Naprej na vsebino

Vladni turističen bon lahko zamenjate za bon za nakupe v trgovinah?

Vladni turistični boni marsikomu pridejo prav in si na ta način lahko privošči dan ali dva ob morju, v toplicah, kar si brez njih ne bi mogel privoščiti. Za marsikoga pa pomenijo le list papirja, kodo v aplikaciji in je vsaka ideja o tem, kako delček zneska dobiti na drugačen način dobrodošla.

Nekateri so v tem videli poslovno priložnost in za to, da v določeni hotelski verigi unovčite svoj vladni bon, dobite nagrado v višini 80 evrov, če zavrtite še kolo sreče pa lahko dobite med 70 in 150 evri. Ali potem tam dejansko prespite pa je vaša odločitev.

Preberite tudi:

Tudi turistični bon pokojnega je možno koristiti

Vlada sprejela interventni zakon za pomoč turizmu

Ponekod so šli še dalje in na hitro »registrirali nočitve«, torej poskrbeli, da so pravno formalno ustrezali pogojem za sprejem bonov, nato pa se zmenili s prijatelji, znanci, sorodniki, da so pri njih »prespali« in unovčili bone. Dobljeni zaslužek so potem delili.

Iskanje pravne praznine, ki omogoča hiter zaslužek, je torej v zagonu. Idej in načinov kako do denarja od vladnih bonov pa je tudi kar nekaj. Napotke, povabila, obvestila najdete na premnogih forumih, ter socialnih omrežij. Le klik je dovolj.

Mamljiva ponudba, ki ima pa tudi svoj »ampak«.

Turistične bone je namreč mogoče unovčiti le pri ponudnikih nastanitvenih obratov, v nasprotnem primeru so za kršitve predvidene tudi globe, in sicer v razponu od 1200 do 40.000 evrov.
Turistične bone je namreč mogoče unovčiti le pri ponudnikih nastanitvenih obratov, v nasprotnem primeru so za kršitve predvidene tudi globe, in sicer v razponu od 1200 do 40.000 evrov.
Vir slike: Pixabay

Globe so od 200 do 40.000 evrov

Tudi Tržni inšpektorat Republike Slovenije je očitno opazil, da so se v zadnjih tednih po različnih spletnih platformah začeli pojavljati oglasi fizičnih oseb, ki ponujajo odkup in prepis turističnih bonov v zameno za izplačilo določenega zneska.

Ker gre seveda za prekršek inšpektorat potrošnike in ponudnike nastanitvenih obratov opozarja, da je takšen način delovanja neskladen z veljavno zakonodajo.

Turistične bone je namreč mogoče unovčiti le pri ponudnikih nastanitvenih obratov, ki izpolnjujejo zakonsko določene pogoje in pod pogojem, da je bila storitev, ki je bila plačana s turističnim bonom, dejansko opravljena. V nasprotnem primeru so za kršitve predvidene tudi globe, in sicer v razponu od 1200 do 40.000 evrov.

Opozarjajo pa tudi, da je turistični bon sicer prenosljiv, a le med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Če boste bon prenesli v nasprotju z zgoraj navedenim, vas lahko kaznujejo za prekršek z globo od 200 do 600 evrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice