Naprej na vsebino

Dopoldan učbeniki, popoldan kosilo, zvečer pa spanje na bon?

Novi turistični boni BON21 so stopili v veljavo 7. julija 2021 in polnoletnim osebam prinesli 100 evrov, mladoletnim pa polovico manj. Logika te razlike v vrednosti je sicer nejasna, glede na to, da načeloma velja, da se za otroke od 12 leta naprej plačuje polna cena, ampak podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Tako vsaj pravi star pregovor. Skupna vrednost letošnjih bonov je nekaj več kot 192 milijonov evrov.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Vladni turističen bon lahko zamenjate za bon za nakupe v trgovinah?

Možnosti za unovčenje letošnjih bonov je veliko več kot lansko leto. Unovčite jih lahko v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, zabaviščnih parkov, sejmov, smučarskih centrov, kinematografov …

Kako lahko unovčite BON21?

Unovčevanje letošnjih bonov poteka na enak način kot pri lanskih. Ob naročilu storitve izpolnite obrazec in ponudniku pokažete osebni dokument. V kolikor koristite prenesene bone, potrebujete še Izjavo upravičenca o prenosu bona (Priloga 3 – BON 21), ki jo morate že izpolnjeno prinesti s seboj.

Turistične bone je skladno z uredbo dovoljeno prenesti na sorodnike v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), prav tako je prenosljiv med zakonci in zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi (zveza dveh istospolnih partnerjev) ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

A pozor! Prenesen bon je možno prenesti zgolj enkrat in mora biti uporabljen v celoti. V kolikor torej koristite manjše zneske, počnite to s svojim bonom, prenesene pa rezervirajte za večje zneske. Prav tako ni več moč na drugo osebo prenesti bona, ki je bil že delno izkoriščen.

Ponudnik lahko preveri ali še imate kritje

Ker smo iznajdljiv narod, se je zagotovo komu porajala misel, da bi dopoldne z istim bonom kupil učbenike, popoldne pojedel kosilo, zvečer pa prespal v hotelu – v upanju, da preden ponudniki ugotovijo, da bon nima več kritja, se dan obrne, potem pa bo že nekako. A to ne deluje.

»V sistem za unovčevanje bonov so namreč vnesene različne varovalke za preprečevanje morebitnih zlorab. Ena izmed varovalk je tudi rezervacija bona, ki jo v portalu za unovčevanje bonov vključi ponudnik. Na ta način prepreči, da bi rezervirana sredstva bona lahko unovčil kateri drugi ponudnik,« so nam pojasnili na Finančni upravi RS. Ponudnik lahko prav tako preveri stanje oziroma višino bona potrošnika tako, da v portal v eDavkih za unovčevanje bonov vnese EMŠO ter ime in priimek upravičenca do bona.

Stanje svojih bonov lahko preverite tudi sami in sicer na dva načina. V zaprtem delu portala eDavki, v katerega lahko dostopate s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom, ali preko mobilne aplikacije eDavki, ki jo najdete na Google Play ali App Store; omogočen je dostop le z uporabniškim imenom in geslom.  

Preden naročite večerjo, se pozanimajte, ali gostinec sprejema bone

Pred koriščenjem bonov kjerkoli je smiselno preveriti, ali izbrani ponudnik storitve bone sploh sprejema. Ponudniki namreč niso dolžni sprejemati bonov. Preden si naročite obrok, se je zato dobro pozanimati, ali gostilna ali restavracija, v kateri ste nameravali koristiti bon, le-te sprejema. Prav tako najverjetneje z bonom ne boste mogli plačati le kave ali kepice sladoleda, saj imajo ponudniki pravico določiti najnižji možni znesek za koriščenje bona.

Lastniki restavracij imajo glede bonov vsak svojo politiko. Nekateri z veseljem sprejemajo bone ne glede na višino koriščenja, več je tistih, ki so omejili najnižji znesek na vsaj 20, če ne že 50 evrov, spet tretji so se odločili, da se z dodatno birokracijo in papirji, ki pridejo skupaj z boni, sploh ne bodo ukvarjali.

Da se izognete zagati glede plačilo, v kolikor gostinec ne sprejema bonov, vi pa imate ravno takrat prazno denarnico, je dobro vnaprej preveriti, ali v restavraciji BON21 sploh sprejmejo in pod kakšnimi pogoji. Vir slike: Pixabay.
Da se izognete zagati glede plačila, v kolikor gostinec ne sprejema bonov, vi pa imate ravno takrat prazno denarnico, je dobro vnaprej preveriti, ali v restavraciji BON21 sploh sprejmejo in pod kakšnimi pogoji.
Vir slike: Pixabay.

Učbeniki in knjige ja, svinčniki in radirke ne

Nove bone je mogoče unovčiti tudi za nakup učbenikov in delovnih zvezkov (pri ponudnikih z registrirano dejavnostjo SKD »Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s knjigami«). Ni pa z njimi možno kupiti ostalih potrebščin (zvezkov, svinčnikov, radirk, peresnic, pripomočkov za likovni pouk itd.).

Tudi knjigarne so se načeloma odločile, da uvedejo minimalni znesek za nakup. Prav tako jih večina bone sprejema le v poslovalnicah, ne pa tudi preko spleta. Mladinska knjiga je za minimalni znesek določila nakup v vrednosti 50 evrov, prav tako tudi knjigarne Felix, v poslovalnicah DZS je minimalni znesek koriščenja bonov 20 evrov.

BON21 lahko pri določenih ponudnikih, kot je na primer Kopija nova, koristite tudi pri spletnem nakupu delovnih zvezkov in učbenikov, pri čemer se plačilo ne more kombinirati s plačilom s kartico, kar pomeni, da boste druge šolske potrebščine in poštnino morali poravnati z gotovino. V primeru kasnejše reklamacije ali menjave pa je v primeru plačila z boni možna samo menjava blago za blago.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice