Skip to content

Dialog med urbanimi in ruralnimi območji: Ključno je preprečevanje konfliktov, povezanih s smradom, mrčesom in ropotom

Včeraj in danes je potekalo neformalno srečanje evropskih ministrov za kmetijstvo. Glavna tema neformalnega srečanja je bila krepitev dialoga med urbanimi in ruralnimi območji.

Prvi dan srečanja je bil namenjen predstavitvi primerov dobrih praks na področju kmetijstva. Obiskali so vzgojno-izobraževalni zavod Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, sledil pa je ogled podjetja Evrosad, ki velja za vodilnega slovenskega pridelovalca sadja, zlasti jabolk, hrušk, breskev in jagod najvišje kakovosti

Preberite tudi:

Franc Bogovič: Evropa v okrevanju: podeželska območja

Drugi dan srečanja, ki je bil posvečen razpravi o krepitvi dialoga med urbanimi in ruralnimi območji, je potekal na Brdu pri Kranju. Udeležil se ga je tudi komisar za kmetijstvo Janusz  Wojciechowski.

Ministri so si bili enotni, da je učinkovit dialog nujen, v kolikor želimo obrniti negativne trende, ki vplivajo na ruralna območja, med temi depopulacijo, staranje prebivalstva in manjšo privlačnost območij kot prostora za življenje in delo zaradi slabšanja infrastrukture ter povezljivosti.

Na tiskovni konferenci sta predsednik Sveta za kmetijstvo in ribištvo, slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek in evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski predstavila izsledke pogovorov o dialogu med urbanimi območji in podeželjem.

Drugi dan neformalnega srečanja, ki je bil posvečen razpravi o krepitvi dialoga med urbanimi in ruralnimi območji, je potekal na Brdu pri Kranju. Vir slike: Slovenian Presidency of the Council of the European Union, Facebook.
Drugi dan neformalnega srečanja, ki je bil posvečen razpravi o krepitvi dialoga med urbanimi in ruralnimi območji, je potekal na Brdu pri Kranju.
Vir slike: Slovenian Presidency of the Council of the European Union, Facebook.

Dialog med mesti in podeželjem je nujen

Minister Podgoršek je poudaril, da je pomen dialoga med urbanim področjem in podeželjem izrednega pomena, saj bomo le tako lahko reševali konflikte, ki nastajajo pri pridelavi hrane.

Razprava na ministrski ravni je tekla o pomenu podeželja in vlogi žensk na podeželju, pa tudi mladih, torej tistih, ki bodo prevzemali kmetije in v bodoče skrbeli za urejenost in razvoj podeželja ter pridelavo hrane.

Za močnejša, povezana, odporna in uspešna podeželska območja do leta 2040 je potrebna dolgoročna strategija. Pomembna za doseganje ciljev bosta tako pakt za podeželje in akcijski načrt EU za podeželje.

Podgoršek je poudaril, da moramo doseči, da bo infrastrukturna povezljivost na podeželskih območij izenačena z urbano infrastrukturo. »Podeželje je treba približati mestom, da bo življenje enako ali celo bolj kvalitetno kot v mestih,« je dejal.

Pri doseganju ciljev pa bo treba veliko energije vložiti tudi v preprečevanje konfliktov, saj pogosto prihaja do tega, da se nekdo iz mesta preseli na podeželje in je tam zadovoljen, dokler ni zaradi kmetijstva smradu, mrčesa in ropota. V ta namen je v podeželski prostor treba vnašati nove tehnologije in prakse, s katerimi se bo preprečevalo nastanek konfliktov.

Poleg vnašanja novih tehnologij so ministri izpostavil tudi pomen zagotavljanja različnih virov financiranja za razvoj podeželskih območij. Poleg skupne kmetijske politike je minister ob tem izpostavil tudi sklad za okrevanje in kohezijske sklade.

Kmetom se je tudi treba priznati vlogo, ki jo imajo pri ohranjanju podeželja in se jim zahvaliti, da vztrajajo na podeželskih območjih in jih ohranjajo primerna za življenje in vitalna, je dodal minister.

Ravno pri praznjenju podeželskih območij se države članice med seboj zelo razlikujejo. Pri nas je podeželje še poseljeno, ponekod pa prihaja do pravih demografskih puščav.

Neopremljenost podeželja škoduje tudi mestom

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je med drugim ministrom predstavil dolgoročno vizijo za razvoj podeželskih območij EU, ki jo je Evropska komisija sicer prvotno predstavila junija letos.

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski. Vir slike: Siol.
Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski.
Vir slike: Siol.

Dejal je, da je sicer res, da je kmetijstvo zelo pomembna, vendar pa se moramo zavedati, da vpliva na življenje na podeželju. Zavzema velik prostor in lahko tudi negativno vpliva na prebivalstvo. V desetletju je izginilo štiri milijone majhnih kmetij, do tega je prišlo zaradi negativnih procesov preobrazbe kmetovanja v EU.

V javnih posvetovanjih pred sprejetjem dolgoročne vizije je bilo največkrat izpostavljeno pomanjkanje povezljivosti podeželskih območij, predvsem pomanjkanje komunikacijske infrastrukture in javnega prevoza. To pa negativno vpliva tudi na okoliška mesta, saj, če nekdo s podeželja hoče po opravkih, se mora v mesto odpeljati z avtom, po nakupih gre z avtom … posledično je v mestih več prometa in onesnaženja zraka.

Dolgoročna vizija je pomembna tudi za države članice, ki pripravljajo svoje nacionalne strategije razvoja podeželja. Predvsem jim nakazuje, da je potrebno več pozornosti nameniti sinergiji med različnimi politikami, je še dejal Wojciechowski.

Opozoril je, da za podeželje niso na voljo le sredstva iz SKP (skupne kmetijske politike), temveč tudi sredstva iz kohezijskega sklada in sredstva za okrevanje. »In vse kar se lahko financira iz drugih sredstev, kot iz sredstev SKP, se mora financirati iz drugih sredstev  – SKP je namenjen kmetom,« je bil jasen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice