Naprej na vsebino

Moda pred 30 leti

Moda in oblačenje sta del kulture. Z oblačili, ki jih nosimo, izražamo razpoloženje, pripadnost družbenim skupinam, hkrati pa je moda tudi odraz časa. Ko gledate stare fotografije, se verjetno veliko krat od srca nasmejite.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Glasba pred 30 leti: od ciganske krvi s svobodnim soncem vse do Kalifornije

Poleg tega, da je bilo kar naenkrat moč kupiti marsikaj iz tujine, pa tudi slovenska tekstilna industrija je v tistem času še uspešno delovala, je bil skoraj da pri vsaki hiši šivalni stroj. To je še vedno spadalo k imidžu moderne gospodinje.

Šivilje so ideje dobivale iz Naše žene, Mode za močnejše, skoraj da v vsaki hiši s šivalnim strojem pa se je našla tudi kakšna Burda, h kateri so bili priloženi kroji.

Strešice, čim višje tem boljše, palmice na vrhu glave, visoko natupirane frizure in frufru na tisoč in en način.
Strešice, čim višje tem boljše, palmice na vrhu glave, visoko natupirane frizure in frufru na tisoč in en način.

Palmice, strešice in gobice

Nekatere frizure, ki so se iz osemdesetih prenesle v devetdeseta, so nepozabne. Strešice, čim višje tem boljše, palmice na vrhu glave, visoko natupirane frizure in frufru na tisoč in en način.

Pri fantih so bile najbolj popularne gobice, ki so jih pogosto kombinirali z daljšim mišjim repkom po vratu. Na gobico so bili pogosto postriženi tudi otroci. Ta frizura je bila moja nočna mora – še posebno tista »domače izdelave« – gobica »na pisker«.

Jeans na tisoč in en način

V 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja je bilo popularno iti po kavbojke v Trst, na Ponte Rosso. Z avtobusom in tisoč idejami, kako prelisičiti carinike. Tudi če je to pomenilo obleči pet parov kavbojk naenkrat, ko je bilo zunaj 35 stopinj, na avtobusu pa vsaj še deset več. Ne glede na iznajdljivost kupcev, ki so poleg kavbojk iz Trsta tovorili tudi kavo, pralni prašek in čokolado, so zaslužki od trgovinske prodaje v tistem času presegali poslovanje tržaškega pristanišča.

Cindy Crawford v reklami za Pepsi 1991. Vir slike: Splet.
Cindy Crawford v reklami za Pepsi 1991.
Vir slike: Splet.

V devetdesetih smo lahko kavbojke kupovali tudi v Sloveniji. Če so bile strgane, so bile še bolj moderne. Spomnim se, da sem poskušala ene nove kavbojke »predelati« v »zdrajsane« in strgane. Meni se je zdelo super, mama pa je bila vse prej kot navdušena …

Kavbojke, ki so se nosile takrat, so bile precej širše od današnjih pa tudi pas je bil višji. Poleg kavbojk pa so bile v modi tudi jeans jakne, krila in srajce. Levis 509 je bil legendarni model, ki je navdihoval tudi glasbo. Daniel Popović je na Jugoviziji leta 1991 zmagal s komadom »Ma daj obuci levisice« (Daj, obleci kavbojke) – ironično – oblečen v usnje od glave do pet.

 Daleč najboljša stvar devetdesetih let, na popularnost katere je v veliki meri vplivala glasbena scena, so bile »Allstarke«.
Daleč najboljša stvar devetdesetih let, na popularnost katere je v veliki meri vplivala glasbena scena, so bile »Allstarke«.

Legendarne superge Converse All Star – za Nirvano in tiste, ki so si jih lahko privoščili

Na vsakodnevni stil oblačenja so vplivale tudi glasbene skupine in junaki popularne kulture, ki smo jo lahko spremljali na televizijskih ekranih. Daleč najboljša stvar devetdesetih let, na popularnost katere je v veliki meri vplivala glasbena scena, so bile »Allstarke«. Na voljo je bila tudi cenejša platnena obutev, med drugim espadrile, ki smo jim rekli preprosto: »patike«.

Prav tako so se v tem času pojavili bulerji, ki so se nosili tako pozimi kot poleti. Pozimi najraje v kombinaciji z zelo iskanimi bundami, ki smo jim rekli »montovke« in so bile tako napolnjene, da so šle pol metra pred teboj.

Kariraste srajce, razvlečene jopice in šuškavci

Moda  90-ih in legendarne trenerke.
Moda 90-ih in legendarne trenerke.

Popularne so bile tudi kariraste srajce, še posebej v kombinaciji s kavbojkami, teniskami in razvlečeno pleteno jopico. Oblačila so bila sicer na splošno večja in širša kot danes. Kot da bi bila za kako številko prevelika. Tudi kostimi in moške obleke so bili narejene na tak način.

Najverjetneje se spomnite tudi tistih hecnih na pol plastičnih trenirk fluorescentnih barv, ki smo jim vsaj pri nas rekli »šuškavec«, zaradi zvokov, ki so jih oblačila spuščala ob premikanju. Če drugega ne, so bili otroci oblečeni v te trenirke, res dobro vidni v prometu.

Supermodeli in Krokodilčki

Devetdeseta so bila leta supermodelov. Občudovali smo Cindy Crawford, Naomi Campbell, Lindo Evangelisto, Christy Turlington in Claudio Schiffer. Med slovenskimi manekenkami sta blesteli Bernarda Marovt in Nina Gazibara.

Manekenstvo je v devetdesetih postalo dobro plačan posel in mnoge najstnice so sanjale o opravljanju tega poklica. Tudi Čuki so prav v tem času prepevali pesem o tem, kako je modna pista prava stvar: Krokodilčke.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice