Naprej na vsebino

Visoke temperature so izredno nevarne za vaše živali

Vročinski val je stresen tako za ljudi kot za živali, toda živali vročino prenašajo še veliko slabše. Kako poskrbeti zanje in kako preprečiti najhujše posledice, ki jih lahko utrpijo?

Preberite tudi:

Pravilno ravnanje ob nevihtah in neurjih

Pozor, vročina! Vaši kosmati prijatelji so še posebej ogroženi

Najosnovnejša pogoja: senca in voda

Živali vročino prenašajo slabše kot ljudje, tako zaradi njihovih fizičnih lastnosti kot zaradi tega, ker ne razumejo vpliva vročine na njihovo telo. Zato poleti ni dovolj, da živalim nalijete hladno vodo in jim omogočite dostop do sence, temveč jih morate tudi dosledno nadzorovati, da bodo resnične pile dovolj tekočine in neprestano počivale v senci.

Pse peljite na sprehod zgodaj zjutraj in šele po sončnem zahodu.
Pse peljite na sprehod zgodaj zjutraj in šele po sončnem zahodu.
Vir slike: deloindom.delo.si

Dobro je, če domačim živalim celo preprečite, da bi v najbolj vročih urah dneva zahajale na sonce, saj živali velikokrat »pozabijo« na vročino in se v nekaterih primerih na njej zadržijo nevarno dolgo. Na primer mačke se zelo rade sončijo, a to lahko povzroči dehidracijo, opekline in celo kožnega raka. Zato je pomembno, da imate pregled nad tem, koliko časa preživijo na soncu.

V primeru, da vas dlje časa ni doma, je najbolje, da ostanejo okna zagrnjena, ljubljenčki pa v prijetno ohlajenem prostoru.

Pse sprehajate le zjutraj in zvečer

Živali v vročini ne smete spodbujati k povečani fizični aktivnosti, temveč jih skušajte umiriti, da se ne pregrejejo. Psom torej ne delate usluge, če jih sprehajate ali se z njimi igrate v najbolj vročih urah dneva, saj lahko doživijo toplotni udar, ki je v mnogih primerih smrtonosen.

Priporočljivo je, da pse peljete na sprehod zgodaj zjutraj in zvečer šele po sončnem zahodu. Najbolje jih je sprehajati v naravi oz. na travnatih površinah, saj se pasje blazinice lahko hudo poškodujejo pri hoji po žgočem asfaltu.

Nekatere pasme psov so še posebej nagnjene k pregretju. Bodite posebej pozorni, če ima vaš pes težave z dihanjem, dolgo (in temnejšo) dlako, če je starejši ali če ima druge zdravstvene težave.

Pazite, da se vaš muc ne bo predolgo sončil.
Pazite, da se vaš muc ne bo predolgo sončil.
Vir slike: fineartamerica.com

Posebna previdnost pri prevozu

Če to ni nujno, manjših živali ne vozite v avtomobilu, saj se ozračje v prevoznih sredstvih poleti lahko peklensko segreje, to pa je bilo usodno že za marsikaterega hišnega ljubljenčka. S seboj zmeraj vzamete hladno vodo.

Tudi pri prevozu večjih živali je potrebna posebna pazljivost. Pri prevozu rejnih živali je najvišja dovoljena temperatura znotraj vozila 35 stopinj Celzija, a vsaka temperatura, ki je višja od tridesetih stopinj Celzija, je za živali že hudo mučna.

Priporočljivo je, da vse živali prevažate ponoči, zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Najpomembneje je, da živali nikoli ne puščate v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za kratek čas, saj se temperature v avtomobilu dvigajo izjemno hitro. Odprta okna pri tem ne pomagajo.

Živali naj so v zaprtem prostoru

Čeprav ste morda navajeni imeti psa na dvorišču, poleti to ni varno. Vsaj v najbolj vročih dnevnih urah je nujno, da psa spustite v ohlajene prostore domovanja. Temperature v naravni senci so namreč previsoke za živali. Tudi mačk in večjih živali ni pametno spuščati na prosto pred poznim popoldnevom. Primerna temperatura v hlevih naj bi bila okrog 20 stopinj Celzija.

Kako prepoznati toplotni udar?

Pogosti znaki, ki kažejo na nevarno povišano telesno temperaturo, so povišan srčni utrip, sopihanje, slinjenje, nekoordinirano gibanje, napad, driska, bruhanje, omotičnost, obarvanje jezika ali dlesni in drugi.

Če jih opazite, morate takoj odreagirati.

Tudi rejne živali potrebujejo hladen prostor in svežo vodo.
Tudi rejne živali potrebujejo hladen prostor in svežo vodo.
Vir slike: theconversation.com

Kako pomagati živali, ki se je pregrela?

Žival, ki se je pregrela, nujno potrebuje vašo pomoč, saj se živali ne ohladijo tako hitro in preprosto kot ljudje. Pregreto žival je treba umakniti v hladnejši prostor, nato pa poskrbeti, da nadoknadi izgubljeno tekočino ter jo po potrebi ogrniti v mokro brisačo, ki naj ni pretirano mrzla, saj bi to lahko povzročilo dodatne zaplete.

Potrebna je tudi veterinarska pomoč, zato ne oklevajte s klicem na pomoč.

Žival morate podrobno opazovati še 3-5 dni po vročinskem udaru, ko se lahko pojavijo opazne posledice v njihovem duševnem stanju, bruhanje, driska, oteženo dihanje, zmanjšano uriniranje in drugi znaki.

Če jih opazite, je posvet z zdravnikom za živali nujen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice