Naprej na vsebino

Tudi na dopustu morate poskrbeti za svojo kibernetsko varnost

Ob besedi kibernetika večina pomisli na kakšen znanstveno- fantastičen film, redko pa, da v ta kontekst spada tudi osebni telefon, računalnik, pametna uram nekateri avtomobili … V času epidemije je kar dostikrat naneslo na pogovore o čipih in osebnih podatkih, kar naj bi predstavljalo veliko težavo in grob poseg v našo zasebnost. Resnica pa je žal ta, da od trenutka, ko ste vklopili svoj pameten telefon, novejši model TV, računalnika nimate več zasebnosti.

Konec koncev je tudi bančništvo postlano spletno, na kartice in v trenutku, ko se prijavite na splet so možnosti neskončne. A vendar še to ne pomeni, da bo vsako vaše udejstvovanje na spletu se končalo s kibernetičnim napadom, oz. vam bo nekdo sledil. Situacija je podobna kot pri vožnji z avtomobilom. Z vsako vožnjo tvegate, da boste imeli prometno, a to še ne pomeni, da se zaradi tega ne boste vozili.

Preberite tudi:

Kibernetska varnost kot ena glavnih prioritet v času predsedovanja Svetu EU

Tako kot pri vožnji z upoštevanjem prometnih predpisov zmanjšate možnost za katastrofo, tako lahko z nekaj triki in previdnostjo zmanjšate možnost, da bi kdo dejansko res vdrl v vašo zasebnost.

123456, password, princess, login in 111111111 so še vedno najpogostejša gesla.
123456, password, princess, login in 111111111 so še vedno najpogostejša gesla.
Vir slike: Pixabay

Kako nevarno je v resnici?

V času v katerem živimo je digitalizacija nujno zlo. Nenazadnje smo dobili tudi ministra za digitalizacijo. A kot že omenjeno smo na vsakem koraku, v trenutku, ko se s katerokoli napravo prijavimo na splet, pa naj gre zgolj za pametno uro, izpostavljeni tveganju. Ne samo na potovanju, kjer mrzlično iščemo brezplačen wi-fi, ali ko se priklopimo na mobilne podatke, ampak povsod.

Kibernetska varnost je dejansko iz dneva v dan večja težava vseh nas. Ne glede na to, koliko denarja porabite za kibernetsko varnost, kibernetski kriminalci še vedno z lahkoto dostopajo do vseh sistemov in podatkov. Zdi se, da se z razvojem digitalizacije, razvijajo tudi t. i. hekarji.

Po drugi strani, pa je velik delež krivde na uporabnikih. Preprosta gesla in neustrezni zaščitni ukrepi so še vedno v ospredju. 123456, password, princess, login in 111111111 so še vedno najpogostejša gesla. Kljub temu, da skoraj vsak ponudnik zahteva vsaj eno številko, eno veliko začetnico in en znak.

Varnostna tveganja so se zaradi epidemije in dejstva, da se je skoraj vse selilo na splet, precej povečala. Dodatno »nevarnost« predstavlja tudi neizkušenost in naivnost ljudi ter kompatibilnost različnih naprav, kar sicer olajša marsikatero delo, hkrati pa odpira možnosti za številne zlorabe.

Zadnje raziskave so celo pokazale, da so se spletne grožnje povečale za 400-krat.  Že sam Google dnevno blokira več koz 18 milijonov sporočil z zlonamerno programsko opremo ali pa s »prilogo za ribarjenje«.

Kako se zaščititi, da boste varnejši?

Izhodišče za vašo varnost je vsekakor znanje in zavedanje, da morate biti pazljivi.

Po mnenju strokovnjakov za kibernetsko varnost je približno 20 % popotnikov izpostavljenih in so potencialne žrtve, zato je nujno, da pred odhodom na počitnice najprej preverite, kakšni so pogoji in stroški uporabe mobilnih podatkov. Če boste pa uporabljali povezavo, ki vam je ponujena ob nastanitvi, pa premislite, ali resnično potrebujete vso elektroniko, ki jo imate namen vzeti s sabo.

Ste vedeli, da je v povprečju na dan ukradenih kar 1.222 telefonov. Predstavljate si, da vam elektronsko napravo fizično odtujijo – do česa vse bodo imeli dostop? Če vam vdrejo v napravo – kaj vse bodo izvedeli o vas? Torej resnično potrebujete vse?

Le vi se lahko zaščitite pred kibernetskim napadom.
Le vi se lahko zaščitite pred kibernetskim napadom.
Vir slike: Owasp

Prav tako je smiselno, da premislite, kdaj in kako pogosto boste objavljali slike z dopusta. Mogoče vam ne bodo vdrli v elektronsko napravo, lahko pa koga zamika preveriti, kaj vam lahko odtuji iz stanovanja, hiše. Zavedati se morate, da nekateri tati, roparji prežijo tudi na spletu in samo čakajo, kdaj bodo ljudje odšli na počitnice.

Čeravno ste prepričani, da ste svobodni, pa se je svoboda izgubila takrat, ko telefon ni več potreboval žice. Če že menite, da morate objavljati slike, da morate imeti na dopustu vso mogočo elektroniko, pazite vsaj:

  • uporabljate le wi-fi, ki je varen in ni splošno uporaben,
  • če je le mogoče imejte elektronsko napravo vedno na očeh, ali v hotelskem sefu,
  • če je le mogoče, ne shranjujte gesel in izbirajte varna gesla,
  • uporabljate varne aplikacije in le tiste, ki so zares nujne,
  • če je mogoče imejte izklopljeno »lokacijo« na napravah in
  • predvsem zaupajte le samemu sebi.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice