Naprej na vsebino

Nižja globa za težko nogo, višja za uporabo telefona in parkiranje na mestu za invalide

Od 11. avgusta veljajo nekatera nova pravila v cestnem prometu. Medtem, ko se je kazen za prekoračitev hitrosti, ki je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče, znižala, so se precej povišala kazni za uporabo telefona med vožnjo. Povišala se je tudi globa za parkiranje na mestu za invalide. Pri določenih pogojih pa bo končno tudi v Sloveniji omogočeno zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju.

Preberite tudi:

Nova pravila v cestnem prometu tudi za skiroje in avtomatizirana vozila

Višje kazni za uporabo telefona med vožnjo

Zakon uvaja strožjo obravnavo voznikov, ki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon ali druge naprave ali opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanje vozila. Globa po novem znaša 250 evrov, izreče pa se tudi tri kazenske točke.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo predstavlja vedno večjo nevarnost v prometu, saj gre redko le za klic. Pisanje sporočil, fotografiranje, celo snemanje videov lahko voznikovo pozornost »ugrabi« za dlje časa. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva na slabši reakcijski čas voznikov, ki se lahko podaljša tudi za polovico v primerjavi z vožnjo v normalnih pogojih.

Še nekaj sprememb, ki jih prinaša novela zakona. Globa za priključitev vozilu s prednostjo, vozilu za spremstvo ali vozilu v spremstvu ali prehitevanje le teh je 300 evrov. Vir slike: Twitter Jernej Vrtovec.
Globa za priključitev vozilu s prednostjo, vozilu za spremstvo ali vozilu v spremstvu ali prehitevanje le teh je 300 evrov.
Vir slike: Twitter Jernej Vrtovec.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je primerljiva z vožnjo z 0,8 promila alkohola v krvi. Vpliv uporabe telefona med vožnjo pri voznikih sicer zmanjšuje hitrost vožnje, nestabilno je tudi vzdrževanje varnostne razdalje, pomembno se podaljšujejo reakcijski časi, vozniki imajo več težav z vzdrževanjem smeri vožnje, imajo ožje vidno polje in posledično pogosteje spregledajo objekte in druge udeležence ter naredijo več napak, spregledajo lahko tudi prometno signalizacijo.

Višja kazen tudi za parkiranje na mestu za invalide

Ne glede na velikost parkirišča in število prostih parkirnih mestih, se še vedno najdejo taki, ki parkirajo na mesto za invalide. Mesto za invalide ni označeno kar tako. Tudi, če se komu zdi, da je poleg označenega mesta še dovolj drugih parkirnih mest, kjer lahko parkirajo tudi invalidi, temu ni tako. Parkirna mesta za invalide so širša z namenom in služijo temu, da se lahko invalid varno presede iz avtomobila na invalidski voziček. Poleg tega so nameščena ob prehodih, ki jih je mogoče prevoziti (brez stopnic in pragov).

Parkirna mesta za invalide so širša, da se lahko invalid iz avtomobila presede na invalidski voziček. Vir slike: Sobota.info.
Parkirna mesta za invalide so širša, da se lahko invalid iz avtomobila presede na invalidski voziček.
Vir slike: Sobota.info.

Globa za parkiranje na parkirnem mestu označenem za invalide po novem znaša 200 evrov (pred tem 80 evrov).

Kakšne so nove kazni za prehitro vožnjo?

Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-F) so predpisane nižje globe za prekoračitev dovoljene hitrosti v območju umirjenega prometa, območju za pešce, območju skupnega prometnega prostora, v naselju ter za prekoračitev dovoljene hitrosti na avtocesti ali hitri cesti.

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost v območju za pešce, v območju umirjenega prometa ali v območju skupnega prometnega prostora (najvišja dovoljena hitrost 10 km/h), se kaznuje:

 • z globo 40 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost do vključno 10 km/h;
 • z globo 130 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
 • z globo 500 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 20 do vključno 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 7 kazenskih točk;
 • z globo 1.200 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost v območju omejene hitrosti (najvišja dovoljena hitrost 30 km/h), se kaznuje:

 • z globo 40 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost do vključno 10 km/h;
 • z globo 130 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
 • z globo 500 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 20 do vključno 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 7 kazenskih točk;
 • z globo 1.200 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.
Prikaz razlike med prejšnjimi in novimi denarnimi kaznimi za prehitro vožnjo v naselju, kjer je omejitev 50 km/h. Vir slike: Twitter Jernej Vrtovec.
Prikaz razlike med prejšnjimi in novimi denarnimi kaznimi za prehitro vožnjo v naselju, kjer je omejitev 50 km/h.
Vir slike: Twitter Jernej Vrtovec.

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost na cesti v naselju (najvišja dovoljena hitrost 50 km/h), se kaznuje:

 • z globo 40 eurov, če prekorači hitrost do vključno 10 km/h;
 • z globo 120 eurov, če prekorači hitrost za več kot 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
 • z globo 250 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 20 do vključno 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
 • z globo 500 eurov če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 30 do 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 7 kazenskih točk;
 • z globo 750 eurov če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 40 do 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk;
 • z globo 1.200 eurov če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost na cesti zunaj naselja (najvišja dovoljena hitrost 90 km/h), se kaznuje:

 • z globo 40 eurov, če prekorači hitrost do vključno 10 km/h;
 • z globo 60 eurov, če prekorači hitrost za več kot 10 do vključno 20 km/h;
 • z globo 120 eurov, če prekorači hitrost za več kot 20 do vključno 30 km/h;
 • z globo 200 eurov, če prekorači hitrost za več kot 30 do vključno 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
 • z globo 400 eurov, če prekorači hitrost za več kot 40 do vključno 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
 • z globo 1.200 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom, ali prometnim znakom dovoljeno hitrost na avtocesti ali hitri cesti (najvišja dovoljena hitrost 130 km/h na avtocesti, 110 km/h na hitri cesti), ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje:

 • z globo 40 eurov, če prekorači hitrost do vključno 20 km/h;
 • z globo 60 eurov, če prekorači hitrost za več kot 20 do vključno 30km/h;
 • z globo 120 eurov, če prekorači hitrost za več kot 30 do vključno 40 km/h;
 • z globo 250 eurov, če prekorači hitrost za več kot 40 do vključno 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
 • z globo 400 eurov, če prekorači hitrost za več kot 50 do vključno 60 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
 • z globo 1.200 eurov, če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 60 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk.

Na zavijanje v desno pri rdeči bo treba še počakati

Čeprav je zakon že v veljavi, pri rdeči luči na semaforju še vedno ne smete zavijati desno. Vsaj do takrat ne, dokler ne bo nameščen poseben prometni znak, ki bo označeval, da je v tem določenem križišču to mogoče.

Na Direkciji RS za infrastrukturo, ki je odgovorna za izvedbo novih pravil, pojasnjujejo, da so upravljavec skoraj šest tisoč kilometrov glavnih in regionalnih cest v Sloveniji. Na prometnem omrežju glavnih in regionalnih cest je evidentiranih 380 semaforiziranih križišč. In vsako izmed teh križišč bo treba pred postavitvijo znaka za zavijanje desno še proučiti. V prvi fazi lahko takšne ureditve pričakujemo predvsem na občinskih cestah, v enopasovnih križiščih, kjer je gostota prometa razmeroma majhna.

Dovoljeno zavijanje v desno pri rdeči luči bo označeval prometni znak (puščica), ki bo nameščen na drogu semaforja ob semaforski glavi v višini rdečega svetlobnega dajalnika. Ne glede na znak, ki zavijanje v desno dovoljuje, pa se mora voznik pred zavijanjem prepričati, da je smer prosta in pozornost nameniti poleg motornih vozil tudi pešcem, kolesarjem in drugim udeležencem v prometu, da ne pride do trčenja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice