Skip to content

Okornova Zdravljica poklon 30-letnici slovenske državnosti

Ob 30-letnici slovenske državnosti in drugem predsedovanju Slovenije Svetu EU je pesem Zdravljica v režiji Mitje Okorna zaživela tudi v filmski upodobitvi.

Zdravljica je s svojim brezčasnim sporočilom navdihnila mednarodno uveljavljenega slovenskega režiserja Mitja Okorna, ki mu je bila zaupana priprava promocijskega filma slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Glasbeno izvedbo Zdravljice je priredil poljski skladatelj Lukasz Targosz, ki je z Okornom že večkrat sodeloval in je mednarodno priznani skladatelj predvsem na področju filmske glasbe. V videu Zdravljico izvaja slovenski a cappella zbor Perpetuum Jazzile.

Okoren je v filmu z izbranimi arhivskimi posnetki predstavil temeljno zamisel evropskega povezovanja – življenje v miru, ali kot je spesnil dr. France Prešeren: »ne vrag, le sosed bo mejak«.

Zdravljico sestavlja osem kitic, njena sedma kitica pa je besedilo slovenske himne. France Prešeren je s svojim izjemnim opusom slovensko poezijo postavil na literarni zemljevid Evrope in danes velja za enega največjih slovenskih pesnikov. Zdravljico je Evropska komisija leta 2020 nagradila z znakom evropske dediščine in jo tako uvrstila med najpomembnejše spomenike, ki pričajo o zgodovini evropske ideje in povezovanja.

Skupaj smo veliko dosegli, a nič ni samoumevno

Glavna prednostna naloga slovenskega predsedovanja je, da skupaj z vsemi državami članicami okrepimo odpornost evropske povezave proti krizam in pripravljenost na prihodnje izzive. Krize in izzivi, s katerimi se je EU spoprijela do danes, so predstavljeni tudi v Okornovem filmu: od povojne obnove, začetkov povezovanja najprej zahodne celine in nato vzhodne Evrope do finančne krize, množičnih migracij, brexita in pandemije.

Vztrajanje pri sodelovanju kljub omenjenim težkim obdobjem potrjuje veličastnost in širino evropske ideje, ki pomembno vpliva na vsakdanje življenje prebivalcev Evropske unije in širše. Sporočilo filma je, da smo kot narod veliko dosegli, a nič ni samoumevno. Tudi v prihodnje si moramo dejavno prizadevati za ohranjanje temeljnih vrednot in vztrajati pri mirnem reševanju prihodnjih izzivov.

Povzeto po Zdravljica navdih za filmski poklon 30-letnici slovenske državnosti in prevzemu predsedovanja Svetu EU.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice