Naprej na vsebino

Tudi turistični bon pokojnega je možno koristiti

Če je sprva kdo dvomil o učinkovitosti od države podeljenih turističnih bonov, številke in statistika pišejo drugo zgodbo. Od skupaj 2,047.261 upravičencev do turističnih bonov jih je do sedaj koristilo že 361.232 oseb.

Kar nekaj je bilo vprašanj v zvezi s turističnimi boni, na katere so pristojni kaj hitro podali odgovore. Tako zdaj vemo, da lahko bone koristimo izključno in samo pri ponudnikih, ki opravljajo dejavnosti po standardni klasifikaciji:

  • 55.100 – dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov,
  • 55.201 – počitniški domovi in letovišča,
  • 55.202 – turistične kmetije s sobami,
  • 55.203 – oddajanje zasebnih sob gostom,
  • 55.204 – planinski domovi in mladinska prenočišča,
  • 55.209 – druge nastanitve za krajši čas,
  • 55.300 – dejavnost avtokampov, taborov.
Če je upravičenec, torej umrli, pred smrtjo turistični bon prenesel na drugo osebo, ta lahko tak bon unovči.
Če je upravičenec, torej umrli, pred smrtjo turistični bon prenesel na drugo osebo, ta lahko tak bon unovči. Vir slike: Pixabay

Kaj se zgodi s turističnimi boni tistih, ki so v tem času umrli

Koriščenje turističnih bonov je tako več ali manj jasno. Malo je sicer bilo nerganja, zakaj so do turističnih bonov upravičeni le otroci, rojeni pred 13. marcem 2020, zadnje dni pa v ospredje prihaja vprašanje, kaj je s turističnimi boni tistih, ki so umrli v mesecih juliju in avgustu. Govorimo o okoli 3000 osebah.

Zakon sicer določa, da se turistični boni ne dedujejo, tako da pričakovanje, da jih boste lahko koristili po tem, ko bo stekel postopek za dedovanje, ne bo obrodilo sadov. Vendar ob tem obstaja en ampak. Če je upravičenec, torej umrli, pred smrtjo bon prenesel na drugo osebo, ta lahko tak bon unovči.

Glede na to, da je prenos bonov preprost in je potreben le podpis, se tu pojavi sivo polje za zlorabe.

Kako lahko turistični bon preneseš

V zakonu je določena prenosljivost turističnega bona med:

– sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki),

– zakonci, zunajzakonskimi partnerji,

– partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi (zveza dveh istospolnih partnerjev),

– otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Oseba, ki bo pridobitelj prenesenega bona, mora izpolnjevati pogoj stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji na dan 13. 3. 2020.

Turistični bon je preprosto prenosljiv.
Turistični bon je preprosto prenosljiv. Vir slike: Siol

Turistični bon je prenosljiv na podlagi podpisanega obrazca Izjava upravičenca o prenosu bona, ki jo podpiše upravičenec (prenosnik), pridobitelj pa jo mora ob koriščenju turističnega bona predložiti ponudniku storitve. Če svoj turistični bon prenaša mladoletna oseba ali polnoletna oseba pod skrbništvom, mora izjavo podpisati njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik.

Turistični bon je mogoče prenesti le enkrat (pridobitelj ga ne more prenesti naprej), in sicer v celotni vrednosti turističnega bona. Če je upravičenec do turističnega bona ta bon delno že koristil, turističnega bona v preostali vrednosti ni mogoče več prenesti. Preneseni turistični bon pa lahko pridobitelj unovči le naenkrat (v celoti ali v poljubnem nižjem znesku). V primeru, da ne porabi vseh sredstev s prenesenega bona, preostanek prenesenega bona zapade.

Smrt bližnjega je vsekakor udarec za svojce, a če je pokojni pred smrtjo prenesel bon na vas, ga LAHKO koristite, če želite. 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tine Čeligoj
Tine Čeligoj
2 years ago

Pod link izjava upravičenca o prenosu bona, ste dali napačen formular.

Prijava na e-novice