Skip to content

Vožnja v primeru toče: poznate norca, ki ustavlja pod nadvozom?

Vroče poletje še ni reklo zadnje besede. Poleg vročine in velikih toplotnih obremenitev pa v kompletu pridejo tudi močne nevihte s sunki vetra in vedno pogosteje tudi toča. Najbolje je, če se le da, da se v nevihti ne odpravljate na pot, a kdaj pa kdaj se kljub temu zgodi, da vas nevihta ujame na poti. Ne glede na številna opozorila se še vedno najdejo vozniki, ki jim je njihov jekleni konjiček bolj pomemben od lastne varnosti pa tudi od varnosti drugih udeležencev v prometu, zato ne bo odveč ponoviti nekaj osnovnih pravil za vožnjo v nevihti s točo.

Preberite tudi:

Ali veste, na kaj vse morate biti pozorni pri vožnji v dežju?

Pravilno ravnanje ob nevihtah in neurjih

Na avtocesti in hitri cesti se ne ustavljajte!

Prizori, ko je nekaj vozil parkiranih pod nadvozi ali v tunelih, po možnosti tako, da zasedejo vse tri vozne pasove, za njimi pa se nabere dolga kolona vozil, ki so na tak način prisiljeni, da namesto, da bi se odpeljali izpod nevihtnega oblaka, sedijo v avtomobilu, po katerem razbija toča, so še vedno pogosti. Neodgovorni vozniki s tem, da se ustavljajo, obračajo avtomobile ali izstopajo iz vozil, ogrožajo tako sebe kot vse druge udeležence v prometu. Pogosto zaradi tega pride tudi do naletov.  

Čeprav ste zagotovo to že večkrat slišali, ni odveč ponoviti: v neurju in toči je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno! Če se vam že zdi, da se morate ustaviti, se zapeljite do prvega počivališča in poiščite prost parkirni prostor. Ali pa se odpeljite do prvega izvoza in poskusite najti mesto, na katerem lahko varno ustavite.

V primeru slabe vidljivosti prižgite vse štiri smerne kazalce, vozite počasi in upoštevajte varnostno razdaljo. Vir slike: Splet.
V primeru slabe vidljivosti prižgite vse štiri smerne kazalce, vozite počasi in upoštevajte varnostno razdaljo.
Vir slike: Splet.

V primeru izredno slabe vidljivosti prižgite vse štiri smerne kazalce in vozite počasi – toliko hitro, kolikor vam dopušča vidljivost. Vozite previdno in vsaj v tem primeru, če že sicer ne, vzpostavite zadostno varnostno razdaljo.

Med vožnjo v nevihti ali toči ne odpirajte oken. Tudi, če uspete na varnem mestu ustaviti vozilo, ostanite v vozilu in počakajte, da toča preneha. Tudi v tem primeru ne odpirajte vrat ali oken. Čeprav je bobnenje toče po kovini naravnost grozljivo, ste v vozilu varnejši tako pred telesnimi poškodbami, ki bi jih lahko povzročila debelejša toča, kot tudi pred udarom strele.

Na kratko: 6 osnovnih pravil, ki jih je treba upoštevati, če vas na cesti ujame neurje ali toča

  • Ne ustavljajte vozila na cesti oz. avtocesti.
  • Prilagodite hitrost vožnje.
  • Upoštevajte varnostno razdaljo.
  • Bodite pozorni na prometno signalizacijo in upoštevajte prometne predpise.
  • Ne ustavljajte vozila pod nadvozi in v predorih.
  • Nadaljujte vožnjo do počivališča ali izvoza in tam poiščite zavetje.

Ustavljanje in parkiranje pod nadvozi je tudi kaznivo

Za nekatere dejstvo, da je ustavljanje nevarno in da s tem ogrožajo tudi druge udeležence v prometu, še ni zadosten razlog, da bi svoje vozilo izpostavili morebitnim poškodbam. Morda pa bodo nespametno dejanje opustil, če bodo vedeli, da je za tako početje zagrožena denarna kazen.

Zakon o pravilih cestnega prometa prepoveduje ustavljanje ali parkiranje v predoru, galeriji in podvozu ter na viaduktu, mostu in nadvozu. Kazen za tovrsten prekršek znaša 80 evrov. Za ustavljanje ali parkiranje na vozišču avtoceste ali ceste, rezervirane za motorna vozila pa globa znaša 300 evrov. Če z ustavljanjem povzročite prometno nesrečo, se na kraju prometne nesreče ob ogledu ugotovi vzrok prometne nesreče in na podlagi tega ste kaznovani z globo.

Prav tako je na mostovih, viaduktih, predorih in drugih nevarnih delih cest in ob zmanjšani vidljivosti prepovedano obračanje vozil. Globa za tak prekršek je 200 evrov.

Pločevina je zgolj pločevina

Nobeno vozilo ni vredno toliko, da bi bilo zaradi njega vredno izgubiti lastno življenje ali povzročiti, da življenje izgubi nekdo drug. Če vam vaš jekleni konjiček veliko pomeni in ga želite zavarovati, raje, kot da ogrožate sebe in druge, sklenite ustrezno avtomobilsko zavarovanje. Zavarovalnice ponujajo tudi zavarovanje delnega kaska B, ki krije naravne in elementarne nesreče, kot so toča, vihar, poplava, zemeljski plaz itd. Škode, ki jo na avtu lahko povzroči toča, vihar, poplava ali požar splošni kasko namreč ne krije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice