Naprej na vsebino

Prejeli smo: Gibanje Povežimo Slovenijo (PoS) daje pobudo za podelitev odlikovanja Republike Slovenije dr. Francu Pohlevnu

Gibanje Povežimo Slovenija je dalo pobudo predsedniku države Borutu Pahorju, da pobudniku in idejnemu vodji vsakoletne razstave Čar lesa dr. Francu Pohlevnu, velikemu promotorju lesa in lesnih izdelkov, podeli odlikovanje. Pobudo predsedniku države v nadaljevanju v celoti objavljamo.

Spoštovani!

Gibanje Povežimo Slovenijo je danes dalo pobudo predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, da dr. Franca Pohlevna, zasluženega profesorja (sicer upokojenega) iz Biotehnične fakultete, podeli državno odlikovanje Republike Slovenije za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena za blaginjo Slovenije.

Te dni (od 8. do 11. junija 2021) poteka že 13. razstava Čar lesa v Cankarjevem domu. Namen razstave je ozaveščanje o trajnostnem pomenu lesa in uporabe lesnih izdelkov v Sloveniji. Že leta 2005 je ustanovil neformalno strokovno združenje Svet za les, kot prispevek za znižanje emisij toplogrednih plinov in s tem prispevek Slovenije k normalizaciji podnebja. Izdelki iz lesa največ prispevajo k znižanju emisije (vplivajo kot ponor) ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, kar je bistveno za obvladovanje podnebnih sprememb in varovanje okolja. Zato postaja les kot biomaterial v ospredju ekonomske politike EU, ki bo v naslednjih letih ciljno vzpodbujala »zeleno« lokalno gospodarstvo, kar bo še zlasti poudarjeno v času predsedovanja Slovenije EU.

Leta 1976 je dobil študentsko Prešernovo nagrado za diplomsko delo, 1989 skupinsko nagrado Kidričevega sklada, 1997 svečano listino ljubljanske univerze za mlade univerzitetne sodelavce, 2009 mu je matična fakulteta podelila Jesenkovo nagrado za življenjsko delo, ob upokojitvi je bil 2017 izvoljen za zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani in 2021 tudi za izrednega člana Razvojno-poslovnega razreda Inženirske akademije Slovenije.

Dr. Franci Pohleven je primer odlične prakse kako povezati znanost s vsakdanjim življenjem, ki je preko ozaveščanja približal les, naš največji kapital, v življenje in delo posameznika. Les je znal preko predavanj in delavnic približati predšolski in šolski mladini ter ostalim.

Poleg mednarodno priznanega znanstvenega dela, je svoje življenje posvečal promociji rabe lesa in končnih izdelkov, kot dodane vrednosti. V gibanju Povežimo Slovenijo menimo, da si ob njegovi letošnji 70 letnici tako priznanje nedvomno zelo zasluži.

Lep pozdrav,

Dr. Nada Pavšer

Koordinatorka Gibanja Povežimo Slovenijo

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Marija Jeza
Marija Jeza
6 days ago

Čestitamo tudi vaščani Struga z njegovega rojstnega kraja 🌲

Prijava na e-novice