Skip to content

Minister Tonin predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Sveta EU na področju obrambne

Prednostne naloge Sveta EU na področju obrambne bodo zbliževanje z Natom, Zahodnim Balkanom in energetska učinkovitost.

Včeraj je minister za obrambo Matej Tonin uradno predstavil prednostne naloge predsedovanja Svetu EU na področju obrambe na spletnem dogodku, ki ga je organiziralo slovensko predsedstvo in Egmont, kraljevi inštitut za mednarodne odnose v Bruslju.

Preberite tudi:

Slovenski program predsedovanja Svetu Evropske unije

Kibernetska varnost kot ena glavnih prioritet v času predsedovanja Svetu EU

Dogodek z naslovom »Prihodnost Evropske unije in prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU: partnerstvo med EU in Natom, Zahodni Balkan ter energetska učinkovitost v obrambnem sektorju« je vodil prof. dr. Sven Biscop, ki deluje na omenjenem inštitutu.

Minister Tonin je povedal, da si bo predsedstvo prizadevalo za splošno izboljšanje zmožnosti Evropske unije za ustrezno in hitro posredovanje v krizah, ki imajo neposreden vpliv na njeno varnost in raznovrstne interese.

Ob ponovitvi slogana »Skupaj. Odporna. Evropa.« je poudaril, da so glavne tri prioritete slovenskega predsedovanja predvsem izboljšanje odnosov med EU in Natom, razvoj odnosov z državami Zahodnega Balkana ter energetska učinkovitost.

Namen strateškega kompasa bo povezati strateško raven z operativnim nivojem doseganja ambicij. Drugi objektivi bodo skupno delovanje na področjih razvoja zmogljivosti, kriznega upravljanja, vojaške mobilnosti, hibridnih groženj, kibernetske varnosti ter krepitev partnerstev.

Upoštevajoč pandemijo covida-19 je izrazil pomen vojaške pomoči civilnim organom in namen izboljšanja civilne pripravljenosti ter civilno-vojaškega sodelovanja v krizah.

Krepljenje odnosov z Natom

Slovensko predsedstvo se bo posvetilo krepitvi sodelovanja med EU in Natom, posebej na področju zoperstavljanja hibridnim grožnjam, kibernetske varnosti, vojaške mobilnosti in interoperabilnosti. Ob tem bo stike med obema organizacijama skušalo institucionalizirati.

Minister je izpostavil skupna načela in vrednote Združenih držav in EU, ki so ključnega pomena za plodovito sodelovanje in uresničevanje njunih interesov.

Vir slike: Facebook ministra Tonina

Zbližanje EU in Zahodnega Balkana

Na področju Skupne varnostne in obrambne politike (SVOP) bo tekom slovenskega predsedovanja Svetu EU poseben fokus na državah Zahodnega Balkana, na njihovo evropsko prihodnost, gospodarsko okrevanje in verodostojno nadaljevanje širitvenega procesa EU.

Unija se bo zavzemala za ohranitev prisotnosti SVOP na Zahodnem Balkanu in jim nudila podporo pri razvoju njihovih zmogljivosti za sodelovanje v SVOP v obliki vključevanj v razne misije in operacije.

Energetska učinkovitost

Slovensko predsedstvo bo prednostno obravnavalo tudi energetsko učinkovitost obrambnega sistema in pripravilo nabor aktivnosti znotraj obrambnega sistema, ki se ukvarjajo s problematiko energetske učinkovitosti na ravni EU. Minister je izpostavil tudi namero zmanjšanja ogljičnega odtisa.

Ministru Toninu je bilo zastavljenih nekaj vprašanj v zvezi z njegovim odnosom do določenih regij, kot so Kitajska, Rusija in Sahel. Izrazil je željo po enotnosti odnosa članic EU do omenjenih regij. Omenil je tudi imigrantsko problematiko v zvezi s Sahelom ter željo po učinkovitejšem posredovanju Svetu EU v regiji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice