojačevalec okusa, ki je dodan večini vnaprej pripravljene hrane – iz prehrane. Med obroki se postite (pojejte dva obroka na dan brez vmesnih prigrizkov). Pri obrokih zaužijte dovolj maščob, da boste do naslednjega obroka siti (v kolikor ne boste zaužili dovolj maščob, se bo telo pripravilo na »vojno stanje« oziroma stradanje in bo namesto, da maščobo kuri, to še bolj skrbno shranjevalo.

Z zmanjšanjem maščobnih celic ne boste le narediti prvega koraka do izgube celulita, temveč boste s tem preprečili tudi pogosta vnetja, ki povzročajo bolečine v bokih in stegnih. Ko zmanjšate maščobne celice, bolečina izgine.

Ojačajte svojo fascijo

Fascija je vrsta vlaknastega tkiva, v glavnem sestavljenega iz kolagena in pod vplivom rasnega hormona (GH). GH je najboljši hormon proti staranju, saj beljakovine ohranja v dobri kondiciji. Pomaga tudi pri ohranjanju prožnosti las, kože, trdnosti nohtov in fascij okoli bokov in zadnjice. Z nezdravim hujšanjem se vsebnosti rasnega hormona ne da popraviti. Rasni hormon seveda s starostjo upada, a zdrava jetra so sposobna ta hormon sproščati tudi v odrasli dobi.

Kot pomoč za sprožitev GH služi tudi visokointenzivni trening. Najboljši način je intenzivni trening s kombinacijo vaj za celo telo, s posebnim poudarkom na vajah, ki ciljajo na boke in stegna, ter veliko počitka. Intenzivni trening brez časa za okrevanje in kakovostnega spanca ne bo imel pravega učinka. Kombinacija ustrezne prehrane in gibanja bo pripomogla k izboljšanju mišičnega tonusa.

Fascija je vrsta vlaknastega tkiva, v glavnem sestavljenega iz kolagena in pod vplivom rasnega hormona (GH). Vir slike: Drliptan.
Fascija je vrsta vlaknastega tkiva, v glavnem sestavljenega iz kolagena in pod vplivom rasnega hormona (GH).
Vir slike: Drliptan.

Uživati ​​morate tudi zmerne količine beljakovin in visokokakovostnih aminokislin (na primer jajca, predvsem rumenjake). Proteinski napitki v prahu sami po sebi niso dovolj, dodati jim morate maščobe.

Ključnega pomena za sprožitev rasnega hormona je tudi delni post. Če boste jedli pet ali šest obrokov na dan, GH nikoli ne boste povečali – zato se priporočata dva obroka. Pomembno je tudi, da ulovite kolikor se le da vitamina D. Sonce vam bo pomagalo v boju s celulitom.

Znižajte raven kortizola v krvi

Kortizol je hormon iz skupine steroidov imenovanih glukokortiokoidi, ki ga proizvaja nadledvična žleza kot del dnevnega hormonskega cikla. Je ključen hormon pri odzivu telesa na stres, tako na psihološki kot čustveni stres. Kortizol poveča raven sladkorja v krvi, zviša krvni tlak in zavira imunski sistem, kot del nabora mehanizmov, s katerimi se naše telo spopada s stresom oz. nevarnostjo, zato ga lahko imenujemo kar stresni hormon. Poveča se lahko tudi zaradi hormonskih sprememb v menopavzi.

Ko imate v krvi povečano raven kortizola, vaše telo razgrajuje mišično tkivo hitreje, kot se le-to gradi. Na visoko raven kortizola poleg maščobnih oblog okoli pasu kažejo tudi naslednji simptomi: visok krvni tlak (hipertenzija), visok krvni sladkor (hiperglikemija), krhka koža, vijolične proge na trebuhu, izguba mišične mase in vsesplošna šibkost ter osteoporoza.

Na povišano raven kortizola in estrogena v krvi v veliki meri vpliva stres. Vir slike: Pixabay.
Na povišano raven kortizola in estrogena v krvi v veliki meri vpliva stres.
Vir slike: Pixabay.

Ko smo v stresu, naše telo proizvaja več kortizola in le-ta preprečuje, da bi naš načrt za izgubo celulita deloval. Hkrati hrani hormon za shranjevanje maščob in niža raven rasnega hormona. Kaj torej storiti? V čim večji meri pocrkljajte svoje nadledvične žleze, ki nadzorujejo raven kortizola. To pa naredite tako, da zmanjšate okoljski stres, si privoščite dovolj kakovostnega spanca in pridobite čim več vitamina D. Ko vas torej naslednjič šef vpraša, zakaj ste podaljšali svoj odmor, mu povejte, da ste nujno potrebovali nekaj sonca in počitka, saj se spopadate s celulitom.

Raven kortizola pomaga zniževati tudi redna hoja, zato je priporočljivo, da hodite vsaj 45 minut na dan. Predvsem tiste dni, ko ne izvajate intenzivnega treninga, pojdite na sprehod.

Znižajte raven estrogena

Poleg kortizola je drugi hormon, ki zavira vaš napredek, estrogen – ženski spolni hormon. Prav ta je tudi razlog, da smo večinoma ženske tiste, ki trpimo zaradi celulita. Prekomerne količine estrogena v telesu so lahko posledica tega, da telo proizvaja preveč omenjenega hormona, pogosto pa je to tudi odgovor na vpliv dejavnikov iz okolja in hrane, ki jo uživamo. Pogosto so krive tudi kemikalije, ki posnemajo estrogen, najdemo pa jih v mnogih izdelkih za gospodinjstvo, v plastičnih produktih, v kozmetiki, pohištvu ipd.

Večje količine estrogena v krvi povečujejo nalaganje maščobe v spodnji polovici telesa. Poleg tega so pogosti simptomi povišane ravni estrogena tudi neredna menstruacija, bolečine v prsih, nihanje razpoloženja, glavoboli, pospešeno izpadanje las in motnje spanja. Med drugim lahko estrogenska dominanca privede do kronično povišanega krvnega tlaka, depresije, raka na dojkah in do endometrioze.

Zelo pomembna pri nižanju ravni estrogena so zdrava jetra. Če pogosto uživate alkohol, je eden prvih korakov zagotovo ta, da pitje čim bolj omejite. Jejte hrano, ki je bila ekološko pridelana, in povečajte vnos živil, ki vsebujejo veliko vlaknin, uživajte križnice (cvetača, zelje, ohrovt, vrtna kreša, brokoli, brstični ohrovt… ). Prav tako pa se (tako kot pri boju s kortizolom) poskušajte v čim večji meri izogibati stresnim situacijam.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice