Naprej na vsebino

Ali res znamo nuditi prvo pomoč?

Opravljeni izpit iz prve pomoči je v Sloveniji nujni pogoj za opravljanje vozniškega izpita, toda koliko znanja nam ostane v resnici? Ali bi res znali rešiti življenje poškodovancu v nesreči?

Preberite tudi:

Kazni so zaradi naše varnosti, ne zaradi polnjenja državnega proračuna

»Življenje ni rezervni del«

Kaj narediti, če se na avtocesti znajdete na napačni strani?

Rdeči križ Slovenije je pri nas glavni organizirator tečajev prve pomoči.
Rdeči križ Slovenije je pri nas glavni organizirator tečajev prve pomoči.
Vir slike: ars.rtvslo.si

11. september je svetovni dan prve pomoči.

11. september je svetovni dan prve pomoči. Prvič smo ga praznovali leta 2000, ko je 16 evropskih državnih organizacij Rdečega križa predlagalo, da bi z vsakoletno obeležbo dne prebivalstvo seznanjali s pomembnostjo nenehnega osveževanja znanja prve pomoči. Svetovni dan prve pomoči se je kmalu uveljavil tudi v mednarodnem merilu, saj je leta 2003 kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa na vseh kontinentih obeležilo dan prve pomoči.

Rdeči križ od tedaj vsako leto spodbuja k obnavljanju znanja in veščin o prvi pomoči ter tiste, ki o njej ne vedo še ničesar, spodbuja, da se o njej poučijo. Njihova organizacija pri nas organizira tečaje in izpite iz prve pomoči in usposablja enote ter prostovoljce za prvo pomoč.

Komplet za prvo pomoč je del obvezne opreme v avtomobilu.
Komplet za prvo pomoč je del obvezne opreme v avtomobilu.
Vir slike: nasa-lekarna.si

Kako dobro je naše znanje prve pomoči v resnici?

Rdeči križ Slovenije opozarja, da znanje prve pomoči temelji na praktičnem delu in ne le na teoretičnem, oboje pa je treba kontinuirano obnavljati. Ne strinjajo se s tem, da pri nas tečaj iz prve pomoči ni obvezen pri usposabljanju bodočih voznikov motornih vozil (temveč je obvezen le izpit).

Še bolj neprimerno se jim zdi, da lahko posameznik pridobi dvojnik izpita prve pomoči, ki ga je opravil pred 30 leti in več, brez da bi moral dokazati znanje prve pomoči. Ali se res spomnimo stvari, ki smo se jih učili tako dolgo nazaj?

Rdeči križ Slovenije meni, da preprečevanje nesreč in reševanje poškodovancev ni le izraz solidarnosti, temveč bi moralo biti znanje iz prve pomoči standardno in del splošne izobrazbe. Prva pomoč vsako leto reši življenja mnogih oseb, ki bi lahko končale tragično, v kolikor osebe v njihovi bližini ne bi poznale osnov prve pomoči.

Kako lahko obnovimo znanje iz prve pomoči?

Tečajev iz prve pomoči, ki jih izvaja Rdeči križ Slovenije, se lahko udeleži kdorkoli, ki se želi (ponovno) poučiti o prvi pomoči in se v njej preizkusiti tudi v praksi. Teorije se lahko naučite tudi sami s pomočjo priročnikov o prvi pomoči, gradiva, ki je dostopno na spletu, posebej priporočljivo pa je tudi video gradivo, ki bolj nazorno predstavi postopke prve pomoči.

»Površno« znanje ni dovolj.

Pomembno je, da najvažnejše postopke reševanja (oživljanje, zaustavitev krvavitve, oskrba ran …) poznamo tako dobro, da vam o njih ni treba razmišljati, ko pride do nesreče, temveč nemudoma pričnemo z izvajanjem prve pomoči. Zavedati se moramo, da je pri težkih nesrečah lahko vsak izgubljen trenutek usoden. Zato ni dovolj, da »približno« poznamo postopke prve pomoči. Naše znanje je dovolj dobro šele tedaj, ko smo z njim na vsakem koraku dobro pripravljeni na reševanje oseb v naših bližini.

Ne pozabite na številko 112.

Seveda pa prva pomoč ni vsemogočna in tudi če jo obvladamo, pri večjih nesrečah nikoli ne smemo pozabiti poklicati na številko 112. Le strokovna pomoč v kombinaciji z našo bo poškodovancem zagotovila največjo možnost za zmanjšanje posledic nesreče.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice