Skip to content

Franc Bogovič: Proslavimo 30-obletnico samostojne Slovenije povezani in enotnejši

Ob 30. obletnici naše lepe države Slovenije se mi spomini vračajo v maj 1988, ko smo v Unionski dvorani ustanovili Slovensko kmečko zvezo – SKZ, današnjo Slovensko ljudsko stranko, ter v maj 1989, ko je naš velik pesnik Tone Pavček prebral Majniško deklaracijo. Tedaj volje slovenskega naroda za ustanovitev samostojne in suverene slovenske države ni mogel ustaviti nihče več. Postali smo državotvoren narod in po stoletjih prizadevanj doživeli sanje slovenskih domoljubov, pesnikov, pisateljev.

V prvih 16. letih samostojne države smo postali del velike družine evropskih narodov, katerih demokratične vrednote so združene v Evropski uniji, v kateri tudi zagotavljamo našo duhovno in gmotno blaginjo, kot smo zapisali v Majniški deklaraciji. Našo varnost nam dodatno zagotavlja še članstvo v zvezi Nato.

Tegobe zadnje finančne, migrantske, pa tudi covid-19 krize so pokazale na težave znotraj EU, v svetu, kot tudi na naše lastne notranje delitve. Vse prevečkrat imam žal občutek, da je mnogo ljudi kljub veliko večji blaginji nezadovoljnih, nehvaležnih, včasih že kar sovražno nastrojenih med seboj. 

Športniki, znanstveniki, podjetniki, številni posamezniki na najrazličnejših področjih so nam zgradili ugled sposobnega naroda, ki živi v čudoviti deželi, v pravem raju pod Triglavom. To nam priznavajo mnogi, ki prihajajo k nam in se ne morejo načuditi lepotam zelene Slovenije, prijaznih ljudi, kakovostne hrane, enkratnih vin in kakovosti življenja pri nas.

Upam, da bo zgledom slovenskega naroda, uspešnim posameznikom, sledila tudi naša politična srenja, da bomo vsi skupaj najprej ponosno in veselo proslavili 30-letnico naše čudovite države, potem pa izkoristili priložnost in se izkazali pri predsedovanju Slovenije Svetu EU, ki nas čaka v drugi polovici leta. 

Najbrž sem zopet malce preveč optimističen in idealiziram, kako bomo enotneje kot narod proslavili naš jubilej, ampak ob tako pomembnem in lepem jubileju moramo biti optimistični in si zaželeti tisto, kar nam je 8. maja 1989 v Majniški deklaraciji prebral Tone Pavček. To si Slovenke in Slovenci zaslužimo.

Čestitke vsem bralkam in bralcem Slovenca in srečno Slovenija!

Franc Bogovič, poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu (SLS/EPP Group), podpredsednik SLS

Naročnik objave je: Poslanska skupina EPP Group v Evropskem parlamentu.

Naročnik objave je: Poslanska skupina EPP Group v Evropskem parlamentu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice