Skip to content

Sedem nasvetov za vzdrževanje avtomobila

Vzdrževanje avtomobila je pomembno tako za varnost kot za življenjsko dobo vozila. Povprečna starost avtomobil, ki pristanejo na odpadu je približno 14 let, medtem ko je povprečna starost vozil na cesti okoli osmem let. A brez skrbi, z nekaj preprostimi koraki za vzdrževanje avtomobila boste svojemu motorju zagotovili najboljše možnosti, da doseže svoja zlata leta.

Pravilno vzdrževanje avtomobila je ključnega pomena za njegovo ohranjanje. Pravilno vzdrževanje avtomobila lahko pomaga tudi pri zagotavljanju varnosti tako potnikov kot drugih udeležencev v prometu.

Preberite tudi:

Menjavo pnevmatik opravite pri avtomehaniku

Avtomobil so vam poškodovali na parkirnem prostoru, kaj pa zdaj?

1. Vzdrževanje avtomobila se začne z akumulatorjem

Če avtomobila ne uporabljate dlje časa, se akumulator oslabi, ali celo izprazni. Za vzdrževanje avtomobila razmislite o uporabi pretočnega polnilca, s katerim boste akumulator polnili, če je avto dlje časa v garaži, ali če se vam zdi, da ima manjšp moč kot običajno.

Če se vam akumulator izprazni, lahko hitri zagon z uporabo kablov dodatno obremeni akumulator in posledično poškoduje sistem za upravljanje motorja in drugo občutljivo elektroniko, kar povzroči dodatno obrabo, hkrati pa tudi višje stroške.

Če želite, da je vzdrževanje avtomobila učinkovito in akumulator poln, poskusite voziti svoj avto vsaj enkrat na teden, če je to mogoče – še posebej pozimi.

Vzdrževanje avtomobila podaljša starost vozila.
Vzdrževanje avtomobila podaljša starost vozila.
Vir slike: Malte Luk, Pexels

2. Redno menjajte filtre

Oljni filter in zračni filter vašega avtomobila se sčasoma zamašita, zato je za učinkovito vzdrževanje avtomobila pomembna redna menjavanja.

Zamenjati ju je treba v okviru rednega servisiranja avtomobila, vendar sta oba sorazmerno preprosta opravila – zlasti zamenjava zračnega filtra, zato boste morda želeli poskusiti sami in pri tem prihraniti nekaj denar.

Pogosto lahko podaljšate življenjsko dobo zračnega filtra tudi s pranjem. Pri menjavi filtrov vedno uporabite originalne dele. Poceni filtri slabe kakovosti lahko namreč dolgoročno poškodujejo vaš motor.

3. Za vzdrževanje avtomobila je pomemben tudi način vožnje

Gladka vožnja z »občutkom« je nekaj, za kar vam bo avtomobil hvaležen. To pomeni, da uporabljate krmilne elemente svojega avtomobila in hkrati razumete, kako delujejo. To bo zmanjšalo obrabo komponent in porabo goriva. Preproste stvari, kot so gladka uporaba volana, menjalnika in pedal, so ključnega pomena za vzdrževanje avtomobila.

Bolj kot ste agresivni na pedalih, višji bodo verjetno vaši računi za gorivo in popravila. Gladka vožnja je prijaznejša do avtomobila in okolja, poleg tega pa boste s kontroliranim pospeševanjem in upočasnjevanjem ter predvidevanjem dogajanja na cesti prihranili denar pri gorivu.

Če motorja na avtomobili nikoli ne »poženete« v celoti, se lahko usedline ogljika kopičijo in onesnažijo ventile, sesalni kolektor in druge dele, kar zmanjša učinkovitost in lahko povzroči neuspeli vžig.

Dizelski avtomobili imajo lahko težave tudi z zamašenimi filtri za trdne delce dizelskega goriva (DPF), ki so namenjeni zajemanju škodljivih emisij izpušnih plinov. Daljša vožnja po avtocesti enkrat mesečno jih bo pomagala očistiti.

4. Uporabljajte klimatsko napravo

Sistemi za klimatizacijo sčasoma neizogibno puščajo hladilni plin, zlasti če se ne uporabljajo redno. Če izklopite klimatsko napravo, boste morda prihranili gorivo, vendar lahko namesto tega na koncu dobite račun za ponovno uplinjanje klimatske naprave.

In ja, to pomeni, da občasno pustite, da tudi pozimi prezračevalne šobe hladno pihajo.

5. Zamenjajte svečke in kable

Ker avtomobili postajajo vedno bolj zapleteni, so vozniki razumljivo manj nagnjeni k lastnemu servisiranju za vzdrževanje avtomobila. Vendar je menjava vžigalnih svečk in visokonapetostnih kablov še eno preprosto delo, ki ga lahko opravite sami, da optimizirate delovanje svojega motorja.

Upoštevajte, da se morate vedno predhodno prebrati navodila za uporabo vozila in se držati pravega vrstnega reda. Pri pregledu svečk preverite, ali ima svetlo rjavo elektrodo in izolator, da je brez znakov taljenja in brez znakov obrabe ali usedlin. Vžigalna svečka v slabem stanju bodisi kaže na obrabo skozi čas in jo je treba zamenjati ali pa namiguje na stanje vašega motorja.

Če je čep razmeroma nov in je razvil precejšnjo vrzel med elektrodo in izolatorjem, bi to lahko bil znak, da motor ne deluje dobro. V tem primeru se posvetujte z mehanikom. Če imajo kabli razpoke in so vidni znaki obrabe, jih je treba zamenjati, za kar je priporočljiv obisk mehanične delavnice. To pa ne velja za dizelske avtomobile, saj ne uporabljajo svečk.

6. Vzdrževanje avtomobila vključuje tudi redno dolivanje tekočin

Tekočine so življenjska kri avtomobila in če jih ne napolnite, ima lahko to posledice. Za pravilno vzdrževanje avtomobila enkrat na štirinajst dni preverite motorno olje tako, da odprete pokrov motorja (z avtom na ravni podlagi) in odstranite merilno palico. Obrišite jo s krpo in nato potopite nazaj. Ko jo povlečete ven, mora biti raven olja med najnižjo in najvišjo oznako – in svetlo rumenkasto rjave barve, če ima avto bencinski motor.

Temno, umazano olje je treba zamenjati. Ker se v olju pri dizelskem motorju nabirajo saje kot del običajnega procesa zgorevanja, je olje temne barve.

Druga območja, ki jih je treba preverjati vsakih štirinajst dni za pravilno vzdrževanje avtomobila, vključujejo rezervoar za hladilno tekočino, ki ga morate dopolnjevati s 50 % destilirano vodo in 50 % antifriza.

Tretja stvar, ki jo morate redno kontrolirati je posoda za pranje vetrobranskega stekla.

Za vzdrževanje avtomobila je potrebno redno pregledovanje pnevmatik.
Za vzdrževanje avtomobila je potrebno redno pregledovanje pnevmatik.
Vir slike: Andrea Piacquadio, Pexels

7. Preverite pnevmatike

Pnevmatike so verjetno najpomembnejši del avtomobila in brez pretiravanja lahko rečemo, da vam lahko z rednim pregledovanjem (približno enkrat na teden) rešijo življenje. Premalo napihnjene pnevmatike bodo povečale tudi porabo goriva, zato jih imejte polne na priporočenih tlakih, navedenih v priročniku avtomobila oziroma navedenih na pnevmatiki.

Za vzdrževanje avtomobila se prav tako izogibajte hrambi težkih predmetov v avtomobilu, kadar tega ne potrebujete. In ne pozabite odstraniti strešnih prtljažnikov in nosilcev, ko jih ne potrebujete več, saj bodo le-ti znatno povečali upor avtomobila in povečali porabo goriva

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice